Aardappel en tonijn viskoekjes: ideaal voor het avondeten van je kinderen

Als je wilt weten hoe je de aanwezigheid van vis in het dieet van kinderen kunt vergroten, mag je dit recept voor aardappel- en tonijnkoekjes niet missen.
Aardappel en tonijn viskoekjes: ideaal voor het avondeten van je kinderen

Laatste update: 15 augustus, 2022

Aardappel- en tonijn viskoekjes zijn een uitstekend alternatief voor het avondeten van je kleintjes. Ze leveren niet alleen een flinke hoeveelheid essentiële voedingsstoffen voor een goede groei en ontwikkeling, maar ze zijn ook gemakkelijk te bereiden. Met de tips die we je gaan geven, krijg je een ongelooflijk resultaat op een organoleptisch niveau dat kinderen gewillig zullen aanvaarden.

Bedenk voor je begint dat de aanwezigheid van vette vis in het dieet door de meeste voedingsdeskundigen wordt aanbevolen. Deze voedingsmiddelen leveren een goede hoeveelheid onverzadigde vetzuren, die helpen ontstekingstoestanden in het inwendige te moduleren.

Dit alles gezegd hebbende, laten we aan het koken gaan!

Tonijn en aardappel viskoekjes recept

Tonijn is lekker
Tonijn is een uitgelezen bron van vetzuren van goede kwaliteit en het is ook gemakkelijk te bereiden en op te dienen, omdat er geen kleine graten in zitten.

Ingrediënten van deze heerlijke viskoekjes

Als je heerlijke aardappel- en tonijnkoekjes wilt bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • 280 gram gekookte aardappelen
 • 140 gram tonijn uit blik
 • 1 eetlepel gekookte maïskorrels
 • Het groene deel van een lente-ui
 • 1 ei
 • De schil van een citroen
 • Paneermeel

Stap-voor-stap instructies

 1. Kook om te beginnen de hele aardappelen met water en zout ongeveer 25 minuten, tot ze heel zacht zijn.
 2. Schil ze dan en prak ze met een vork tot je een homogene puree krijgt. Doe die in een kom en voeg de inhoud van de uitgelekte blikjes tonijn toe, waarbij de vis goed versnipperd is.
 3. Meng de ingrediënten beetje bij beetje, zodat ze goed mengen.
 4. Voeg dan het ei en de maïskorrels aan de kom toe. Voeg ook de citroenschil toe om smaak te geven. Zo krijg je een deeg dat klaar is om te vullen met de fijngesneden lente-ui en een eetlepel paneermeel (dat zal het dikker maken).
 5. Vorm om verder te gaan balletjes en druk ze met je handen plat tot ze op hamburgers lijken.
 6. Rol de pasteitjes in paneermeel en bak ze in een koekenpan met weinig olie. Als ze uit de pan komen, doe je ze over op absorberend keukenpapier en dien je ze op.

De voordelen van tonijn en aardappel

Zoals we al gezegd hebben, hebben tonijn en aardappel viskoekjes verschillende gezondheidsvoordelen. Vermeldenswaard is hun gehalte aan omega-3 vetzuren. Deze voedingsstoffen zijn heel belangrijk om ontstekingsmechanismen in het inwendige te beheersen en het ontstaan van ziekten te voorkomen.

Volgens een studie (Engelse link) gepubliceerd in het International Journal of Molecular Sciences, vermindert regelmatige consumptie van deze voedingsstoffen de incidentie van hart- en vaatziekten.

Bovendien kunnen tonijn en aardappel viskoekjes kwalitatief zeer goede energie leveren, omdat ze complexe koolhydraten bevatten. Deze zijn belangrijk om het herstel na intense lichamelijke inspanning te verbeteren, omdat ze de synthese van verloren glycogeen bevorderen, vooral als ze samen met eiwitten worden toegediend. Dit blijkt uit onderzoek dat gepubliceerd werd in het tijdschrift Nutrients (Engelse link).

Aardappel en tonijn viskoekjes
Aardappel en tonijn viskoekjes bieden eiwitten met een hoge biologische waarde, complexe koolhydraten, en omega-3 vetzuren. Waar wacht je nog op om ze te proberen?

Maak zelf thuis deze heerlijke viskoekjes!

Zoals je gezien hebt, is het heel gemakkelijk om heerlijke viskoekjes te maken om bij het avondeten of bij elke hoofdmaaltijd te eten. Het is een goede manier om de aanwezigheid van vis in het dieet van kinderen te vergroten, iets wat de gezondheid in de loop der jaren ten goede zal komen. In feite beginnen veel voedingsdeskundigen de voorkeur te geven aan de consumptie van deze voedingsmiddelen boven die van rood vlees.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Innes, J. K., & Calder, P. C. (2020). Marine Omega-3 (N-3) Fatty Acids for Cardiovascular Health: An Update for 2020. International journal of molecular sciences21(4), 1362. https://doi.org/10.3390/ijms21041362
 • Alghannam, A. F., Gonzalez, J. T., & Betts, J. A. (2018). Restoration of Muscle Glycogen and Functional Capacity: Role of Post-Exercise Carbohydrate and Protein Co-Ingestion. Nutrients10(2), 253. https://doi.org/10.3390/nu10020253

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.