Zoete recepten voor baby's van 6 tot 9 maanden oud

Voedsel zorgt voor de toevoer van voedingsstoffen waardoor baby's gezond en sterk kunnen groeien. Maar hoe zit het met die zoete lekkernijen?
Zoete recepten voor baby's van 6 tot 9 maanden oud
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 11 maart, 2023

Zoek je een manier om je kleintje te plezieren met heerlijk eten? Als je van koken houdt, kun je uitstekende zoete recepten voor baby’s van 6 tot 9 maanden oud bereiden. Het mooiste is dat ze met liefde worden gemaakt en een uitstekende bron van voedingsstoffen zijn. Neem kennis van de volgende ideeën en laat je baby gezond eten.

6 heerlijke zoete recepten voor baby’s van 6 tot 9 maanden

Met zes maanden mag je baby ander voedsel dan moedermelk gaan proberen. Enkele van de eerste voedingsmiddelen die geïntroduceerd worden zijn bepaalde vruchten en groenten.

Profiteer van hun voordelen en maak de beste zoete recepten voor baby’s van 6 tot 9 maanden, want ze zijn ideaal om hun dieet aan te vullen!

Appelsaus

Appels zijn een van de eerste vruchten die je kleintje kan gaan eten. Je kunt van deze vrucht als volgt een heerlijke puree maken:

 • Was de appel goed en kook hem in een beetje water met een snufje suiker.
 • Voeg een vleugje kaneel en vanille toe.
 • Haal hem van het vuur als hij zacht is en laat hem afkoelen.
 • Verwijder tot slot de schil en prak met een vork.

Je kunt het in de koelkast zetten en opdienen als het koud is. Het zal ongetwijfeld een heerlijke nieuwe smaak zijn voor je baby. Houd er rekening mee dat deze bereiding veel pectine bevat, een vezel die bewezen (Engelse link) heeft gunstig te zijn voor de darmmicrobiota.

Bananenpuree met peer

Als je baby net 6 maanden is geworden, kan de kinderarts toestemming geven voor de inname van fruit als peren en bananen.

Met deze zoete vruchten kun je een heerlijke puree maken. Was daarvoor de peer goed en stoom hem. Eenmaal klaar, pureer je de peer en voeg je de banaan toe tot je een compact mengsel krijgt. Je kleintje zal er dol op zijn!

A mother spoon feeding her baby.

Fruitijs

Als hij 7 maanden oud is, kun je andere heerlijke zoete recepten gaan maken die voor zijn leeftijd worden aanbevolen.

 • Maak een fruitsmoothie, waaraan je elke melk kunt toevoegen die je kinderarts aanbeveelt, ook moedermelk.
 • Voeg daarna stukjes van de toegestane vruchten toe.
 • Zet het voldoende lang in de vriezer, zodat het consistentie krijgt.

Probeer in elk geval geen sappen of zoete recepten in hun dagelijks dieet op te nemen. Deze bevatten grote hoeveelheden suiker die op middellange termijn schadelijk zijn, volgens een studie gepubliceerd in het Journal of Hepatology (Engelse link).

Met zes maanden kan je baby ander voedsel dan moedermelk gaan proberen.

Wortel- en bananenpuree

Een ander zoet recept voor baby’s van 6 tot 9 maanden dat vaak wordt aanbevolen is wortel- en bananenpuree. De bereiding ervan is zo eenvoudig:

 • Kook allereerst een wortel en een kleine appel of peer.
 • Zodra ze zacht zijn, prak je ze en voeg je de banaan toe.
 • Mix tot een homogene textuur is verkregen.
 • Je kunt een lepel babyvoeding in poedervorm toevoegen.

Yoghurt met vruchten

Dit is een uitstekend alternatief als je kleintje al negen maanden oud is. Een positief aspect van deze voeding is dat het gemengd kan worden met zoete vruchten om een heerlijke bereiding te krijgen.

Enkele vruchten die je kunt toevoegen zijn papaja, perziken, peren of appels. Je kunt het ook mengen met granen en je baby laten genieten van een smakelijk tussendoortje.

Koekjes

Koekjes zijn een uitstekend alternatief als het gaat om zoete recepten voor baby’s van 6 tot 9 maanden oud. Let op de volgende bereiding:

 • Meng een eierdooier en een half kopje melk.
 • Voeg, eenmaal homogeen, een theelepel olijfolie en een snufje vanille toe.
 • Voeg aan dit mengsel een kopje tarwe- of rijstmeel, een half kopje havermeel en een snufje kaneel toe.
 • Combineer heel goed met je handen en zet in de koelkast.
 • Rol het deeg na 40 minuten uit met een deegroller en maak de koekjes.
 • Bak ze 10 minuten in de oven op middelhoog vuur.

Deze koekjes lijken misschien wat hard, maar als je erin bijt, smelten ze, waardoor ze een heerlijk tussendoortje zijn voor je kleintjes.

A baby nippling on a cookie.

Aanbevelingen voor het bereiden van zoete recepten voor baby’s

Aanvullende voeding (Engelse link) is een van de middelen waarmee de noodzakelijke toevoer van vitaminen en voedingsstoffen die essentieel zijn voor de groei van de kleintjes wordt gegarandeerd.

Een overmatige consumptie van suiker en koolhydraten kan leiden tot obesitas en diabetes bij kinderen. Daarom is het het beste om de consumptie van zoetigheid in de gaten te houden en zoveel mogelijk te beperken. De gezondheid van je kleintje zal je er dankbaar voor zijn.

Kortom, het bereiden van zoete recepten voor baby’s van 6 tot 9 maanden oud kan een leuke ervaring zijn. Vergeet alleen niet met je kinderarts na te gaan welke ingrediënten zijn toegestaan en de portiegroottes in de gaten te houden. Veel plezier!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Agencia de Salud Pública de Cataluña. Recomendaciones para la alimentación en la primera infancia (de 0 a 3 años). Generalitat de Cataluña. Departamento de Salud. 2016.
 • Chung WS., Meijerink M., Zeuner B., Holck J., et al., Prebiotic potential of pectin and pectic oligosaccharides to promote anti inflammatory commensal bacteria in the human colon. FEMS, 2017.
 • Gómez Fernández-Vegue G. Recomendaciones de la Asociación Española de Pediatría sobre la alimentación complementaria. Comité de Lactancia Materna y Comité de Nutrición de la Asociación Española de Pediatría. Noviembre 2018.
 • Jensen T., Abdelmalek MF., Sullivan S., Nadeau KJ., et al., Fructose and sugar: a major mediator of non alcoholic fatty liver disease. J Hepatol, 2018. 68 (5): 1063-1075.
 • Medline Plus. Nutrición del niño. Biblioteca de Salud de Estados Unidos.
 • NHS. Foods to avoid giving babies and young children. National Health Service of England. Agosto 2022.
 • NHS. Your baby’s first solid. National Health Service of England. Octubre 2022.
 • U. S. Food and Drug Administration (FDA). Infant formula: safety do’s and don’ts. Mayo 2022.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.