2 Recepten voor kinderen van 2 tot 5 jaar die niet willen eten

Er zijn verschillende recepten die je kunt klaarmaken voor kinderen die niet willen eten, die veel voedingsstoffen leveren en goed geaccepteerd zullen worden.
2 Recepten voor kinderen van 2 tot 5 jaar die niet willen eten

Laatste update: 01 april, 2022

Sommige kinderen hebben tussen de leeftijd van 2 en 5 jaar geen eetlust. In deze gevallen moeten hun voedingsrichtlijnen dus geoptimaliseerd worden om in hun dagelijkse behoeften te voorzien en tekorten te voorkomen. Om aan deze zware taak bij te dragen, bieden we je daarom enkele eenvoudige recepten voor kleintjes die niet willen eten. Je zult verbaasd zijn hoe graag ze ze aanvaarden.

Alvorens te beginnen, moeten we wijzen op het belang van een gevarieerde en evenwichtige voeding vanaf de eerste levensjaren. Zo wordt de groei geoptimaliseerd, sommige complexe ziekten voorkomen en een goede ontwikkeling van de hersenen bevorderd.

Pak dus pen en papier en ga aan de slag in de keuken!

1. Eieren in tomatensaus

Recepten voor kinderen van 2 tot 5 jaar die niet willen eten
Eieren zijn uit voedingsoogpunt een heel compleet voedingsmiddel en worden door kinderen meestal goed aanvaard.

Ze worden meestal door alle kinderen lekker gevonden, zelfs door kinderen die na hun tweede jaar niet meer willen eten. Bovendien zijn ze een goede bron van voedingsstoffen. Ze bevatten namelijk een aanzienlijke hoeveelheid eiwitten met een hoge biologische waarde, die essentiële elementen zijn voor de ontwikkeling.

Tijdens de eerste levensfasen is het van cruciaal belang te zorgen voor een inname van meer dan 0.8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag, zoals aanbevolen in een studie gepubliceerd in de Annals of Nutrition & Metabolism (Engelse link).

De ingrediënten die je voor dit recept nodig hebt zijn de volgende:

 • 4 eieren
 • 3/4 kopje gebakken tomaat
 • 3/4 kopje bevroren doperwten
 • 100 gram Serranoham
 • 4 plakjes chorizo om te braden
 • 1 blikje aspergepunten

Om te beginnen moet je de oven voorverwarmen op 175 graden en een paar druppels extra vierge olijfolie in een paar kleipotten doen om ze in te vetten. De bereiding wordt in deze bakjes geassembleerd.

Breek meteen daarna op elk ervan een ei en giet er een beetje gebakken tomaat over.

Leg vervolgens een royale plak ham, een plak chorizo, een eetlepel doperwten en de punt van een asperge in de bakjes. Dit alles rangschik je naast het nog rauwe ei. Er hoeft alleen nog een beetje zout naar smaak te worden toegevoegd en het geheel wordt met warmte aan beide kanten 5 minuten gebakken.

Het is belangrijk dat het ei goed gaar is voor je de pannetjes uit de ovenhaalt. Daarom kun je zo nodig iets meer kooktijd laten.

Als klap op de vuurpijl kun je zelfs een kant witte rijst bij je gerecht bereiden, naar de smaak van elk kind.

2. Hamrolletjes met Aardappelsalade

Groenten zijn een belangrijk onderdeel van een voedzaam dieet. Het is belangrijk ze dagelijks te eten, want ze leveren een aanzienlijke hoeveelheid fytochemicaliën. Van deze elementen is namelijk aangetoond (Engelse link) dat ze de vorming van vrije radicalen neutraliseren, wat op middellange termijn een vermindering van de incidentie van veel complexe ziekten veroorzaakt.

Deze aardappelsalade heeft verschillende soorten groenten die meer dan deze stoffen leveren.

Voor dit recept heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • 4 plakjes ham
 • 2 middelgrote gekookte aardappelen
 • 4 eetlepels bevroren doperwten
 • 2 gekookte wortelen
 • 1 rode paprika in stukjes
 • 1 kopje mayonaise
 • zout
 • fijngesneden sla
 • cherry tomaten

Kook allereerst de erwten een paar minuten in water. Hak intussen de wortels, de rode peper en de gekookte aardappelen fijn. Doe al deze ingrediënten in een kom en giet er de mayonaise over, goed roerend zodat alles met elkaar vermengt. Als laatste moet je er een beetje zout aan toevoegen.

Vervolgens moet je de plakken ham in de breedte doormidden snijden. Leg dan op elk van de porties een lepel aardappelsalade en maak er een rolletje van dat op een bord ligt.

Bij het serveren van het gerecht raden we aan het te vergezellen van wat in 2 helften gesneden kerstomaatjes om de presentatie te verbeteren, samen met wat goed gewassen sla.

Hamrolletjes gevuld met aardappelen
Ham is ook een uitstekende bron van eiwitten met een hoge biologische waarde, die essentieel zijn voor de groei.

Bereid eenvoudige recepten voor kinderen van 2 tot 5 jaar die niet willen eten

Zoals je gezien hebt, zijn er eenvoudige receptmogelijkheden die je kunt bereiden voor kinderen die niet willen eten, om toch aan hun voedingsbehoeften te voldoen. Dit is een sleutelfactor om het ontstaan van chronische ziekten in de loop der jaren te voorkomen en een goede werking van het lichaam te garanderen.

Maar als het doel is de gezondheid te verbeteren, is voeding alleen niet voldoende. Vanaf het prille begin van het leven is het namelijk van cruciaal belang dat je andere gezonde gewoonten bevordert, zoals lichaamsbeweging en goede rust . Kinderen moeten er ook aan wennen dat ze ‘s nachts minstens 8 uur slaap van goede kwaliteit krijgen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Richter, M., Baerlocher, K., Bauer, J. M., Elmadfa, I., Heseker, H., Leschik-Bonnet, E., Stangl, G., Volkert, D., Stehle, P., & on behalf of the German Nutrition Society (DGE) (2019). Revised Reference Values for the Intake of Protein. Annals of nutrition & metabolism, 74(3), 242–250. https://doi.org/10.1159/000499374
 • Neha, K., Haider, M. R., Pathak, A., & Yar, M. S. (2019). Medicinal prospects of antioxidants: A review. European journal of medicinal chemistry, 178, 687–704. https://doi.org/10.1016/j.ejmech.2019.06.010

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.