5 gezonde en lekkere snacks voor kinderen

5 gezonde en lekkere snacks voor kinderen

Laatste update: 13 juli, 2021

Proberen om een kind iets nieuws te laten eten, kan erg frustrerend zijn voor ouders. In onderstaand artikel vindt je 5 gezonde en lekkere snacks voor kinderen.

Het kan erg frustrerend zijn voor ouders om een kind iets te laten eten. In het bijzonder wanneer het kind niets nieuws wil proberen. Wees niet ontmoedigt, dit is normaal. Een kind moet minstens 15 keer op verschillende dagen hetzelfde voedsel worden aangeboden om dit te aanvaarden en proberen. Pas daarna gaat hij beslissen of hij het wel of niet lekker vindt.

In het begin zal je kind zeggen dat hij het niet wil proberen. Je mag je geduld niet verliezen. Bied in plaats daarvan het voedsel 3 maal zo veel aan. Je kind heeft je kalmte en geduld nodig om goed te leren eten. Dit is de enige manier waarop je hem goede eetgewoonten kan bijbrengen.

Hij zal hooguit genoeg van de gezonde voeding die beschikbaar is eten om gezond en sterk op te groeien. Onthoud dat jijzelf het beste voorbeeld van gezond eten dient te geven aan je kind.

Bij snacks kan het moeilijk zijn om de juiste voeding te kiezen voor je kind. Meestal verlangen ze dan het minst gezonde voedsel. Een feit is wel dat er enkele smakelijke opties bestaan. Als je kind ze eenmaal geprobeerd heeft, zal hij niet aarzelen ze elke middag te eten.

Hieronder vindt je 5 gezonde en lekkere snacks voor kinderen om in gedachten te houden voor de toekomst.

5 gezonde en lekkere snacks voor kinderen

1. Appelfrietjes

Kleine kinderen houden van patat, daarom is het goed om hen een ander soort friet te geven. Kies dus voor appelfrietjes. Ze zijn makkelijk te maken en kinderen houden ervan. Je hoeft slechts de appel te snijden in de vorm van frietjes. Ze smaken hetzelfde als het fruit en toch zul je versteld staan dat je kind plots de hele appel eet. 

Appelfrietjes als gezonde snack

2. Havermoutkoekjes met frambozen

Koekjes zijn geliefd bij alle kinderen, maar die uit de supermarkt zijn niet altijd de gezondste. Combineer eens de ongelooflijke smaak van havermoutkoekjes met frambozen.

Kinderen houden van de smaak en het zal een van hun lievelingssnacks worden. Naar alle waarschijnlijkheid zul je ze zelf ook willen proberen. 

3. Gebakken wortels

Dit is in het bijzonder een leuk idee voor de koude wintermaanden. In de lente en zomer kun je simpelweg gewoon wortels geven. Wortels zijn erg gezond en een belangrijk deel in de voeding van een kind. Als snack een wortel eten, is dus een geweldig idee.

Wortels smaken niet alleen lekker, ze zien er ook nog eens aantrekkelijk uit voor de kinderen in huis.

4. Yoghurt Smoothies

Als je je kind een gezonde snack wil geven en wilt laten genieten van goede voeding, kun je hem een gezonde yoghurt smoothie geven. Het smaakt als een vloeibaar ijsje. Het lijkt een van de meest lekkere snacks te zijn en dat is het ook echt.

Je kunt de yoghurt bijvoorbeeld in een doorzichtig glas doen met een gek rietje. Je zult merken dat je kleintje deze speciale snack dagelijks wil.  Zo makkelijk is het!

Dagelijks gezonde en lekkere snacks voor kinderen

5. Hummus

Hummus is erg gezond en het is makkelijk zelf thuis te maken. Jouw kind zal het bovendien het leuk vinden om het te proberen op brood. Voeg extra smaken toe zoals knoflook en komijn om een speciale toets te geven. Smeer het op brood, soepstengels, sneetjes paprika…. jij kiest! Je kind zal het steeds opnieuw willen hebben.

Vanaf nu kun je met deze 5 gezonde en lekkere snacks voor kinderen ze een gezond tussendoortje aanbieden. De tijd van ongezonde, ultrabewerkte snacks is voorbij omdat je gehaast was of ernaar verlangde.

Het is beter om gezonde opties in te plannen. Zo leren je kinderen goede eetgewoonten en krijgen een goede relatie met gezonde voeding. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Faith Chung WS., Meijerink M., Zeuner B., Holck J., et al., Prebiotic potential of pectin and pectic oligosaccharides to promote anti inflammatory commensal bacteria in the human colon. FEMS Microbiol Ecol, 2017.
  • Rao SSC., Yu S., Fedewa A., Systematic review: dietary fibre and FODMAP restricted diet in the management of constipation and irritable bowel syndrome. Aliment Pharmacol Ther, 2015. 41 (12): 1256-70.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.