4 heerlijke recepten voor koekjes om samen te maken

25 november 2018
Wil je graag samen met je kinderen herinneringen maken? Neem een middagje vrij en maak samen met je kinderen plezier, terwijl je hen leert om deze recepten voor koekjes uit te proberen.

Hieronder vind je 4 heerlijke recepten voor koekjes om samen met je kinderen te maken. Ze zijn leuk, gemakkelijk en geweldig lekker!

Wanneer er geen uitjes op de planning staan, is het een leuk alternatief om thuis een middagje te bakken en te koken. Wanneer je kinderen je hierbij helpen, ontwikkelen ze naast het hebben van een hele hoop plezier, ook nog hun creativiteit.

Het wekt hun interesse op met betrekking tot het maken van hun eigen eten. Ook motiveert het hen om nieuwe dingen uit te proberen. En ze kunnen op deze manier ook kostbare tijd met hun ouders doorbrengen.  

Het mixen, vormen en decoreren van koekjes is iets wat ieder kind leuk vindt. Deze recepten voor koekjes zijn voor kinderen gemakkelijk te maken. Het zijn recepten waarvan de hele familie zal smullen.

4 recepten voor koekjes

4 recepten voor koekjes

Boterkoekjes

 Ingrediënten voor het koekdeeg:

 • 140 gram zachte boter
 • 50 gram suiker
 • 1/2 theelepel vanille aroma
 • Schil van een citroen of sinaasappel
 • 170 gram bloem

Decoratie:

 • Koekvormpjes in verschillende vormen
 • Gekleurde hagel of eetbare confetti
 • Chocoladeschilfers
 • Fondant
 • Gesmolten chocolade
 • Gehakte noten
 • Poedersuiker

Bereiding:

 1. Allereerst wassen jij en je kinderen jullie handen. Daarna voeg je de gesmolten boter, de suiker en de vanille samen met de sinaasappel/citroenschil in een grote kom. Meng dit goed. Voeg langzaam de bloem toe. Laat je kinderen dit met hun handen kneden om de ervaring leuker te maken. Uiteindelijk zou je een homogene massa moeten krijgen, die niet meer plakt. Dek dit af met plasticfolie en plaats het 1 uur in de koelkast.
 2. Er zijn een paar dingen die je gedurende de tijd dat het deeg in de koeling staat, kunt doen. Vet een bakplaat in en bestrooi dit met wat bloem. Strooi ook wat bloem op je werkblad. Hier maak je later de koekjes op. Zet uiteindelijk de oven op 150 graden Celsius, net voordat je het deeg uit de koeling haalt.
 3. Haal het deeg uit de koelkast en leg het op je werkblad. Gebruik koekvormpjes om verschillende vormen te maken. Leg alle koekjes die je al hebt voorbereid op de bakplaat. Onthoud dat de koekjes in de oven groter zullen worden, dus leg ze niet te dicht bij elkaar. Bak de koekjes ongeveer 15 minuten op 150 graden Celsius.
 4. Neem de koekjes uit de oven en laat ze afkoelen op het bakpapier. Bereid ondertussen de ingrediënten voor die nodig zijn om de koekjes te decoreren. Wanneer de koekjes zijn afgekoeld laat je je kinderen deze versieren. Hierbij gebruiken ze hun creativiteit en geven ze de koekjes een kunstzinnige draai.

Ongebakken havermout koekjes

Ingrediënten:

 • 115 gram chocoladestukjes
 • 500 gram havermout

Bereiding:

 1. Verwarm de chocoladestukjes in de magnetron zodat ze helemaal gesmolten zijn – ongeveer 30 seconden. Je kan de chocolade ook in een metalen kom doen. Deze plaats je in een pan met water boven het vuur. Roer totdat de stukjes gesmolten zijn. Mix daarna de havermout met de gesmolten chocolade.
 2. Bedek een bakplaat met waxpapier. Gebruik een lepel om het deeg uit de kom te krijgen en verspreid dit over de bakplaat. Gebruik dezelfde lepel om ze een ronde vorm te geven. Zet vervolgens de bakplaat in de koelkast totdat de koekjes hard zijn geworden.
 3. Weer een van onze recepten voor koekjes die goed zijn als tussendoortje. Ze zullen zonder twijfel de honger van je kleintje stillen. Ook kan je ze als toetje serveren. Zonder twijfel is dit weer één van die recepten voor koekjes waar de hele familie van zal smullen.
Regenboogkoekjes is een van onze recepten voor koekjes

Regenboogkoekjes

Ingrediënten:

 • 140 gram zachte boter, op kamertemperatuur
 • 130 gram suiker
 • 1 ei
 • 250 gram bloem
 • 1 theelepel sinaasappel- of citroenschil
 • kleurstof voor voeding in verschillende kleuren

Bereiding:

 1. Doe de suiker en boter samen in een kom. Meng dit goed totdat je een glad beslag hebt. Voeg daarna de sinaasappel- of citroenschil toe, samen met het ei. Mix dit totdat het goed gemengd is.
 2. Voeg beetje bij beetje de bloem toe aan de kom en blijf dit mixen totdat alles goed gemengd is. Nu zou je een zacht en glad beslag moeten hebben. Verdeel het deeg in een aantal porties, afhankelijk van de hoeveelheid kleuren die je hebt voor de decoratie. Voeg dan een aantal druppels kleurstof bij elke portie deeg.
 3. Kneed elke portie goed, totdat alle kleurstof goed verdeeld is. Was je handen voordat je naar de volgende portie gaat. Plaats elke portie een uur in de koeling, nadat je ze allemaal onafhankelijk van elkaar in folie hebt gewikkeld.
 4. Wanneer je wacht op het koelen van het deeg, kun je jouw werkblad klaarmaken door er wat bloem op te strooien. Vet ook een bakplaat in en strooi hierover ook wat bloem. Uiteindelijk verwarm je de oven voor op 160 graden Celsius, net voordat je het deeg uit de koeling haalt.
 5. Neem het deeg uit de koeling en rol elke portie uit. Laat je kinderen de koekjes vorm geven. Hierbij kunnen ze hun handen, vormpjes en andere keukenbenodigheden gebruiken. Ook kunnen ze een paar kleuren mixen om regenboogkoekjes te maken.
 6. Leg de koekjes op de ingevette en bebloemde bakplaat. Bak ongeveer 15 minuten. Laat ze vervolgens afkoelen. Met dit recept voor koekjes maak je koekjes die een aantal dagen goed zullen blijven wanneer ze luchtdicht bewaard worden.

Koekjes met vulling

Ingrediënten:

 • Koekdeeg (zoals beschreven hierboven bij de boterkoekjes) 
 • Chocoladestukjes van melkchocolade. Wanneer je een sterkere smaak wil, gebruik dan pure chocolade.
 • Kaneel gemengd met suiker. Je kan de suiker vervangen voor honing wanneer je dat wilt.

Bereiding:

 1. Bereid allereerst het koekdeeg voor zoals hierboven is beschreven bij het recept voor boterkoekjes. Maak hiervan balletjes ter grootte van een golfbal. Maak hier een holte in, door je vinger er in te duwen. Laat je kinderen helpen.
 2. Vul dan de gaatjes met chocoladestukjes en sluit met het deeg de holte weer af.
 3. Rol hierna de balletjes in het mengsel van suiker en kaneel. Leg de koekjes op een ingevette bakplaat, waarop je wat bloem hebt gestrooid. Druk ze plat in de vorm van een koekje.
 4. Bak ze vervolgens ongeveer in 15 tot 20 minuten gaar op 180 graden Celsius. Laat de koekjes afkoelen en serveer ze met een glaasje sap, limonade of melk.