8 Sleutels om communicatie in je gezin op te wekken

Goede communicatie in je gezin is essentieel om te begrijpen wat er met elk van de leden gebeurt. Leer hoe.
8 Sleutels om communicatie in je gezin op te wekken

Laatste update: 11 juni, 2022

Hoe gaat het met ons, hoe voelen we ons, wat is er aan de hand in ons gezin? Vaak leven we onder hetzelfde dak, maar we weten niet wat er met de anderen gebeurt, wat hen zorgen baart, of wat ze willen maar niet kunnen bereiken. Daarom is het belangrijk de 8 sleutels toe te passen om communicatie in je gezin te produceren. We bespreken ze hier in het artikel van vandaag.

De draaikolk van het dagelijkse leven brengt ons ertoe aan te nemen dat als er iets met onze samenwonenden gebeurt, ze het ons wel zullen vertellen. Of anders hebben we de neiging om gesprekken op de gang te voeren, of in de auto op weg naar werk of school, midden in de verkeerschaos.

Daarom onderschatten we het belang van dialoog en alle steun, opluchting en zelfs afleiding die we erin kunnen vinden. Laten we eens kijken wat we missen en beginnen meer ruimten voor communicatie in het gezin te genereren.

Waarom communicatie in je gezin aanmoedigen?

Het aanmoedigen van dialoog is van enorm belang voor het welzijn van het gezin. Het is ook de belangrijkste manier om toegang te krijgen tot het leven van anderen. Vooral tot dat van onze kinderen.

Bovendien zijn gesprekken het tegengif tegen veronderstellingen, impliciete boodschappen en verdraaiingen of verwarringen over de werkelijkheid.

Dialoog stelt ons in staat te groeien en over onszelf na te denken. Want door naar elkaar te luisteren, begrijpen we uiteindelijk wat we eerder niet hadden kunnen begrijpen.

Creëer ruimten voor communicatie in je gezin

Sleutels om communicatie in je gezin op te wekken
Gezinnen zijn de eerste school, en kinderen leren ervan door observatie en dagelijkse routines. Stimuleerdaarom ruimtes voor dialoog om ervaringen met elkaar te delen.

1. Kies momenten om te praten

Probeer ruimtes te creëren waar iedereen op een ontspannen manier kan praten, zoals bij het ontbijt, het avondeten, of in het weekend. Vraag elkaar hoe de dag verlopen is, wat het beste was dat hen overkwam, en wat niet zo goed was.

Creëer ook een sfeer van aangename gesprekken, niet met declaratieve tonen, en vermijd haasten. Een nuttige aanbeveling is om familieplannen te organiseren die helpen om tijd te delen, elkaar te leren kennen en banden te versterken.

2. Communicatie in je gezin: wees een actieve luisteraar

Probeer een vloeiende uitwisseling aan te moedigen. Vermijd het monopoliseren van het gesprek en ook, preken of zinnen als “ik zei het je toch”. De ergste vijand van dialoog en vertrouwen is de betweterige houding.

Het is belangrijk te weten hoe je de juiste momenten kunt aanwijzen om in te grijpen en onderscheid te maken tussen de momenten waarop we willen weten hoe het met de ander gaat.

3. Gebruik sommige gelegenheden als een excuus om communicatie in je gezin te genereren

Bijvoorbeeld, als je denkt dat er iets met je kind aan de hand kan zijn, of na een interessante film, gebruik dan een scène om een vraag in te leiden of om een voorbeeld te geven. Zelfs om de ruimte te openen voor een ongedwongen gesprek.

4. Vermijd het ontkrachten van de emoties van je kinderen

Als je gevoelens onderdrukt, laat je je kinderen achter met het idee dat het niet oké is om zich op een natuurlijke manier te uiten. Zo sluit je de ruimte af voor dialoog en het leren kennen van hun innerlijke wereld.

Als je kind niet de meest expressieve is, help ze dan contact te maken met hun emoties en deel de jouwe. Het is geen goed idee om gesprekken te forceren. Je moet namelijk weten hoe je ze ruimte kunt geven en de weg open kunt laten voor als ze daar behoefte aan hebben.

Een ander belangrijk punt is dat je moet vermijden wat ze vertellen te minimaliseren of de draak te steken met hun gevoelens.

5. Zoek samen naar oplossingen of doe suggesties

De communicatie in je gezin zal vloeiender verlopen als degenen die meedoen zich gewaardeerd voelen en er naar hen geluisterd wordt. Daarom is het belangrijk dat er in je gezin ruimte is voor onderhandeling.

Zo kunnen kinderen bijvoorbeeld sommige weekendactiviteiten kiezen, verantwoordelijkheden krijgen, of meewerken aan het vaststellen van bepaalde regels.

6. Voer een gemeenschappelijke taal in om de communicatie in je gezin te verbeteren

Vaak scheppen volwassenen afstand met de kinderen van het gezin omdat we ons in de ‘wereld van de volwassenen’ bewegen. We gebruiken bijvoorbeeld starre woorden, in plaats van te proberen ons in hun universum te verplaatsen of uitdrukkingen te gebruiken die alledaagser en vriendelijker voor hen zijn.

Je inleven in en verbinden met onze kinderen (Engelse link) zijn gunstige voorwaarden om een rijke dialoog tot stand te brengen. Maar dit vereist dat je naar hen luistert en in hun wereld binnengaat.

7. Moedig oprechtheid aan

Communicatieruimtes in het gezin opwekken houdt in dat we een veilige atmosfeer scheppen waarin we kunnen zijn wie we zijn en absoluut oprecht kunnen zijn tegenover anderen. Het betekent ook aanvaarden dat we niet altijd zullen horen wat we willen of verwachten, maar ondanks de verschillen moet respect altijd de boventoon voeren.

Een vader praat met zijn zoon
Leer je kind oprecht te zijn met het voorbeeld van jouw eerlijkheid. Wees nederig, erken ook je fouten, en verontschuldig je als je het verknoeid hebt.

8. Gebruik niet alleen woorden

Tot slot is het belangrijk te benadrukken dat dialoog niet beperkt blijft tot het uitwisselen van woorden. Vaak hebben we die niet, maar we kunnen onze geliefden begeleiden met een gebaar, met een omhelzing, enz.

Ook moeten we ons ervan bewust zijn dat onze non-verbale taal veel meer communiceert dan wat we zeggen.

Denk eerst na over hoe het met je gaat

Vele malen wekken we een dialoog op of stellen een vraag zonder echt bereid te zijn een gesprek te voeren. Dan zitten we met een troosteloze kreet van de andere kant of met een klacht waar we niet klaar voor waren, door gebrek aan tijd, gebrek aan zin, of door uitputting.

Wees daarom, voor je een gesprek met je kind begint, eerlijk tegenover jezelf. Erken hoe je je op dat moment voelt, en kies of je al dan niet aan de uitwisseling wilt deelnemen. Het is geldig en gezond om het gebrek aan bedoeling te erkennen, want er is niets ergers dan iets forceren alleen maar omdat.

Je moet communicatie in je gezin de plaats en het belang geven die ze verdient. Een gesprek moet niet op de automatische piloot gevoerd worden. Dat kan namelijk een idee van valse belangstelling wekken. Onze emoties erkennen en aanvaarden dat het vandaag niet het juiste moment is, is geldig. Het is goed om eerst voor onszelf te zorgen voor we voor alle anderen zorgen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Flores, José de Jesús Vargas, Reyes, Edilberta Joselina Ibáñez, & Lira, María Luisa Hernández. (2012). La familia como contexto en la construcción de las emociones. Alternativas en Psicología16(27), 54-66. Recuperado el 10 de mayo de 2022, de http://pepsic.bvsalud.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1405-339X2012000200005&lng=pt&tlng=es.
  • Techera, Deborah, & Modzelewski, Helena, & Fernández, Jacqueline (2016). Educar emociones desde la familia: un caso experimental en Uruguay. Revista Latinoamericana de Estudios Educativos (México), XLVI(1),95-118.[fecha de Consulta 10 de Mayo de 2022]. ISSN: 0185-1284. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=27044739005

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.