3 redenen waarom je je kinderen niet moet dwingen om te eten

3 redenen waarom je je kinderen niet moet dwingen om te eten
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 09 mei, 2018

Specialisten adviseren dat baby’s vast voedsel beginnen te eten na de leeftijd van 6 maanden. Deze nieuwe fase staat bekend als een introductie van bijvoeding. Het is echter niet altijd gemakkelijk voor je kinderen om te wennen aan deze nieuwe smaken. Eén ding is zeker, en dat is dat je je kinderen niet moet dwingen om te eten.

Het proces om baby’s nieuw voedsel te laten eten vereist veel geduld van onze kant. Dit gebeurt, omdat we het als onze plicht zien. Op de een of andere manier zijn we ervan overtuigd geraakt dat ze vast voedsel zouden “moeten” eten. Als gevolg daarvan dwingen sommige ouders hun kinderen om te eten.

Soms zijn moeders geïnteresseerd in dit onderwerp, omdat ze willen stoppen met het geven van borstvoeding. Het probleem hierbij is echter dat baby’s meestal geen haast hebben om nieuw voedsel te proberen. We weten allemaal hoe gecompliceerd het kan zijn om ze te laten eten. Dit maakt etenstijd het moeilijkste moment van de dag.

Waarom je je kinderen niet moet dwingen om te eten

Alle “kleine vliegtuigen” en “tuuttuut-treinen” die we van de vloer moeten opruimen, laten zien hoe moeilijk het is om kinderen te laten wennen aan bijvoeding. Hoewel het waar is dat ze meer voedingsstoffen in hun dieet moeten opnemen, is het ook niet handig om ze te forceren.

Als de kinderarts je heeft verteld dat het tijd is dat je kind granen en groenten gaat eten, betekent dit niet dat dit binnen een dag zal lukken. Het is belangrijk voor ons om ze op hun eigen tijd te laten eten – al het andere is een onnodige verplichting.

Jongen eet brood en soep

Aanvullend voedsel is precies dat, een aanvulling. Het betekent niet dat we hun hele dieet in één keer moeten vervangen. Het betekent dat we een paar nieuwe elementen moeten toevoegen.

Een veelgemaakte fout die ouders maken is om hun kind hetzelfde voedsel te geven dat volwassenen eten. Ze geloven dat als ze dat niet doen, hun kind de noodzakelijke voedingsstoffen zal missen en dit is ook een vergissing.

Dit zijn enkele van de redenen waarom je je kinderen niet moet dwingen te eten.

Dagelijkse behoeften op basis van hun leeftijd

Soms adviseren kinderartsen een specifieke hoeveelheid voedsel per dag. Deze hoeveelheid kan echter om veel verschillende redenen mislukken. Eén reden is dat de voedselconcentratie kan variëren, je kunt bijvoorbeeld zeer verdunde pap maken of deze kan geconcentreerd zijn.

Ook als een kind niet alles op eet, is het moeilijk om te berekenen hoeveel het kind nog moet eten. Als je bovendien geen rekening houdt met de moedermelk die je je kind geeft, dan kan je ze misschien overvoeden. Alle baby’s zijn verschillend en ze hebben verschillende dagelijkse behoeften.

Volgens onderzoeken zijn de geschatte voedingsbehoeften als volgt:

  • 6 maanden oud meisje ongeveer 819 kcal, jongens maximum 779 kcal
  • Een meisje van 9 maanden heeft ongeveer 859 kcal maximaal nodig. Jongens hebben tot 924 kcal nodig
  • 1-jarige meisjes hebben tussen de 500-1000 kcal nodig, terwijl jongens van dezelfde leeftijd 479-1169 kcal nodig hebben.
  • Kinderen van 18 maanden oud hebben ongeveer 1200 kcal nodig
  • Kinderen van 24 maanden oud hebben ongeveer 1300 kcal maximaal nodig voor jongens en 1273 kcal voor meisjes

Bijvoeding is een aanvulling

Moeder dwingt zoon te eten

Als we onze kinderen verplichten bijvoeding als hun hoofdvoeding te gebruiken, kunnen we hun concentratie van voedingsstoffen wijzigen. Dit kan schadelijk zijn voor hun gezondheid.

“Alles dat zonder behoeften wordt gegeten, wordt gestolen uit de maag van de armen”

– Mohandas Gandhi-

Het is waar dat baby’s extra voedingsstoffen nodig hebben, maar hun voedingsbehoeften nemen geleidelijk toe. Het geslacht van het kind speelt ook een belangrijke rol in hoeveel kcal nodig zijn.

Soms maken we de fout om hen te dwingen meer te eten dan nodig is. Twee kinderen van dezelfde leeftijd hoeven bijvoorbeeld niet perse dezelfde hoeveelheid te eten. We maken ook de fout om onze kinderen te vergelijken met hun kleine broertje of vriendje die meer eet.

Moedermelk moet het belangrijkste voedsel in hun dieet blijven. Puree, pap, enz. zijn aanvullend. Het maakt niet uit of ze willen eten of niet. Ze weten precies hoeveel ze moeten eten, dus het is duidelijk dat je ze niet moet dwingen.

Wat als ze niet dol zijn op vast voedsel en waarom je niet moet dwingen

Hoe aantrekkelijk het recept ook mag lijken, baby’s zijn nog steeds niet bekend met vast voedsel. Ze weten ook niet hoe ze het moeten eten; ze weten niets van lepels of kopjes. Alles wat ze kennen is de borsten van hun moeder. Het aanpassingsproces verloopt traag en we moeten proberen ze niet te haasten.

Het wordt aanbevolen dat we kinderen toestaan ​​om nieuwe voedingsmiddelen te ontdekken op hun eigen manier. Voordat ze besluiten te eten wat je bereidt hebt, moeten ze zich comfortabel en zelfverzekerd voelen met wat ze op hun bord zien liggen. Ze zouden het voedsel met hun handen moeten kunnen analyseren en ze zouden tijd moeten krijgen om kennis te maken met de nieuwe geuren.

Het kan handig zijn om ze te laten experimenteren met hele voedingsmiddelen, in plaats van gemalen voedingsmiddelen. Je kunt ze gesneden fruit in de vorm van kleine stokjes geven. Je kunt ze ook een hele groente geven. Het is belangrijk dat ze zich niet onder druk gezet voelen als het tijd is om te eten. Als ze op dit moment niet willen eten, is dat geen probleem.

Het aanbieden van voedsel kan ook een manier zijn om ze nieuwe dingen te laten proberen. Vraag hen of ze een stuk fruit willen of ze het willen aanraken of misschien willen proeven. Hun smaak zal zich in de loop van de tijd ontwikkelen en niet van de ene op de andere dag.

Sommige voedingsmiddelen zullen ze gewoon niet lekker vinden en niemand zou verplicht moeten zijn om iets te eten dat ze niet lekker vinden. Probeer jezelf in hun schoenen te verplaatsen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.