Haar- en nagelveranderingen tijdens de zwangerschap

Haar- en nagelveranderingen tijdens de zwangerschap zijn fysiologische processen en lossen spontaan op nadat de baby is geboren.
Haar- en nagelveranderingen tijdens de zwangerschap
Maria del Carmen Hernandez

Geschreven en geverifieerd door de dermatoloog Maria del Carmen Hernandez.

Laatste update: 05 februari, 2024

Hoewel het lichaam tijdens de zwangerschap allerlei fysiologische veranderingen ondergaat, kunnen haar- en nagelveranderingen meer opvallen. Naar schatting ondervindt meer dan 90% van de vrouwen veranderingen, net als huidveranderingen, tijdens de zwangerschap.

Ontdek welke haar- en nagelveranderingen optreden tijdens de zwangerschap

Er zijn veel klinische verschijnselen die vaak optreden tijdens de zwangerschap. Het zijn allemaal goedaardige veranderingen die vanzelf verdwijnen na de bevalling. Daarom is het belangrijk om dagelijks vochtinbrengende crème aan te brengen , zonnebrandcrème te gebruiken op blootgestelde delen en een volledig en gevarieerd dieet te volgen .

Haaruitval

Tijdens de zwangerschap verlengen hoge oestrogeenspiegels de haargroeifase, waardoor er minder haaruitval is. Bijgevolg keert de cyclus van haargroei en rust in de postpartumperiode terug naar zijn vroegere patroon, zodat haaruitval waarschijnlijk duidelijk zal zijn.

Het is gebruikelijk dat haaruitval of telogeen effluvium (Engelse link) tot een jaar na de geboorte van de baby optreedt omdat de hormoonspiegels en haarzakjes worden gereguleerd zonder de invloed van zwangerschapshormonen.

Toegenomen haargroei

Veel zwangere vrouwen ervaren verdikking en haargroei en er kan zelfs meer haar worden waargenomen op ongewenste plaatsen. Dat wil zeggen dat er meer haar kan zijn op het gezicht, de benen, de armen en de rug. De overgrote meerderheid van alle veranderingen wordt na de bevalling weer normaal.

A pregnant woman looking at her belly.
Haargroei tijdens de zwangerschap wordt gestimuleerd door verhoogde niveaus van groeihormonen in het bloed.

Nagelvlekken

Leukonychia verwijst naar witte vlekken op de nagels die onschadelijk van aard zijn. In de meeste gevallen zijn ze het gevolg van een verwonding van de nagel door bijten, direct trauma of een allergische reactie op een product. Studies gepubliceerd (Engelse link) door het International Journal of Dermatology concluderen dat het een van de meest voorkomende veranderingen is (24%).

Leukonychia lost vanzelf op en verdwijnt als de nagel volgroeid is, na zes tot acht maanden.

Een zwartachtige kleur in de nagels

Een andere verandering die tijdens de zwangerschap zichtbaar kan zijn, is de aanwezigheid van melanonychia, een hypergepigmenteerde longitudinale band in de nagel. Dit betreft meestal maar één nagel en wordt veroorzaakt door de plaatselijke aanwezigheid van melanine, het lichaamseigen pigment. Naast zwangerschap zijn er nog andere oorzaken:

  • Ziekte van Addison.
  • Trauma.
  • Vitamine B tekort.
  • Medicijnen.
  • Ondervoeding.

Ingegroeide teennagels

Het komt vaak voor dat je tijdens de zwangerschap ingegroeide teennagels aan je voeten ziet. In feite komt dit door het dragen van te strakke schoenen. Daarom moet overmatige druk op de voeten door vochtophoping worden vermeden. Je moet comfortabele en wijde schoenen dragen en de benen in de loop van de dag omhoog leggen. Als er tekenen van infectie of ontsteking in het nagelgebied zijn, moet een medisch specialist worden geraadpleegd.

Verhoogde nagelgroei

Hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap kunnen leiden tot verhoogde nagelgroei en versteviging. Verhoogde bloeddruk en bloedstroom naar de extremiteiten zijn ook factoren die ze stimuleren. Het is belangrijk om handschoenen te dragen bij het schoonmaken van het huis en direct contact met chemische producten te vermijden. Bovendien helpt het aanbrengen van vochtinbrengende crème om sterke, gezonde nagels te behouden.

A woman with with dry, flaky nails.
Hoewel nagels tijdens de zwangerschap kunnen groeien en sterker worden, hebben ze ook de neiging om sneller te scheuren of te breken.

Broze nagels

Hoewel nagels tijdens de zwangerschap langer kunnen groeien, hebben ze ook de neiging om sneller te scheuren, te breken en te splijten. Zwakke nagels kunnen ook veroorzaakt worden door een dieet met een tekort aan vitamine B-complex. Daarom verbetert biotine (Engelse link) de dikte, stevigheid en hardheid van de nagels. Het zit in zuivelproducten, groenten, eieren en vis.

Subunguale keratose

Subunguale keratose komt meestal voor bij 7% van de zwangere vrouwen. Het wordt gekenmerkt door abnormale groei onder de nagelplaat. In dit geval is er een verdikking van het nagelbed, die voor keratinisatie of verhoorning zorgt en zich ophoopt in de ruimte onder de nagel.

Haar- en nagelveranderingen tijdens de zwangerschap

De overgrote meerderheid van haar- en nagelveranderingen tijdens de zwangerschap verdwijnen spontaan na de geboorte van de baby. In het ideale geval zouden zwangere vrouwen zich bewust moeten zijn van de fysiologische en tijdelijke aard van al deze veranderingen in het lichaam. Dit zal elke vorm van angst of bezorgdheid verminderen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Erpolat S, Eser A, Kaygusuz I, Balci H, Kosus A, Kosus N. Nail alterations during pregnancy: a clinical study. Int J Dermatol. 2016 Oct;55(10):1172-5. doi: 10.1111/ijd.13316. Epub 2016 Apr 20. PMID: 27097299.
  • Vora RV, Gupta R, Mehta MJ, Chaudhari AH, Pilani AP, Patel N. Pregnancy and skin. J Family Med Prim Care. 2014;3(4):318-324. doi:10.4103/2249-4863.148099
  • Gizlenti S, Ekmekci TR. The changes in the hair cycle during gestation and the post-partum period. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2014 Jul;28(7):878-81. doi: 10.1111/jdv.12188. Epub 2013 May 20. PMID: 23682615.
  • Bistas KG, Tadi P. Biotin. 2021 Feb 12. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan–. PMID: 32119380.
  • Malkud S. Telogen Effluvium: una revisión. J Clin Diagn Res. 2015; 9 (9): WE01-WE3. doi: 10.7860 / JCDR / 2015 / 15219.6492

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.