Hoe slechte eetgewoonten bij kinderen te veranderen

We gaan je enkele strategieën laten zien om slechte eetgewoonten bij kinderen te veranderen en hun eetpatroon te verbeteren.
Hoe slechte eetgewoonten bij kinderen te veranderen

Laatste update: 10 september, 2022

Slechte eetgewoonten bij kinderen veranderen is essentieel om ervoor te zorgen dat ze in de loop der jaren een goede gezondheid behouden. Het is daarom van groot belang dat ouders vanaf de vroegste levensfasen een goede voeding bevorderen. Dit zal ook het aantal voedselweigeringen in de toekomst verminderen, wat een grotere variatie in hun dagelijks leven mogelijk maakt.

Alvorens te beginnen is het belangrijk te benadrukken dat het niet alleen belangrijk is goed te eten om het ontstaan van chronische en complexe ziektebeelden te voorkomen. Het is ook van cruciaal belang om regelmatig aan lichaamsbeweging te doen en vooral de nadruk te leggen op het trainen van de spierkracht. Op die manier worden ontstekingen onder controle gehouden en schadelijke veranderingen op fysiologisch niveau vermeden.

Slechte eetgewoonten moet je beetje bij beetje veranderen

Het eerste wat je moet hebben bij het veranderen van slechte gewoonten in het dieet van kinderen is geduld. Gewoonlijk hebben kinderen de neiging weinig groenten en veel bewerkte voedingsmiddelen te eten, maar dit is iets wat we moeten veranderen. Een goede strategie is om de aanwezigheid van ongezonde voedingsmiddelen in je boodschappenmandje te beperken. Dit bevordert de inname van verse voedingsmiddelen met een hoge voedingsdichtheid.

Om je kleintjes echter groenten te laten eten, kan het nodig zijn ze eerst voorzichtig kennis te laten maken met de verschillende bereidingen. In het begin kunnen ze met wat saus vermomd worden, zodat ze later geleidelijk aan meer op de voorgrond treden.

Wat we moeten benadrukken is dat hun aanwezigheid in de dagelijkse voeding van fundamenteel belang is. Studies hebben namelijk aangetoond (Engelse link) dat ze het risico op overlijden door welke oorzaak dan ook op middellange termijn verminderen.

Hoe slechte eetgewoonten bij kinderen te veranderen
Vis is fundamenteel in de voeding van kinderen, omdat het vetzuren van de omega-3 reeks levert. Zalm of tonijn zijn goede keuzes.

Visconsumptie is essentieel

Een ander belangrijk punt dat in de voeding van kinderen moet worden aangepast is de consumptie van vis. Kinderen wijzen vis namelijk in de eerste levensfasen vaak af. We hebben het hier over een voedingsmiddel dat in staat is een aanzienlijke hoeveelheid omega-3 vetzuren te leveren. Deze elementen moduleren de ontsteking in de inwendige omgeving, volgens onderzoek dat gepubliceerd werd (Engelse link) in het tijdschrift Biochemical Society Transactions. Dankzij dit verminderen ze de incidentie van veel ziektebeelden.

Een goed idee om de inname van deze voedingsmiddelen te bevorderen is om vis kiezen met weinig graten in je gerechten op te nemen. Zalm of tonijn zijn de beste alternatieven. Ze kunnen ook vergezeld gaan meteen sausje om hun smaak enigszins te camoufleren. Platvissen, zoals schartong of tarbot, kunnen goed geaccepteerd worden.

Geleidelijk aan zal het scala aan geconsumeerde vis-, schaal- en schelpdierproducten toenemen. Het is belangrijk dat kinderen gewend raken aan het zelf verwijderen van de graten. Zo vormen ze geen belemmering om deze voedingsmiddelen in hun dieet op te nemen.

Let op de drankjes

Net zo belangrijk als het verzorgen van het eten is het letten op de drankjes. Soms raken kinderen eraan gewend hun hoofdmaaltijden te vergezellen met frisdranken of sappen, die zeer grote hoeveelheden enkelvoudige suikers en kunstmatige additieven bevatten. Beide elementen kunnen stofwisselingsziekten veroorzaken als het kind ze te veel consumeert.

We mogen nooit vergeten dat natuurlijk mineraalwater het beste middel is om voor een goede staat van hydratatie te zorgen. Vooral de consumptie ervan moet bij warm weer voorrang krijgen, omdat door zweten meer vocht verloren gaat. Bij uitdroging kunnen ernstige gevolgen optreden.

Een kind eet slechte voeding en drinkt coca cola
Bij het kiezen van een drankje bij de maaltijd kun je sappen, frisdrank en frisdranken met kleurstoffen en een hoog suikergehalte het beste vermijden.

Het is mogelijk slechte eetgewoonten bij kinderen te veranderen

Zoals je gezien hebt, zijn er slechte eetgewoonten bij kinderen die we moeten veranderen om ervoor te zorgen dat ze hun leven lang een goede gezondheidstoestand behouden. Door wekelijks goede boodschappen te doen kom je al een heel eind. Het vermijden van industrieel bewerkte voedingsmiddelen, frisdranken en sappen zal op middellange termijn een verschil maken. Maar het zal ook essentieel zijn om het goede voorbeeld te geven.

Tot slot moeten we vermelden dat andere routines, zoals vroeg naar bed gaan en 7 of 8 uur per nacht slapen, helpen om het ontstekingsniveau in het lichaam onder controle te houden. Het is daarom belangrijk het gebruik van mobiele telefoons vlak voor het slapengaan te vermijden. Die kunnen namelijk de melatonine productie blokkeren en het daarna moeilijk maken in slaap te vallen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Aune, D., Giovannucci, E., Boffetta, P., Fadnes, L. T., Keum, N., Norat, T., Greenwood, D. C., Riboli, E., Vatten, L. J., & Tonstad, S. (2017). Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality-a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. International journal of epidemiology46(3), 1029–1056. https://doi.org/10.1093/ije/dyw319
  • Calder P. C. (2017). Omega-3 fatty acids and inflammatory processes: from molecules to man. Biochemical Society transactions45(5), 1105–1115. https://doi.org/10.1042/BST20160474

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.