Geen angsten mama, je doet het goed

Niemand wordt geboren met een handleiding over het ouderschap. Maar een ding moet duidelijk zijn: je doet het goed en wanneer je daaraan twijfelt is de kinderarts jouw beste raadgever.
Geen angsten mama, je doet het goed
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 januari, 2024

Geen angsten mama, je doet het goed. Het is logisch dat je slapeloze nachten hebt omdat je de neiging hebt om steeds te reageren op jouw baby’s huiltjes; jij weet dat het bieden van genegenheid belangrijk is en niemand weet beter dan jij wat jouw baby nodig heeft op elk moment.

Alle moeders weten dat het niet nodig is om zelf te bevallen om te weten wat liefde is. Het moederschap zelf stelt ons niet vrij van sommige angsten.

We zijn bang dat onze kinderen stoppen met ademen wanneer ze slapen. Elke dag vragen we onszelf af of we het goed doen. We overpeinzen of we onze kinderen niet te veel verwennen, zoals onze eigen moeder en vrienden zeggen.

Niemand wordt geboren met een handleiding over het ouderschap. Maar een ding moet duidelijk zijn: je doet het goed en wanneer je daaraan twijfelt is de kinderarts jouw beste raadgever.

Bakerpraatjes zijn niet relevant voor het natuurlijke instinct van een moeder en haar vertrouwen in professionele hulpverlening.

De 3 angsten van elke moeder

Soms worden angsten van een moeder gedefinieerd door haar persoonlijke en familiaire geschiedenis. Een moeilijk jeugd met emotionele tekorten of mishandeling zorgen ervoor dat een moeder kostte wat het kost niet in herhaling wil vallen. Ze wil haar persoonlijke kloven dichten en haar kind de persoonlijke, emotionele en fysieke balans geven waar ze zelf een tekort aan heeft gehad in haar eigen jeugd.

Tegelijkertijd, wanneer een vrouw zich niet goed voelt in relatie tot haar partner of haar werk kan het zijn dat ze een bepaalde angst ontwikkelt. Deze zal ze proberen te controleren en verlichten, zodat niets de opvoeding van haar kind in de weg staat.

Geen Angsten Mama, Je Doet het Goed

Het moederschap zit vol met patronen. Aan de ene kant is daar onze persoonlijke geschiedenis. Aan de andere kant is daar de maatschappij en de sociale en emotionele context waar we in leven. Het laatste patroon is het meest gevoelig en belangrijk, namelijk het patroon dat we met onze baby tot stand brengen.

Types angst

Laten we kijken naar de drie vormen van angst die een moeder ervaart totdat ze op het punt staat waarop ze denkt dat ze het niet goed doet.

  • Angst om de behoeften van haar kinderen niet te weten. Deze angst is veelvoorkomend en tegelijkertijd heel begrijpelijk. Bovendien, dezelfde bezorgdheid blijft steeds de kop op steken naarmate er meer kinderen komen. Iedere baby is anders en heeft verschillende behoeften.

Maar, om hierover geen angst te ontwikkelen, is het belangrijk dit te onthouden dat voor elke behoefte die jouw baby heeft ben jij de beste oplossing. De band die jij met hem creëert, vanaf het moment dat hij op de wereld komt, zorgt ervoor dat jij intuïtief weet wat het beste voor hem is. Daarbij komt dat je de beschikking hebt over professionele hulpverleners die jou te allen tijde wil adviseren.

  • Angst om dezelfde fouten te maken als haar ouders. Op de een of andere manier hebben we allemaal een plaatje in ons hoofd over wat onze familie wel of niet gedaan heeft toen we zelf klein waren. Besef dat het moeder- en vaderschap niet betekent dat je zelf nooit fouten zal maken. Perfecte ouders bestaan niet.

Echter, het is essentieel om “aanwezig” te zijn. Het is belangrijk er daadwerkelijk te zijn voor je kinderen wanneer ze je nodig hebben.

  • Angst om niet te weten wat je kinderen gelukkig maakt. Ook dit is een veelvoorkomende angst. Maar maak er geen punt van. Onthoud een aantal essentiële dingen: luister naar je kind, respecteer zijn ontwikkeling en leer hem om verantwoordelijk te zijn. Zorg dat hij zich speciaal voelt en herinner hem eraan dat je altijd naast hem zal staan, welk pad hij ook kiest.
Geen Angsten Mama, Je Doet het Goed

Je doet het goed en je bent een volmaakte moeder

In een gepubliceerd artikel in het tijdschrift Psychologies is een interessant concept breed uitgemeten. Eentje, die je zonder twijfel zal helpen ontdekken dat jij het ontzettend goed doet als moeder.

Het gaat over het idee van de “volmaakte moeder”. Dit zijn de speerpunten die dit idee tot stand brachten en waar we allemaal naar zouden moeten streven:

  • De volmaakte moeder ziet zichzelf niet als de perfecte moeder. Ze leert elke dag en  geeft haar kind het beste mee onder haar voorwaarden.
  • De volmaakte moeder projecteert haar eigen emotionele problemen niet op haar kinderen. Een slechte dag op het werk of een ruzie met haar partner heeft geen effect op de kwaliteit van de relatie met haar kinderen.
  • Een volmaakte moeder is niet overbezorgd, ze controleert haar kinderen niet en geeft hen de vrijheid. Ze leert hen om verantwoordelijk en volwassen te worden, zodat ze in de toekomst gelukkig zullen zijn.
  • Een emotionele moeder geeft het goede voorbeeld. Het helpt haar kinderen om hun zelfvertrouwen en zelfbeeld te verbeteren.

Het is de moeite waard om dit te onthouden en altijd op jezelf te vertrouwen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.