De beste slaapliedjes voor je baby

Slaapliedjes zijn prachtige melodieën die ervoor zorgen dat kinderen zich ontspannen voelen en gaan slapen.
De beste slaapliedjes voor je baby
María José Roldán

Beoordeeld en goedgekeurd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 22 december, 2022

De melodieën en teksten van slaapliedjes voor je baby worden moeiteloos opgeslagen in het onderbewustzijn. Dit allemaal terwijl ze ontspannen. De melodieën en teksten nemen een vaste plaats in in hun geheugen.

Op deze manier hebben ouders eeuwenlang gebruik gemaakt van deze mentale toestand. Zo konden zo op een subtiele manier levenslessen overbrengen.

Deze gewoonte werd zelfs als heel belangrijk beschouwd voor hun overleven. Men geloofde dat door kinderen te waarschuwen voor mogelijke gevaren veel problemen konden worden vermeden.

Wanneer we naar de tekst van deze slaapliedjes voor je baby kijken, vinden we vaak verhalen over (deels) verzonnen gebeurtenissen. Dat wil zeggen, verhalen geïnspireerd door gebeurtenissen uit het echte leven, met bepaalde fictieve eigenschappen om ze aantrekkelijker te maken.

Deze formule werd ook gebruikt op het moment dat verhalen mondeling werden verteld en vervolgens werden omgezet tot een geschreven vorm.

De gebroeders Grimm vertelden verhalen gebaseerd op echte gebeurtenissen die ze als levenslessen wilden laten dienen of, op zijn minst, waarschuwingen om in gedachten te houden. Slaapliedjes, op hun beurt, werkten op een vergelijkbare manier.

De slaapliedjes in de wereld variëren afhankelijk van het geografische gebied en de lokale cultuur. De meesten van hen hebben echter bepaalde elementen gemeen, die geaccepteerd zijn als de belangrijkste kenmerken van slaapliedjes.

Deze gemeenschappelijke kenmerken zijn:

  • Cadans. Volgens het Merriam-Webster woordenboek verwijst deze term naar:
  1. Een ritmische reeks of stroom van geluiden in een taal.
  2. Het ritme of de maat van ritmische beweging of activiteit.
  3. De gemoduleerde en ritmische herhaling van een geluid.

Welluidendheid. Merriam-Webster definieert deze term als: een aangenaam of lief geluid; vooral het akoestische effect geproduceerd door woorden die worden gevormd of gecombineerd om het oor tevreden te stellen.

De beste slaapliedjes voor je baby

Wat zijn slaapliedjes nou eigenlijk?

Slaapliedjes bestaan ​​uit een serie geluiden, melodieën en harmonieën die zich voordoen op een bepaalde frequentie, volgens een constant, herhaald patroon. Het patroon is ontworpen om een ​​zachtaardig geluid te hebben.

De teksten worden meestal gezongen in lieve tonen, daarom zijn ze vaak zo pakkend. Op een natuurlijke manier, door simpelweg onze stem te gebruiken, zijn we in staat om de dromen van ons kleintje te beïnvloeden.

Natuurlijk moeten we in gedachten houden dat de geluiden die we zingen min of meer moeten worden herhaald. Ze moeten continu zijn en zacht zijn. Dit allemaal om ze te helpen de andere zintuigen ook te ontspannen. Verder kun je het beste de slaapliedjes voor je baby begeleiden met knuffels en zachtjes wiegen.

Op deze manier kunnen we de baby in onze armen wiegen en kunnen we de ontspanning verbeteren doordat hij aanvoelt dat je er bent.

Onthoud dat mensen op jonge leeftijd vooral reageren op tactiele stimuli, zoals knuffels, liefkozingen en omhelzingen. Hier zijn enkele van de meest populaire slaapliedjes in de westerse samenleving:

  1. Slaap, kindje, slaap
  2. Berend Botje ging uit varen
  3. In de maneschijn
  4. Twee emmertjes water halen
De beste slaapliedjes voor je baby

Slaapliedjes uit films

In bijna elke Disney-film is er wel een slaapliedje of ballad die goed werkt als we het voor onze baby’s zingen.

Tegenwoordig vertrouwen veel moeders hierop. Niet alleen vanwege hun populariteit, maar ook omdat ze bijdragen aan de toekomstige relaties van de baby.

Een voorbeeld is het slaapliedje dat Assepoester neuriet in de meest recente verfilming van het verhaal. Muziek is zeker een van de meest universele talen.

Terwijl je kinderen opgroeien, kunnen ze andere kinderen ontmoeten die misschien ook dit slaapliedje hebben gehoord. Dit kan meteen een mooie band tussen hen tot stand brengen. Wie weet of ze dit liedje ook samen zullen zingen en erom zullen lachen?

Als je denkt dat zingen niet jouw ding is, raden we je aan op zijn minst enkele nummers te neuriën. De geluiden die je maakt, zelfs als je je mond dichthoudt, zijn nog steeds leuk en helpen je baby te ontspannen bij het naar bed gaan.

Ook kan neuriën nuttig zijn wanneer je erg gestrest bent.

Onderschat de kracht van deze schijnbaar eenvoudige activiteit niet.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.