Hoe krijg je een baby in slaap? Het 7-stappen-plan

Hoe krijg je een baby in slaap? Het 7-stappen-plan
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 03 juni, 2018

Eén van de grootste uitdagingen wanneer je net moeder bent geworden is om je baby in slaap te krijgen. Een uitdaging, temeer omdat het met de ene baby moeilijker is dan met de andere.

Voor sommige baby’s is het heel gewoon om ‘s morgens vroeg huilend, zonder reden, wakker te worden. Daarom is het belangrijk om een paar technieken te kennen die je kunnen helpen als je kind moeite met slapen heeft.

Alleen omdat een baby slecht slaapt, betekent dat nog niet dat hij een ernstig probleem heeft. Niet zo goed slapen is normaal voor sommige kinderen, zelfs als ze ouder worden.

Maar als je dit stappenplan elke avond en in dezelfde volgorde als een ritueel gaat uitvoeren, zal je kind veel sneller in slaap vallen en dus beter kunnen rusten.

7 stappen om een baby in slaap te krijgen

1. Een badje met lekker warm water

Eén van de beste manieren om je baby te helpen ontspannen is door hem in een lekker warm badje te doen. Controleer of het water niet warmer is dan maximaal 37 graden Celsius, voordat je je baby in het badje plaatst. Dit is heel belangrijk, natuurlijk om verbranding te voorkomen.

Laat hem zoveel spetteren als hij wil wanneer hij eenmaal in het water is, zodat hij zoveel mogelijk energie kan verbruiken. Begin hem heel voorzichtig te wiegen. Als hij erg onrustig is, kun je twee zakjes kamille in het water doen. Deze plant fungeert als een natuurlijke spierontspanner.

Baby in slaap op de borst van papa

2. Ontspannende massage

De volgende stap om een baby in slaap te krijgen, is hem een ontspannende massage te geven. Na zo’n 5 minuten badderen, kun je hem uit het water halen en hem voorzichtig afdrogen met een zachte handdoek.

Hierna kun je hem een zachte massage geven. Leg je handpalmen op zijn borstje, wrijf heel voorzichtig en laat je handen dan naar de zijkanten glijden. Draai hem dan op zijn buikje en glij zachtjes met je handen van zijn nekje naar de rug (druk nooit hard op de wervelkolom).

3. Trek je baby een comfortabel pyjamaatje aan

Het is heel belangrijk dat je baby ‘s nachts niet te koud wordt. Dit is één van de factoren die het risico op wiegendood verhoogt. Bovendien zal het problemen opleveren om in slaap te vallen als je baby het koud heeft.

Het beste wat je kunt doen, is hem een dun pyjamaatje van een vochtabsorberende stof aan trekken.

4. De laatste voeding van de dag

Zoals bijna alle pasgeborenen, houdt ook jouw baby vast en zeker van de laatste voeding van de dag, zijn “HappyMeal”. Het is logisch dat hij na alle inspanningen van de dag er klaar voor is zijn honger te stillen in jouw armen.

Terwijl hij zijn laatste voeding verorbert, is het erg belangrijk dat jij met een zachte stem tegen hem praat en zijn gezichtje en rug streelt.

5. Laat hem boeren

Wanneer hij klaar is met eten, moet hij een boertje doen, zodat hij zich prettig voelt tijdens het slapen. Laat hem tegen je schouder rusten en aai zachtjes over zijn ruggetje. Je kunt hem ook op zijn buikje op je schoot leggen en hem zachtjes op zijn ruggetje tikken.

Als hij niet boert, zal hij moeite hebben om in slaap te vallen en moet je misschien meerdere keren opstaan om hem te helpen.

Baby en mama slapen

6. Wieg hem en zing een liedje

De volgende stap om een baby in slaap te krijgen, is hem te wiegen en een liedje voor hem te zingen. Nadat je hem een schone luier hebt gegeven, laat je de jaloezieën in zijn kamertje zakken of sluit je het gordijn. Hou hem nu gewoon een tijdje lekker in je armen.

Het wiegen en het slaapliedje vergemakkelijkt de overgang tussen de activiteiten van de dag en de nachtrust. Pas langzaam de beweging en het ritme van je ademhaling aan, zodat hij kan ontspannen, wegdoezelend bij een slaapliedje.

Door slaapliedjes voor het slapengaan te zingen, wordt  oxytocine  vrijgegeven. Dat is een hormoon dat rust en welzijn “produceert”. Het wordt daarom ook wel het knuffelhormoon genoemd.

7. Leg hem in zijn wiegje

Wanneer je baby op het punt staat in slaap te vallen, leg hem dan heel zachtjes in de wieg, zonder plotselinge bewegingen te maken. De overgang naar slaap zal zo heel ontspannen zijn.

Het is belangrijk dat je niet vergeet om een zakdoekje met jouw geur naast hem te leggen. Hij zal zich hierdoor veiliger voelen.

Met behulp van deze geweldige technieken, zal je baby veel minder moeite hebben met slapen en zal hij zelfs waarschijnlijk de hele nacht doorslapen.

Vergeet niet het hele ritueel elke dag helemaal af te werken, zodat je kind eraan went en het uiteindelijk ook als gewoonte aanleert. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.