Tips om je kinderen te leren gezonde voeding te eten

Je kinderen aan gezonde voeding krijgen hoeft geen dagelijks gevecht te zijn. Ontdek enkele tips hoe je dit aan kunt pakken.
Tips om je kinderen te leren gezonde voeding te eten

Laatste update: 01 januari, 2022

Een van de grootste vragen die ouders van baby’s, peuters en schoolkinderen wel eens stellen, is: “Hoe krijg ik mijn kinderen aan gezonde voeding?!”. Er is soms strijd binnen een gezin om überhaupt van eten te genieten.

Velen zullen jaloers zijn op andere ouders, wanneer ze hun kinderen gezonde voeding zien eten zonder gevecht. Ik hoor mezelf nog zeggen: “Jij hebt zoveel geluk dat je kinderen zo gezond eten!”.

Ik besloot hier wat onderzoek naar te doen omdat mijn dochter Olivia op dit moment alleen echt zoet wil eten. Kortom, als gezonde voeding alles zou zijn wat ze kende, zou het de dingen een miljoen keer makkelijker maken. Dit kost natuurlijk veel werk en tijd om te bereiden, maar er zijn voor elke maaltijd gezonde opties.

Van gezonde voeding genieten zonder gevecht

Het komt ook neer op tijd, geld en hulp. Het kan duur en tijdrovend zijn om 3 voedzame maaltijden per dag voor een gezin te maken. Maar nadat je dit onderwerp een beetje online hebt bestudeerd en met andere moeders en mensen met kennis hebt gesproken, is het belangrijk te begrijpen dat je consequent moet zijn met eten. Het goede voorbeeld geven aan je kinderen is dan ook zo belangrijk.

Het is dus aan te raden om hetzelfde avondeten te eten als je kinderen. Je moet hier uiteraard extra rauwe groenten, kruiden, enz. aan toevoegen. Maar het is een feit dat als ze jou dezelfde groenten zien eten die zij moeten eten, het helpt gezonde voeding binnen te krijgen.

Uiteindelijk is het aan ons als ouders om ze te voeden en bloot te stellen aan bepaald voedsel.

Wat als er sprake is van allergieën of intoleranties?

Het is ook vermeldenswaard dat hoe meer blootstelling er aan verschillende voedselgroepen is, zoals zuivelproducten, tarwe en granen, dit je ook aanwijzingen voor eventuele allergieën kan geven. Het is altijd het beste om zo vroeg mogelijk een idee te hebben als je kind een intolerantie of allergie heeft voor bijvoorbeeld gluten of zuivel.

Als dit het geval is, is het tegenwoordig een veel mindere zorg omdat er zoveel voedselvariaties voor hen zijn. Er zijn bijvoorbeeld verschillende alternatieven voor koemelk, zoals haver-, soja- en amandelmelk om er maar een paar te noemen. Je kunt bijvoorbeeld ook desserts en gebak vinden die glutenvrij zijn.

Veganistisch? Ook dan zijn er vele voedingsopties om uit te kiezen

Er zijn tegenwoordig veel opties om je kind gezond te laten eten

Het kan ook zijn dat je als ouder een veganistische levensstijl volgt en wilt dat je kinderen hetzelfde doen. Nogmaals, het hoeft niet moeilijk te zijn. Er zijn namelijk zoveel veganistische opties dat het opvoeden van kinderen met een veganistisch dieet geen verstoringen hoeft te veroorzaken.

Je kunt nu zelfs gemakkelijk fantastische veganistische en glutenvrije verjaardagstaarten en feestmaaltijden vinden. Op die manier hoeven kinderen geen verwennerijen te missen!

Dus, als je jouw kinderen wilt laten genieten van verschillende soorten voeding, gezondere voeding of ze willen aanpassen aan een veganistisch/glutenvrij dieet, bekijk dan hieronder enkele foodie-tips die van toepassing kunnen zijn…

Neem je kinderen mee als je boodschappen doet om over gezonde voeding te leren

Ik vond het leuk om in de supermarkt rond te lopen toen ik klein was. Ik was toen dol op het zoete gangpad, maar dat terzijde. Als je je kinderen enkele van de leuke, verse producten laat uitkiezen, zullen ze misschien wat enthousiaster zijn om het te eten!

Je kunt bijvoorbeeld dingen zeggen als, “help me de felste oranje wortelen uit te zoeken”, of “zoek eens een paar dikke tomaten voor ons”. Als jullie weer thuis zijn, laat je ze de groenten zien die ze hebben uitgekozen en bereiden jullie samen de maaltijd. Dit werkt natuurlijk bij oudere kinderen, maar de kleintjes kunnen ook helpen.

Laat ze alternatieve voedselopties zien

Als je weet dat je kind mogelijk een glutenintolerantie heeft, of als je wilt dat ze een veganistische levensstijl aannemen, moet je ze laten zien dat ze absoluut niks missen wat voeding betreft. Laat ze kennismaken met glutenvrije voedselopties of veganistische versies. Zo help je ze te laten inzien dat er heel veel lekkere en gezonde opties voor hen zijn.

Gezonde voeding: wat dacht je van een glutenvrije, veganistische taart?

Je kunt tegenwoordig ook een aantal absoluut ongelooflijke verjaardags- en gelegenheidstaarten vinden die glutenvrij en veganistisch zijn. Ze zijn net zo fantastisch en heerlijk van smaak als andere taarten.

Een geweldige plek om te zoeken naar een aantal zeer bekwame verjaardagstaarten is Happy-Taart.nl, waar je je veganistische glutenvrije verjaardagstaart in Nederland rechtstreeks kunt bestellen via hun Happy-Taart website. Als je jonge dochters hebt, weet ik zeker dat ze dol zullen zijn op de best verkochte Eenhoorncake, zoals hieronder afgebeeld.

Ontdek deze glutenvrije veganistische verjaardagstaarten

De banketbakkers van Happy Taart hebben hun best gedaan met deze prachtig uitziende eenhoorn-verjaardagstaart, compleet met zijn smetteloze witte suikerpasta en omgeven door een mooi roze satijnen lint (of de kleur naar keuze).

Het heeft ook een kroon met een grote gebloemde hoorn, die de jarige kan bewaren ter herinnering aan een leuk verjaardagsfeestje! Het is de ultieme Eenhoorntaart die thuisbezorgd kan worden.

Beperk snacks als je onderweg bent

Ik weet dat dit een moeilijke is, maar als je kinderen normale, ruime maaltijden eten, zouden ze niet te veel snacks nodig moeten hebben gedurende de dag. En als ze te veel tussendoortjes eten, dan eten ze natuurlijk niet veel tijdens hun hoofdmaaltijden.

Het is dus verstandig om je aan drie maaltijden per dag te houden. Als een daarvan betekent dat je daarna een toetje wilt eten, dan is dat natuurlijk ook prima zo nu en dan. Het zou dan wel moeten betekenen dat je kinderen een uur later niet om koekjes bedelen.

Ik hoorde laatst over een moeder die zei dat als haar kinderen hun smoothies niet opdrinken bij het ontbijt, ze ze in de koelkast bewaart en ze ze laat opdrinken voordat ze die dag iets anders krijgen. Ze wil er zo voor zorgen dat ze de benodigde groenten en fruit uit de smoothies halen. Als de kinderen dus honger krijgen, zullen ze geen probleem hebben om eerst deze smoothies te nuttigen.

Gezonde voeding: zorg altijd voor gezonde snacks bij de hand

Natuurlijk zijn snacks soms niet te vermijden. Als je niet thuis bent en een lange dag hebt, of wat er ook gebeurt waardoor snacks nodig zijn, zorg er dan voor dat de snacks wat groenten/fruit bevatten. Denk bijvoorbeeld aan komkommers, paprika, doperwtjes, appels, peren, bananen en diepgevroren bosbessen. Als je kinderen honger hebben, zullen ze deze dingen echt wel eten.

Wanneer je kind het moeilijk heeft om deze dingen te eten, dip de groenten dan eens in hummus. Of dip de appels in notenboter. Je zult zien dat dit helpt.

Ik heb zojuist baby-rijstwafels voor Olivia gekocht om deze week te proberen. Aangezien ze geen geweldige eter is, zal ik er wat smeerkaas of boter op proberen te doen om haar ertoe te brengen eraan te knabbelen.

Onthoud dat wanneer kinderen naar verjaardagsfeestjes gaan, ze natuurlijk willen snacken en chips, cake en ander ongezond voedsel willen eten. Als je kunt, probeer ze dan van tevoren te eten te geven, zodat ze niet te hongerig zijn. Anders kan het leiden tot overmatig eten van zoete dingen. Maar vergeet niet dat een klein stukje verjaardagstaart ook deel uitmaakt van het plezier.

De wereld waarin we nu leven, bevat veel snacks met veel suiker en vet. Helaas is het gemakkelijk om ze te consumeren omdat ze zo eenvoudig te krijgen zijn. Onthoud echter dat het veel goedkoper en gezonder is om wat appels of komkommers te pakken en ze gesneden in bijvoorbeeld een tupperware bakje mee te nemen!

Grotere maaltijden/minder opties

Ik ben een groot voorstander van het ouderwetse idee dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Als je ervoor kunt zorgen dat je kinderen de dag beginnen met bijvoorbeeld een groene smoothie, of een gezonde pap met vers sap, beginnen ze de dag goed.

Zijn jullie een vegetarisch gezin? Dan kan het de moeite waard zijn om je kinderen eieren te laten eten, samen met sap en smoothies. Als ontbijt kun je bijvoorbeeld twee eieren serveren. En experimenteer eens met een paar pannenkoeken met fruittoppings of yoghurt, havermout of zelfs zoete aardappelen.

Verberg de groenten

Last but not least, kunnen je kinderen nog steeds niet genieten van het eten van gezonde dingen zoals groenten en fruit? Probeer het dan te verstoppen in verschillende smoothies of baksels! Verzin leuke namen voor voedingsmiddelen. Maak sauzen op basis van iets waar je kinderen van houden en maak maaltijden speciaal en leuk!

Het kan een zware uitdaging zijn. Maar, als je het ontspannen benadert en waar mogelijk geduldig en creatief probeert te zijn, is de kans groot dat je kleintje het eten gaat waarderen. Hij of zij zal ervan gaan genieten zoals jij dat wilt. Wellicht ook interessant voor jou

Niet-coeliakie glutengevoeligheid: diagnose en symptomen
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Niet-coeliakie glutengevoeligheid: diagnose en symptomen

Mensen met niet-coeliakie glutengevoeligheid, lijden aan een reactie van het immuunsysteem op gluteninname. We gaan hier dieper op in.


De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.