Ouderschap op afstand: hoe behoud je de band met je kind?

Ouderschap op afstand is niet makkelijk, maar we kunnen bepaalde aanbevelingen in de praktijk brengen om de emotionele band te versterken. Heb jij hier mee te maken?
Ouderschap op afstand: hoe behoud je de band met je kind?
Mara Amor López

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Mara Amor López.

Laatste update: 29 juni, 2024

Ouderschap is geen gemakkelijke taak, maar het is nog ingewikkelder als je ver weg bent van je kinderen. Veel mensen moeten om verschillende redenen, zoals een verhuizing van hun werk of de gevolgen van een scheiding, ouderschap op afstand toepassen. In gezinnen waar de vader, moeder of zelfs allebei afwezig zijn, moeten de kinderen leren leven met deze afwezigheid.

Als de ouders afwezig zijn vanwege hun werk, is het belangrijk om routines in te stellen om de emotionele band met hun kinderen te behouden. Als dit consequent gebeurt, kan de band worden versterkt. Kinderen kunnen deze situatie op een andere manier begrijpen, afhankelijk van hun leeftijd, maar we moeten tijden vinden die voor iedereen geschikt zijn.

Ouderschap op afstand: waar moeten we rekening mee houden?

We spreken over ouderschap op afstand als een of beide ouders niet persoonlijk aanwezig zijn bij de opvoeding van hun kind. Dat kan zijn omdat ze buitenshuis werken of omdat de ouders gescheiden zijn of uit elkaar gaan. In beide gevallen is het belangrijk dat we rekening houden met twee fundamentele aspecten.

1. Communicatie

Het is belangrijk dat er goede communicatie is en dat die vloeiend verloopt, om er zeker van te zijn dat het goed gaat met de kinderen. We moeten hen duidelijk maken dat ze heel belangrijk voor ons zijn, zelfs als we ver van hen vandaan zijn. Ook het sturen van cadeautjes of dingen die ze nodig hebben is een goede manier om ze te laten zien dat we ze niet vergeten zijn.

Ouderschap op afstand
Ouderschap op afstand kan moeilijk zijn, maar het is niet onmogelijk. Het belangrijkste is dat we de communicatie met onze kinderen niet staken en dat ze altijd onze prioriteit zijn.

2. Houd je emoties onder controle

Als ouderschap op afstand het gevolg is van een scheiding, moeten we voorzichtig zijn met ons taalgebruik en onze omgang met het kind. Het is heel belangrijk om de negatieve emoties die ontstaan bij een scheiding altijd onder controle te houden. Vooral als er onenigheid is geweest tussen beide ouders.

Als een van de ouders na de scheiding is verhuisd naar een andere stad, is het cruciaal dat ze regelmatig communiceren met hun kind. Dit kan onder andere door middel van telefoongesprekken of videogesprekken.

De sleutels tot het behouden van de band met ons kind

Als je een ouder bent en door levensomstandigheden niet fysiek dicht bij je kinderen kunt zijn en bang bent om de band met hen te verliezen, maak je dan geen zorgen! Ondanks de afstand kun je een sterke emotionele band met het kind hebben. Hier lees je hoe je die band kunt versterken ondanks de afstand.

Nodig de naaste familie uit

Om de leegte te compenseren die kinderen kunnen voelen omdat een van hun ouders er niet is, kun je naaste familie uitnodigen voor belangrijke feestelijkheden. Grootouders, tantes, ooms, neven en nichten en andere familieleden zullen dit moment speciaal maken, ondanks alles. Je kind en jij zullen zeker genieten van deze gelegenheid.

Moedig familierelaties aan

Moedig kinderen aan om te bellen, e-mailen of videobellen met het familielid dat ver weg woont. Praten met de ouder, grootouders of een ander familielid dat ver weg woont en uitdrukken hoeveel er van hen wordt gehouden, is van vitaal belang.

Een videogesprek met de familie
Het is belangrijk om contact te hebben met familieleden die ver weg wonen om de band met het kind te verstevigen. Bijvoorbeeld met tantes, ooms, neven of grootouders, naast hun ouders.

Als je een belofte doet aan je kind, moet je die nakomen

Als je een belofte doet aan je kind, moet je die nakomen, omdat je weet hoe belangrijk de emotionele kant is. Anders zullen ze je niet meer vertrouwen en denken dat je geen verantwoordelijke ouder bent die zich aan zijn woord houdt. Beloof daarom niets wat je niet zult nakomen.

Koester herinneringen aan de momenten samen

Als je samen met je kind kunt zijn, geniet dan van elk moment, neem foto’s en maak zoveel mogelijk video’s. Zo kun je het onthouden en later cadeau geven.

Technologie zou je beste bondgenoot moeten zijn

In deze gevallen speelt technologie een heel belangrijke rol en brengt ons dichter bij de persoon die ver weg is. Op deze manier maakt het ons deel van hun leven. Daarvoor kunnen we videogesprekken, sociale netwerken, berichten, e-mail en vele andere mogelijkheden gebruiken. Dit helpt je om regelmatig contact te hebben met je kind, ondanks het feit dat je niet bij ze kunt zijn zoals je zou willen.

Ouderschap op afstand

Ouderschap op afstand is niet gemakkelijk. Weg zijn van je kinderen en familie is erg ingewikkeld. Desondanks moet je niet denken dat omdat je fysiek ver weg bent, je ook emotioneel ver weg zult zijn. Het belangrijkste is om voor die relatie te zorgen met de middelen die je tot je beschikking hebt. De adviezen die we je in dit artikel hebben gegeven, kunnen je enorm helpen en zowel jou als je kinderen ten goede komen.

Verlies de communicatie niet uit het oog en houd die frequent, want dat zal je helpen om je hechter te voelen. Weten dat je je gezin bij elkaar hebt, ondanks de afstand, zal je helpen om beter met deze situatie om te gaan.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Torre Cantalapiedra, E., & Rodríguez Gutiérrez, M. (2019). Paternidades a distancia: Malestares de padres separados de sus hijas e hijos tras la deportación. Estudios fronterizos, 20.
  • Gómez, K. B. Paternidades a distancia. La nueva realidad de los padres deportados. DIARIOS DEL TERRUÑO. REFLEXIONES SOBRE MIGRACIÓN Y MOVILIDAD. Pri, 114.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.