De manier waarop borstvoeding liefde laat zien tussen jou en je kind

De manier waarop borstvoeding liefde laat zien tussen jou en je kind
Ana Couñago

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Ana Couñago.

Laatste update: 09 juni, 2018

Het is zo prachtig omdat borstvoeding liefde laat zien tussen jou en je baby. Het is een daad van binding tussen onszelf en ons kind voor wie we alles willen doen. Zoals Laura Gutman zegt: “Het geven van borstvoeding wordt eenvoudig als we ons beseffen dat het is alsof we de liefde bedrijven.”

In het begin moeten moeders en hun baby’s elkaar leren kennen. Ze moeten met elkaar verbinden, elkaar begrijpen en communiceren. Ze moeten voorkomen dat ze teveel druk uitoefenen op zichzelf. De moeder moet zich niet haasten. Ze moet proberen haar verwachtingen, adviezen die ze heeft ontvangen en vooropgezette ideeën over borstvoeding opzij zetten.

Borstvoeding geven

Maak je geen zorgen

Om zonder druk borstvoeding te kunnen geven, moeten we het feit accepteren dat het niet uitmaakt hoe lang we het doen of hoe vaak. Zolang de moeder en haar kind elkaar begrijpen is het goed. Op de ene dag zal hun hoofd wat hoger liggen. Op een gegeven moment houdt onze arm ze een beetje lager. Na een tijd moeten we misschien stoppen omdat we ons ongemakkelijk voelen.

Het punt van borstvoeding is niet alleen het voeden van de baby. Het gaat er ook om dat borstvoeding liefde laat zien tussen jou en je kind. Dit is een heel belangrijk punt. Als we geobsedeerd raken door de gewenste uitkomst en de zuigreflex van onze baby’s willen aanpassen aan onze verwachtingen, belemmeren we uiteindelijk de eerste stap naar borstvoeding.

Wanneer een baby wordt geboren, is hun zuigreflex zeer alert. Zo alert dat ze alleen in de buurt van de tepel van hun moeder hoeven te zijn om hem te vinden. Dit leerproces is prachtig en de verbinding die we met hen voelen, voelt nu echt als magie.

Het mooie van borstvoeding is dat het wordt gezien als een enorme vreugde waarbij de geur, hartslag, warmte en stem van een moeder gelijke tred houdt met het ritme van de baby die wordt gevoed.

De liefde tussen jou en je kind

Om van de schoonheid van borstvoeding te kunnen genieten, hebben we tijd en privacy nodig

Zodra een moeder en een kind elkaar leren kennen, kan een vrouw zich in bijna gehypnotiseerd voelen terwijl ze haar kleintje ziet drinken. Dit fenomeen is zo intiem en zo tijdloos dat het privacy vereist om ervan te genieten.

De baby heeft stimulatie en communicatie met zijn moeder nodig. De moeder moet natuurlijk ook emotioneel contact maken met haar kind. Het is uiterst belangrijk om meer nadruk te leggen op liefde dan op techniek tijdens het geven van borstvoeding. Het is immers de eerste emotionele afdruk die onze relatie met onze kinderen markeert en het vormt de basis voor de rest van deze relatie.

Soms kunnen we onze baby geen borstvoeding geven. Ook dan moeten we aandacht besteden aan gezichtsuitdrukkingen, gebaren, aanrakingen en geluiden. Die kleine gedragingen zijn hun eerste pogingen om met ons te communiceren en ons te vertellen wat ze nodig hebben.

Neem genoeg tijd zodat de borstvoeding liefde laat zien tussen jou en je kind

Het belangrijkste om te onthouden is dat we door borstvoeding een warme, volledige verbinding bieden. Zonder te haasten en zonder stress. Naast het produceren van melk voor hen, zullen we hen in deze eerste levensfase een prachtige afdruk van liefde kunnen geven.

Voor een kind is hun moeder altijd hun veilige plaats en de meest speciale emotionele ondersteuning. Hier moeten we van genieten. Het zou toch absurd zijn om hen de borst te ontzeggen omdat ze al gevoed zijn of omdat het geen goed moment is.

Liefde is geen tijdelijk gevoel. Het is een immense sensatie waar elke moeder en elk kind zich mee wil laten omringen. Wanneer een baby eten wil, wil hij ook warmte, affectie en beschutting, net zoals een moeder dat doet als ze de behoefte voelt om haar kleintje te knuffelen.

Baby‘s weten niet hoe ze moeten zeggen dat ze liefde willen. Ze drukken het uit op karakteristieke manieren in elke fase van hun ontwikkeling. Hierom moeten we alleen onze ogen en ons hart open houden om te begrijpen dat borstvoeding liefde laat zien tussen jou en je kind. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.