Voor het eerst de nagels van je baby knippen

Voor het eerst de nagels van je baby knippen
Francisco María García

Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García.

Laatste update: 23 april, 2024

Er bestaan veel mythes wat betreft voor het eerst de nagels van je baby knippen.

Sommige mensen beweren dat het tot bepaalde aandoeningen of ziekten kan leiden als je dit te vroeg doet. Er is echter geen strikte beperking voor wanneer je voor het eerst de nagels van je baby mag knippen.

Baby’s hebben van nature uit een delicate huid. Voordat ze geboren worden hebben ze negen maanden in een vochtige omgeving doorgebracht.

Dit heeft natuurlijk ook invloed op hun nagels. Deze zijn in het begin zacht en fragiel.

Daarom is het beter om te wachten tot de nagels al een beetje harder zijn geworden. Bovendien zullen ze dan gemakkelijker te knippen zijn.

Sommige kinderen worden echter te laat geboren en kunnen reeds langere nagels hebben.

Hierdoor loopt het kind het risico om zichzelf per ongeluk te krabben. In deze gevallen moeten ouders voorzichtig de nagels van hun baby knippen of vijlen.

De nagels van je baby knippen: wanneer begin je daarmee?

Bij een pasgeboren baby zitten de nagels nog heel dicht bij de huid, waardoor het moeilijk is om deze te knippen. De meeste ouders wachten drie tot vier weken na de geboorte voordat ze de nagels voor het eerst knippen.

Probeer het gebruik van een nagelschaar te vermijden tenzij je duidelijk de afscheiding tussen de nagel en de huid ziet.

Een andere mogelijkheid is om een speciale vijl voor baby’s te gebruiken. Dit zal voorkomen dat je baby zichzelf krabt of dat scherpe randen in kleding blijven hangen. De nagels van een baby kunnen verrassend scherp zijn!

Nog iets om in overweging te nemen is hoe vaak je de nagels van een baby moet knippen. Het is moeilijk om wat dit betreft een routine op te zetten, want de nagels van je baby kun zeer snel groeien.

Bij sommige kinderen moeten de nagels twee keer per week worden geknipt. Het beste is om de groei ervan goed in het oog te houden. Weet dat dit ook geldt voor teennagels.

Hoe knip je de nagels van een pasgeborene?

Het beste moment om de nagels van je baby te knippen is wanneer het kind rustig is.

Dit kan na een badje zijn of na het voeden. Ook tijdens de slaap kan je dit doen.

Als je een rustig kind hebt dan kan je proberen om de nagels te knippen terwijl het kind op je schoot zit.

De nagels van je baby: nagelknipper

Tijdens de eerste paar maanden moet je een speciale botte schaar of nagelknipper gebruiken. Houd de schaar haaks op de nagel zodat je verwondingen voorkomt.

Goed licht is erg handig wanneer je de nagels van je baby knipt. Zo kan je immers ongelukjes voorkomen. Zorg er bovendien voor dat je het handje goed vasthoudt in geval van plotselinge, bruuske bewegingen. Knip aandachtig maar krachtig.

In het begin zijn de nagels van je baby zacht en fragiel. Daarom is het beter om even te wachten tot de nagels een beetje harder geworden zijn. Dan zal het gemakkelijker zijn om ze te knippen.

Fouten die je moet proberen te vermijden

  • De nagel in een boogvorm knippen. De nagels van een baby moeten recht worden afgeknipt. Dit is onder andere om ingroeiende nagels te vermijden.
  • Te kort afknippen. Sommige ouders maken de fout om de nagels helemaal tot aan de huid af te knippen. Dit zorgt ervoor dat een gevoelig deel van de vinger blootgesteld wordt aan verwondingen en infecties.
  • De nagelschaar en nagelknipper voor andere doeleinden gebruiken. Houd het materiaal om de nagels van je baby te knippen uitsluitend daarvoor bestemd. Zo zal het materiaal schoon blijven.
  • Op de nagels van je baby bijten. Bijten op de nagels van een baby door de ouders is een techniek die veel vaker voorkomt dan je denkt. Dit gebeurt uit angst om een schaar te gebruiken. Weet echter dat dit tot infecties kan leiden.
  • De nagels laten afbreken. Een ander gevolg van de angst van ouders om de nagels van hun baby te knippen is dat ze blijven groeien en uiteindelijk uit zichzelf afbreken. Dit kan tot scheuren en nare verwondingen leiden. Bovendien loopt het kind het risico zichzelf te krabben.
Vrouw knipt de nagels van je baby

De mythe van de wanten

Om te voorkomen dat het kind zichzelf krabt, kiezen sommige ouders ervoor om hun kind voortdurend wanten of handschoenen te laten dragen.

Dit is een grote vergissing, want deze zaken zijn bedoeld om je baby te beschermen tegen de kou buiten.

Vergeet niet dat baby’s hun handen gebruiken om met hun omgeving om te gaan.

Aanraking is cruciaal voor baby’s om hun moeder tijdens de borstvoeding te herkennen. Bovendien oefenen baby’s de zuigreflex, die ze gebruiken om te drinken, door allerlei zaken in hun mond te steken.

Laat hun handjes daarom vrij en schenk aandacht aan de nagels van je baby. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Chinazzo M, Lorette G, Baran R, Finon A, Saliba É, Maruani A. Nail features in healthy term newborns: a single-centre observational study of 52 cases. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2017 Feb;31(2):371-375.
  • Starace M, Alessandrini A, Piraccini BM. Nail Disorders in Children. Skin Appendage Disord. 2018 Oct;4(4):217-229.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.