De gevolgen van een slechte voeding bij kinderen

De voeding is één van de belangrijkste factoren in de gezondheid van kinderen. Als ouders zijn we verantwoordelijk om onze kinderen te voorzien van de voedingsstoffen die ze nodig hebben en voor het aanleren van gezonde eetgewoontes.
De gevolgen van een slechte voeding bij kinderen

Laatste update: 01 juni, 2018

De gevolgen van een slechte voeding bij kinderen zijn onder andere ernstige ziektes met blijvende en verschrikkelijke gevolgen.

Een evenwichtige voeding maakt deel uit van een gezonde levensstijl. Bovendien vermindert het het risico op vele aandoeningen in ons latere leven.

Voorkomen is beter dan genezen: vermijd de gevolgen van een slechte voeding bij kinderen

Artsen zijn het er over eens: voorkomen is het beter dan genezen.  Eet evenwichtige voeding tijdens de kindertijd. Het geeft ons immers een levenslange bescherming tegen allerlei aandoeningen. 

Slechte gewoontes van ouders tijdens onze vroege kindertijd, kunnen ons ons hele leven bijblijven.

Wanneer kinderen weigeren om fruit, groenten of vis te eten, moeten ouders naar andere manieren zoeken om deze voedingsstoffen in te passen in hun voedingspatroon.

Het eten van een gezonde, evenwichtige en gevarieerde voeding tijdens onze kinderjaren is van vitaal belang. Het vormt de basis van onze stofwisseling als volwassenen.

Trage ontwikkeling, slechte concentratie en vermoeidheid zijn slechts enkele gevolgen van slechte voeding bij kinderen. Kinderen die niet de juiste voedingsstoffen krijgen, hebben meer moeite met lezen of studeren.

Ondervoede kinderen hebben dikwijls problemen met hun huid of haar. Ook gezichtsproblemen en vertraagde mentale en lichamelijke ontwikkeling zijn vaak gevolgen van slechte voeding bij kinderen. Dit gaat doorgaans samen met regelmatige periodes van ziekte.

Gewichtstoename en gewichtsverlies

Of ze nu te veel of te weinig eten, slechte voeding bij kinderen heeft ernstige gevolgen voor hun lichaam.

Een van de gevolgen is drastische gewichtstoename of gewichtsverlies. Andere gevolgen voor ons latere leven zijn bijvoorbeeld hoge bloeddruk, botontkalking, nierziekten en hartziekten.

Hoog cholesterol en bepaalde soorten kanker komen vaker voor bij mensen met een slecht voedingspatroon.

Een slechte voeding bij kinderen

IJzertekort

IJzertekort is een voedingstekort dat kan leiden tot bloedarmoede. De gevolgen voor de verstandelijke ontwikkeling van een kind zijn onomkeerbaar. Het beperkt het vermogen tot analyseren en begrip en remt de intelligentie.

Spierzwakte

Verzwakking van de spieren of myasthenia gravis (MG)  is een ander gevolg van slechte voeding bij kinderen. Zulke kinderen zijn vaak futloos en bleek, huilen vaak en groeien niet.

Matige fysieke prestaties en slechte resultaten op school zijn andere risico’s. Baby’s met lage spierspanning beginnen doorgaans later met lopen.

Te weinig ouderlijk toezicht op wat kinderen eten is een van de oorzaken van een slechte voeding bij kinderen.

Zwaarlijvigheid bij kinderen

Kinderen die snel aankomen hebben moeite met bewegen en spelen. Het geeft eveneens aanleiding tot hormonale stoornissen en diabetes. Maar ook tot een hoog cholesterol, botafwijkingen, ademhalingsproblemen en leverziekten.

Een tekort aan ouderlijk toezicht is een van de oorzaken van een slechte voeding bij kinderen.

Er zijn kinderen die alleen verpakte, kant-en-klare maaltijden en bewerkt vlees eten. Ze eten niets anders dan vette snacks, frisdranken, snoep en gefrituurd voedsel. De gevolgen hiervan zullen snel merkbaar zijn.

Te veel koolhydraten, eiwitten of vet in de voeding kan gezondheidsproblemen veroorzaken. Het is essentieel om het juiste evenwicht te vinden.

Eiwit: overdaad of tekort

Eiwitten zijn onontbeerlijk voor de groei van spiervezels. Niettemin belast een overdaad aan eiwitten de nieren en lever. Deze zijn verantwoordelijk voor het afvoeren van gifstoffen uit ons lichaam.

Een teveel aan calcium hoopt zich op in het lichaam dat moeite heeft met het afvoeren van afvalstoffen. Dit kan leiden tot nierstenen. Te veel calcium vermindert bovendien de opname van andere mineralen uit onze voeding.

Daarentegen veroorzaakt een tekort aan eiwitten andere problemen. Bijvoorbeeld uitputting, spieratrofie,vermoeidheid, zwakte en futloosheid.

Koolhydraten: te veel of te weinig

Tijdens de kindertijd kan een teveel aan koolhydraten diabetes en hartziekten veroorzaken. Bovendien kan het ook zwaarlijvigheid teweegbrengen. Te veel suikers veroorzaken gaatjes in de tanden. Maar ook stemmingswisselingen, slechte concentratie en hyperactiviteit zijn mogelijk.

Aan de andere kant voelen kinderen die onvoldoende koolhydraten innemen zich moe en futloos. Koolhydraten zijn de brandstof voor ons lichaam. De juiste hoeveelheid geeft ons de benodigde energie.

Een slechte voeding bij kinderen: te weinig groenten

Vet uit voedsel: de juiste hoeveelheid en soort

Te veel vet in onze voeding kan leiden tot gewichtstoename. Een tekort aan essentiële vetzuren is ook niet goed. Dit veroorzaakt namelijk een tekort aan vitamine A, D, E en K.  Verdere gevolgen zijn onder andere prikkelbaarheid, gebrek aan concentratie en futloosheid.

Vitaminetekorten leiden evenals tot schildklierproblemen. Ook vermoeidheid, bloedarmoede, scheurbuik en Engelse ziekte kunnen voorkomen. Ouders moeten aandacht besteden aan deze symptomen. Deze zijn vermoeidheid, krampen, hoofdpijn, stemmingsstoornissen en vermindering van het mentale vermogen.

De gevolgen van een slechte voeding bij kinderen kunnen blijvend zijn. Een gevarieerde en evenwichtige voeding van jongs af aan is essentieel. Het is de sleutel tot een lang en gezond leven.

Hoewel het een echte strijd kan zijn om kinderen producten te laten eten die veel voedingsstoffen bevatten is dit onmisbaar voor hun verdere ontwikkeling. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Asociación Colombiana de Dermatología y Cirugía Dermatológica. Desnutrición. Cambios en la piel.
 • Calder P. C, Jackson A. A. Undernutrition infection and immune function. Nutritional Research Reviews. Junio 2000. 13 (1): 3-29.
 • Chen G. How diet and nutrition impact a child’s learning ability. Public Schools Review. Mayo 2022.
 • Fondo de las Naciones Unidas para la Infancia (UNICEF). Children, food and nutrition: growing well in a changing world. Octubre 2019.
 • Fondo de las Naciones Unidas para la Infancia (UNICEF). Estado Mundial de la Infancia 2019. Niños, alimentación y nutrición. Crecer bien en un mundo en transformación. 2019.
 • Gómez Santos F. Desnutrición. Boletín Médico del Hospital Infantil de México. Septiembre-Octubre 2016. 73 (5): 297-301.
 • Government of Alberta. Healthy eating in children: problems caused by poor nutrition. Diciembre 2020.
 • Holick M. F. The vitamin D deficiency pandemic: approaches for diagnosis, treatment and prevention. Review in Endocrine & Metabolic Disorders. Junio 2017. 18 (2): 153-165.
 • Mayo Clinic. Obesidad Infantil. Noviembre 2022.
 • Scherbaum V, Srour M. L. The role of breastfeeding in the prevention of childhood malnutrition. World Review of Nutrition and Dietetics. 2016. 115: 82-97.
 • Seravalle G., Grassi G., Obesity and hypertension. Pharmacol Res, 2017. 122: 1-7.
 • Switcowski K. M, Gingras V et al. Patterns of complementary feeding behaviors predict diet quality in early childhood. Nutrients. Marzo 2020. 12 (3): 810.
 • World Health Organization (WHO). Anaemia.
 • World Health Organization (WHO). Malnutrition. Junio 2021.
 • World Health Organization (WHO). Enfermedades no transmisibles. Septiembre 2022.
 • Wu G., Dietary protein intake and human health. Food Funct, 2016. 7 (3): 1251-65.
 • Zavaleta N, Astete-Robilliard L. Efecto de la anemia en el desarrollo infantil: efectos a largo plazo. Revista Peruana de Medicina Experimental y Salud Pública. Noviembre-Diciembre 2017. 34 (4).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.