Buiten het bereik van kinderen houden: 9 gevaarlijke zaken in het huishouden

Onverschrokken door de natuur kunnen kinderen in gevaarlijke situaties terechtkomen. Met dit in gedachten zijn er enkele dingen die we altijd buiten hun bereik moeten houden.
Buiten het bereik van kinderen houden: 9 gevaarlijke zaken in het huishouden

Laatste update: 26 juni, 2018

We hebben allemaal de waarschuwing gezien die geschreven staat op een productlabel: “Buiten het bereik van kinderen houden.” En het is waar.

Er zijn zaken in huis die we altijd bij kinderen weg moeten houden. Een gebrek aan aandacht voor deze algemene gevaren in het huishouden kan tot tragische gevolgen leiden.

Lees verder om meer te weten te komen.

9 huishoudelijke gevaren die je buiten het bereik van kinderen moet houden

1. Geneesmiddelen

Als het om medicatie gaat, kunnen fouten voor kleintjes fatale gevolgen hebben.

Hoewel een goed gevulde medicijnkast essentieel is in een huishouden, moet medicatie altijd buiten het bereik van kinderen gehouden worden.

Zelfs oudere kinderen kunnen besluiten om een ​​paar pillen of een lepel siroop te nemen, omdat ze zichzelf pijn hebben gedaan tijdens het spelen. Let altijd op waar je je medicatie bewaart.

Meisje met veel pillen

2. Giftige producten

Giftige producten zijn andere veel voorkomende huishoudelijke gevaren. Als je een tuin hebt en onkruidverdelger of kunstmest op voorraad hebt of zelfs insecticide voor insecten en spinnen, bewaar deze dan achter slot en grendel.

Blootstelling aan dit soort producten kan zelfs erger zijn dan medicijnen. In veel gevallen is er geen behandeling voor de effecten ervan.

Behandel wasmiddelen en reinigingsproducten met dezelfde voorzichtigheid. Dit omvat reinigingssprays, poetsmiddel en bleekmiddel.

Het beste voor je kinderen is om dit soort producten buiten hun bereik te houden en veilig op te bergen. Sommige ouders kiezen ervoor om gevaarlijke chemicaliën boven in een kast te bewaren.

Het risico is hier echter dat kinderen nieuwsgierig en inventief zijn en kunnen gaan klimmen om de verboden items te bereiken. Hierdoor lopen ze het risico om te vallen, zelfs als ze niet vinden waarnaar ze op zoek zijn.

3. Messen en andere scherpe voorwerpen

Messen en andere scherpe voorwerpen moeten ook buiten het bereik van kinderen worden gehouden. Toegang hebben tot scherpe voorwerpen kan zeer gevaarlijk zijn. Jonge kinderen kunnen proberen iets te snijden en zichzelf ernstig verwonden.

Houd dit in de gaten, ook als je thuis of zelfs in dezelfde kamer bent. Het is altijd het beste om messen en scharen buiten hun bereik te houden.

4. Verstikkingsgevaar

Tijdens bepaalde stadia van de kindertijd, willen kinderen alles wat ze vinden in hun mond stoppen. Dit is een manier om nieuwe sensaties te ontdekken.

Als een klein stukje speelgoed of een ander huishoudelijk artikel losraakt, kan het vast komen te zitten in de luchtwegen van een kind. Voorzichtigheid met kleine onderdelen is essentieel om het ondenkbare te voorkomen.

5. Stopcontacten

Stopcontacten en elektriciteit zijn grote huishoudelijke gevaren. Houd stopcontacten dus bedekt met een kindveilig afdekplaatje en laat geen kabels op de vloer liggen.

Kinderen kunnen proberen kleine voorwerpen in een open stopcontact te plaatsen. Dit zal ze een elektrische schok en een grote schrik geven – of veel erger.

Hoewel een goed gevulde medicijnkast essentieel is in een huishouden, moet medicatie altijd buiten het bereik van kinderen gehouden worden.

6. Tabak en  takbaksrook

Tabak is uiterst giftig voor kinderen. Blootstelling aan passief roken beïnvloedt rechtstreeks hun groei en kan tot ernstige ziektes leiden. Het eten van peukjes uit de asbak kan zeer ernstige gevolgen hebben.

Houd rokers en rookwaren dus ver weg van kinderen. Als iemand in de familie rookt, moeten ze naar buiten gaan om dit te doen.

7. Glas

Het is geen verrassing dat glas in scherpe stukken kan breken. Maar kinderen weten waarschijnlijk niet dat ze voorzichtig moeten zijn met glazen voorwerpen.

Het is heel gemakkelijk om een ​​glas te breken en dan te eindigen met een vervelende snee die meerdere hechtingen nodig heeft.

8. Gereedschap

Heb je gemerkt dat kleintjes graag met hun speelgoed slaan en gooien? Stel je voor wat er zou gebeuren als ze zware, scherpe gereedschappen zouden kunnen pakken.

Het is geen leuk onderwerp om over na te denken. Houd de gereedschapskist daarom buiten het bereik van kinderen.

Jongen met stekker in zijn hand

9. Telefoons

Dit laatste item moet buiten het bereik van kinderen worden gehouden. Dat is zowel in jouw belang als in dat van de kleintjes. Zou je het leuk vinden als smartphone in het toilet belandt? Zo niet, laat het dan niet liggen waar je kinderen het misschien kunnen pakken.

Als extra maatregel tegen dit soort vervelende verrassingen, is het ook een goed idee om badkamerdeuren goed dicht te doen.

Als ouders moeten de veiligheid en het welzijn van onze kinderen altijd onze topprioriteit zijn. Volg dus de praktische suggesties in dit artikel om jezelf grote stress te besparen of erger. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.