Emotionele wonden tijdens de kindertijd

Wist je dat je al tijdens de kindertijd emotionele wonden op kunt lopen? Lees meer over de meest voorkomende emotionele wonden en hoe deze ontstaan.
Emotionele wonden tijdens de kindertijd
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 22 december, 2022

De emotionele wonden die we oplopen tijdens onze kindertijd dragen we mee in ons volwassen leven. Deze wonden voelen aan alsof we ze nog maar pas geleden opliepen. Als een kind geleerd heeft om zich op een bepaalde manier te gedragen, te reageren en te denken zal het moeilijk zijn om hier nog verandering in te brengen.

Volgens psychologische studies zijn er vaak voorkomende emotionele wonden uit de kindertijd die onze visie op het leven beïnvloeden.

De vijf meest voorkomende emotionele wonden

Angst om afgewezen te worden

Het maakt niet uit of deze angst gegrond is of niet. Ze is gebaseerd op de angst van sociale afwijzing. Het kan te maken hebben met angst om de bescherming van een dierbare te verliezen. Een kind dat bang is om afgewezen te worden zal met die angst opgroeien. Hierdoor zal hij of zij later weinig zelfvertrouwen en liefde voor zichzelf hebben. Deze mensen hebben later in het leven de neiging om hun eigen opinies aan te passen aan de criteria van anderen.

Verlatingsangst

Dit is de angst om van de ouders gescheiden te worden. Gevoelens van eenzaamheid en verlatenheid tijdens de kindertijd kunnen een timide, angstige en niet liefdevolle volwassene tot gevolg hebben. Verlatingsangst kan ook leiden tot onzekere en onderdanige volwassenen.

Vernedering

Vernederd worden door familie of in de sociale omgang kan emotionele wonden veroorzaken. Dit komt voor wanneer de kwaliteiten van iemand geminimaliseerd worden en die persoon uitgelachen wordt. Kritiek en afkeuring kunnen ertoe leiden dat iemand verlegen, ongelukkig of juist tiranniek en meedogenloos wordt.

Emotionele wonden door vernedering

Onrecht

Het slachtoffer worden van foute verwachtingen of onterechte berispingen kan ervoor zorgen dat een kind onzeker en onbetrouwbaar wordt. Als volwassene kan die persoon dan negatief en pessimistisch worden. Soms kiezen ze ervoor om alles om hen heen onnodig te bekritiseren.

Verraad

De verwachtingen van een kind worden geen werkelijkheid wanneer volwassenen hun beloften niet nakomen. Een kind dat op deze manier gekwetst is kan onbetrouwbaar en asociaal worden.

Naast de hierboven vermelde soorten emotionele wonden zijn er nog twee die vaak voorvallen.

Gebrek aan liefde

Wij zijn van mening dat een gebrek aan liefde een van de ergste emotionele wonden is. Iedereen die zonder liefde opgroeit is voorbestemd om ongelukkig te worden.

Liefde is net zo belangrijk als voedsel, hygiëne en het voorkomen van ziekten. Net als de rest van het lichaam moeten de hersenen gestimuleerd worden en alles krijgen dat ze nodig hebben.

Kinderen die te weinig liefde krijgen zijn vatbaarder voor bepaalde ziekten. Ook hun fysieke ontwikkeling kan afgeremd worden en het kan leiden tot gedragsstoornissen. Bovendien kunnen ze stress krijgen en kunnen ze het moeilijk krijgen om met anderen om te gaan.

Een gebrek aan liefde in de kindertijd is een van de emotionele wonden die leiden tot koude en gevoelloze volwassenen. Dit zijn volwassenen die zeer weinig empathie hebben en moeite hebben om liefde te ervaren.

Gebrek aan liefde

Emotionele verwaarlozing

Emotionele verwaarlozing is nog een van de emotionele wonden die gevolgen heeft tot in de volwassenheid.

Kinderen die te weinig tederheid krijgen van hun ouders groeien op met een leeg gevoel. Ze voelen zich niet gewaardeerd.

Emotionele verwaarlozing komt voor wanneer ouders zowel fysiek als spiritueel afstandelijk zijn. Dit kan komen door een gebrek aan tijd of door een gebrek aan affiniteit.

Deze emotionele wond wordt beschouwd als een vorm van kindermisbruik. Net als een gebrek aan liefde kan dit een opgroeiend kind traumatiseren. Soms is dit een wonde die leidt tot depressie en chronische melancholie.

Hoe kun je emotionele wonden voorkomen?

Om te vermijden dat je emotionele wonden veroorzaakt bij je kinderen raden we aan om:

  • Meer tijd te spenderen aan hun opvoeding en hen meer aandacht te geven. Belast niemand anders met deze taak.
  • Praat met hen over onderwerpen die hen interesseren. Vraag naar hun standpunten en probeer om hun vragen te beantwoorden.
  • Vergelijk je kind nooit met andere kinderen. Als je wilt dat jouw kinderen dezelfde cijfers behalen als anderen moet je hen stimuleren om te studeren.
  • Bespreek hun angsten in plaats van ze te minimaliseren.
  • Beloon, loof en juich de zaken toe die ze bereiken. Hierdoor zullen ze meer zelfvertrouwen opbouwen.
  • Breng voldoende tijd met hen door. Je kunt ook de hulp van een specialist inroepen om te leren omgaan met het verlies van een dierbare, een echtscheiding, verlegenheid en de waarheid van hun afkomst (in het geval van een adoptie).

Er zijn vele zaken die van pas kunnen komen. Een hechte familie is echter de beste manier om geen emotionele wonden te veroorzaken bij kinderen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Pérez, V. R., & Martínez, L. M. R. (2015). Apego, miedo, estrategias de afrontamiento y relaciones intrafamiliares en niños. Psicología y salud, 25(1), 91-101. http://psicologiaysalud.uv.mx/index.php/psicysalud/article/view/1342
  • Stamateas, B. (2012). Heridas emocionales: sanar el pasado para un mañana mejor. B De Books.
  • Valiente, R. M., Sandín, B., & Chorot, P. (2002). Miedos comunes en niños y adolescentes: Relación con la sensibilidad a la ansiedad, el rasgo de ansiedad, la afectividad negativa y la depresión. Revista de psicopatología y Psicología clínica, 7(1), 61-70. http://revistas.uned.es/index.php/RPPC/article/view/3922

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.