13 tips over de voeding van baby's jonger dan 3 jaar

13 tips over de voeding van baby's jonger dan 3 jaar

Laatste update: 13 april, 2018

In dit artikel geven we tips over de voeding van baby’s jonger dan 3 jaar, om ervoor te zorgen dat ze gezond en sterk opgroeien.

Het dieet van een baby is erg belangrijk. Een uitgebalanceerd voedingspatroon bevordert een goede gezondheid en voorkomt chronische ziekten.

Borstvoeding wordt geadviseerd tijdens het eerste levensjaar. Het kan ook worden gehandhaafd totdat het kind 2 is. Moedermelk heeft alle voedingsstoffen en bestandddelen die een baby nodig heeft voor zijn ontwikkeling en groei.

Na de leeftijd van 6 maanden kan je beginnen met het introduceren van nieuwe aanvullende voedingsmiddelen, maar moedermelk moet altijd worden gehandhaafd als de belangrijkste bron van voedingsstoffen. Hiervoor kan zowel moedermelk als speciale flesvoeding die geschikt is voor hun leeftijd worden gebruikt.

Als je geen goed dieetadvies voor baby’s wilt missen lees dan snel verder.

Tips over de voeding van baby’s jonger dan 3 jaar

Geef ze eten wanneer ze maar willen

Als een baby nog steeds moedermelk krijgt, laat hem dan eten zo vaak als hij wil.

Vermijd ze suikerhoudende dranken via de fles te geven

Gebruik de fles niet om ze suikerhoudende dranken te geven, zoals verpakte sappen. Dit verhoogt het risico op gaatjes.

Forceer het kind niet om te eten als het niet wil

Als een kind een bepaald voedsel niet wil eten of niet meer wil eten dan moeten we het niet dwingen om dat toch te doen. Zij zijn degenen die moeten beslissen wat ze willen eten en of ze meer willen.

Plaats het kind aan tafel nadat ze de leeftijd van 1 jaar hebben bereikt

Na het bereiken van de leeftijd van 1 jaar kan je kind aan tafel zitten en mee eten met de rest van het gezin. In het begin hebben ze veel hulp nodig om te eten, maar ze zullen snel verbeteren.

Dit zal ook helpen om de integratie binnen het gezin aan te moedigen wanneer het tijd is om te eten.

Spelen met en het aanraken van voedsel is noodzakelijk voor de ontwikkeling van een kind

Dit is hoe ze leren. Ze zullen hun vaardigheden later beetje bij beetje ontwikkelen. Om hen hen daartoe de kans te geven moeten we ze echter wat ruimte geven om met het eten te spelen en hun voedsel aan te raken.

Dit kan een rommeltje worden en je zult het daarna moeten opruimen. Maar het is erg belangrijk voor ons om hen toe te staan ​​om zelf te eten om zelfstandige eters te worden.

Beperk de hoeveelheid bewerkt voedsel dat ze eten

Fast food (pizza, hamburgers) bevat verzadigde vetten, suikers en zout. We zouden hen het gezondste en meest natuurlijke voedsel moeten geven dat we kunnen.

Ontbijt altijd

Kinderen mogen het ontbijt nooit overslaan. Probeer het ontbijt altijd zo gezond en gevarieerd mogelijk te maken.

Vermijd noten tot de leeftijd van 4

Noten (amandelen, pinda’s, hazelnoten, enz.) kunnen gevaarlijk zijn omdat ze verstikking kunnen veroorzaken. We moeten ze vermijden tot het kind vier is en als ze noten beginnen te eten, dan moeten we altijd voorzichtig zijn.

Eet regelmatig

Kinderen moeten regelmatig eten. We moeten zorgen voor gezonde en voedzame snacks om tussen de maaltijden door te eten. Dit zal voorkomen dat ze verlangen naar andere ongezonde voeding (chips, pakjes sap, koekjes, enz.).

Lichamelijke activiteit

Naast een gezond dieet is lichaamsbeweging belangrijk; vanaf het eerste jaar tot de leeftijd van 3 gaat dit in de vorm van spelletjes.

Dus laat ze spelen en plezier hebben. Je moet ook meedoen aan hun spelletjes en genieten van de tijd met hen.

Laat ze je helpen wanneer je gaat winkelen

Vanaf de leeftijd van twee kunnen kinderen beginnen met “helpen” wanneer je gaat winkelen. Ze kunnen je ook helpen terwijl je kookt (groenten wassen, sinaasappels persen, een broodje maken, je helpen dingen op te bergen, enz.).

Laat ze helpen, maar altijd onder direct toezicht.

Beloon of bestraf ze niet met voedsel

Beloon geen goed gedrag met snoep en zoetigheden. Je moet hen niet straffen door het eten te beperken.

We moeten hun goede gedrag prijzen en ze altijd vriendelijk om hulp vragen. Daarbij moeten we altijd “alsjeblieft” en “dank je” gebruiken.

Kinderen zijn net sponzen en leren door volwassenen te observeren. Terwijl we dat in ons achterhoofd houden moeten we proberen goede voorbeelden te zijn.

Handhaaf een gezond en evenwichtig dieet

Het is belangrijk om de gewoonte aan te nemen om gezond voedsel te eten. In de kindertijd is waar ze leren wat het betekent om gezond te eten.

Dus nu heb je enkele tips over de voeding van baby’s. Probeer ze in de praktijk te brengen en je zult zien dat je kind gezond zal opgroeien. Als je eenmaal een routine hebt vastgesteld wordt dit een eenvoudig proces.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Triantis V., Bode L., Joost van Neerven RJ., Immunological effects of human milk oligosaccharides. Front Pediatr, 2018.
  • Fidler Mis N., Braegger C., Bronsky J., Campoy C., et al., Sugar in infants, children and adolescents: a position paper of the european society for paediatric gastroenterology, hepatology and nutrition committee on nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2017. 65 (6): 681-696.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.