Je kinderen zullen je altijd nodig hebben, zelfs als volwassenen

Je kinderen zullen je altijd nodig hebben, of ze nu al tieners zijn of functionele volwassenen. Ouderliefde heeft geen houdbaarheidsdatum.
Je kinderen zullen je altijd nodig hebben, zelfs als volwassenen

Laatste update: 26 april, 2024

De eerste jaren van het leven van een kind gaan in een oogwenk voorbij. De tijd gaat zo snel dat we ze nog maar een paar jaar geleden in onze armen hielden en ze nu tieners zijn die hun zelfstandigheid proberen te ontwikkelen. Maar zelfs als je kinderen ouder worden, zullen ze je altijd nodig hebben.

Alle ouders willen dat hun kinderen opgroeien met een goede emotionele opvoeding en lichamelijke gezondheid, zodat ze hun doelen kunnen bereiken en functionele, empathische, verantwoordelijke, onafhankelijke en zelfstandige volwassenen kunnen worden.

En om dat te laten gebeuren, moeten kinderen beetje bij beetje hun vleugels spreiden en vrij vliegen. Maar je moet altijd de deur open laten, zodat ze de mogelijkheid hebben om terug te keren naar het nest als ze behoefte hebben om uit te rusten.

Hoe oud je kinderen ook worden, je kinderen zullen je altijd nodig hebben

Tijdens hun eerste jaren in de vroege kindertijd hebben kinderen de constante zorg van hun moeder en vader nodig om over hun welzijn te waken. Deze hechtingsfiguren en familieliefde zijn alles wat kinderen nodig hebben om gezond en gelukkig op te groeien. Het is dus normaal dat ze zich aan hen vastklampen en altijd aan hun zijde willen zijn.

Je kinderen zullen je altijd nodig hebben
Kinderen zullen altijd de liefde en steun van hun ouders nodig hebben, of ze nu kinderen, tieners of volwassenen zijn.

Maar naarmate de jaren verstrijken en kinderen zelfstandiger worden, zijn ze niet meer de kwetsbare wezens die ze waren om erop uit te trekken en de wereld te verkennen. Tijdens de kindertijd komen emoties naar boven en beginnen driftbuien, die het geduld van ouders op de proef stellen.

Maar als de adolescentie aanbreekt, is het gebruikelijk dat veel kinderen afstand nemen van hun ouders om hun eigen identiteit te ontdekken. Dit lijkt een natuurlijk teken van rebellie en individualisme, maar het moet niet worden gezien als een reden om kinderen in de steek te laten. In deze fase, en in hun hele leven in het algemeen, hebben ze de liefde en levenslessen nodig die alleen hun ouders kunnen geven.

Ouderlijke begeleiding is voor het leven, zelfs als je kinderen volwassen zijn

Het leven is een weg vol eindeloos leren, waarbij we bij elke bocht nieuwe dingen leren. Want in dit cyclische wiel waarin de tijd verstrijkt, kinderen volwassenen worden en hun ouders ouderen, zullen we altijd de liefde en steun van onze naaste familie nodig hebben, vooral die van onze ouders, die ons het geschenk van het bestaan hebben gegeven.

En misschien hebben je kinderen je niet meer nodig om ze naar de wc te begeleiden of ze te helpen met aankleden, maar ze hebben je wel nodig om aanwezig te zijn bij elke prestatie die ze leveren. Ze hebben je misschien niet meer nodig om hun flesjes klaar te maken, maar ze hebben je wel nodig om ze te leren hoe ze hun eigen eten moeten koken. En net zoals je ze vroeger leerde over emotionele intelligentie (Engelse link), moet je ze nu misschien aan al die lessen herinneren.

Ook al moest je de hele kindertijd het handje van je kind vasthouden zodat ze konden leren om hun eigen stappen te zetten, er komt een moment dat het onvermijdelijk wordt dat je ze loslaat zodat ze zich op nieuwe terreinen kunnen wagen. Dit betekent niet dat je je kleintje alleen moet laten, maar dat je naast hem of haar moet lopen en hem of haar gezelschap moet geven.

Vier tips om de pubertijd van je kinderen door te komen

Elke levensfase van onze kleintjes zit vol uitdagingen en vreugde die we het hoofd moeten weten te bieden. En het is geen geheim dat kinderen in de puberteit vaak meer ruimte en vrijheid opeisen om de wereld te verkennen. Daar is niets mis mee, zolang de juiste grenzen worden gesteld om voor hun welzijn te zorgen.

Dit zijn aanbevelingen om je te helpen de komst van de pubertijd van je kinderen het hoofd te bieden.

1. Bouw bruggen, geen muren

Veel ouders hebben het gevoel dat hun kinderen zich drastisch van hen verwijderen als ze de puberteit bereiken. En als dat gebeurt, is het heel belangrijk om te weten hoe we de individualiteit en het gevoel van eigenwaarde van onze kinderen kunnen respecteren om ze met empathie te benaderen. Dus als je merkt dat je afstand begint te nemen van je kinderen, bedenk dan dat zij hetzelfde denken.

Tieners lijken afstand te nemen van hun ouders maar zullen ze altijd nodig hebben
Het is cruciaal om te weten hoe je jongeren moet benaderen, zodat ze hun ouders op elk moment kunnen vertrouwen.

Probeer daarom een stevige brug tussen jullie twee te bouwen die jullie verbindt, in plaats van een muur die jullie scheidt. De adolescentie zit vol obstakels en harde realiteiten die veel jongeren kunnen treffen. De begeleiding van ouders en hun onvoorwaardelijke liefde is een groot voorrecht dat niets kost.

2. Maak contact met hun emoties

Kijk in de ogen van je kinderen en ontdek in hun blik wat ze niet met woorden durven te zeggen. Blijf aan hun zijde als een beschermende gids waar ze altijd op kunnen rekenen en neem even afstand van de buitenwereld. En geef ze vooral vertrouwen, zodat ze zich veilig voelen om je alles te vertellen wat ze meemaken.

3. Corrigeer vanuit respect en empathie

Alle ouders zijn ooit tieners geweest en we weten dat fouten een fundamenteel onderdeel van deze fase zijn. Maar naast het uitdiepen van de problemen is het belangrijk dat we als ouders weten hoe we onze kinderen kunnen corrigeren vanuit respect en empathie om waardevolle lessen te leren. Van fouten kun je ook leren.

4. Wees een toevluchtsoord van bescherming en veiligheid

Tieners zijn, ondanks dat ze de volwassenheid en kennis hebben om bepaalde omstandigheden het hoofd te bieden, nog steeds angstige kleintjes die de knuffels van papa en mama nodig hebben als de dingen niet gaan zoals verwacht. Zorg er dus voor dat jij die veilige plek bent waar ze zich beschermd voelen en hun problemen in vertrouwen kunnen nemen.

Ook al worden je kinderen ouder, ze zullen je altijd nodig hebben

Het geluk dat kinderen ons in het leven brengen is onbetaalbaar. En hoe anders de dingen ook zijn dan toen ze nog kinderen waren, de adolescentie brengt ook grote vreugde en trots met zich mee die alle inspanning en toewijding belonen.

Begeleid je kleintjes dus in deze nieuwe fase van hun reis en besteed meer tijd aan jezelf. Onthoud dat ouders de gidsen zijn die kinderen nodig hebben om op een bepaald moment te leren uit het nest te vliegen. We moeten dus voor hen zorgen, maar nooit ons eigen welzijn vergeten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Fernández-Berrocal, P., & Ruiz Aranda, D. (2018). La Inteligencia emocional en la Educación. Electronic Journal of Research in Education Psychology. Recuperado de: https://doi.org/10.25115/ejrep.v6i15.1289
  • Guerra-Bustamante J, León-Del-Barco B, Yuste-Tosina R, López-Ramos VM, Mendo-Lázaro S. (2019). Emotional Intelligence and Psychological Well-Being in Adolescents. Int J Environ Res Public Health. 2019 May 16;16(10):1720. doi: 10.3390/ijerph16101720. PMID: 31100799; PMCID: PMC6572191. Recuperado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31100799/
  • Pacheco, N. N. E., & Fernández-Berrocal, P. (2013). Inteligencia emocional en adolescentes. Padres y Maestros/Journal of Parents and Teachers, (352), 34-39. Recuperado de: https://revistas.comillas.edu/index.php/padresymaestros/article/view/1170/993
  • Sánchez-Núñez MT, García-Rubio N, Fernández-Berrocal P, Latorre JM. (2020). Emotional Intelligence and Mental Health in the Family: The Influence of Emotional Intelligence Perceived by Parents and Children. Int J Environ Res Public Health. 2020 Aug 27;17(17):6255. doi: 10.3390/ijerph17176255. PMID: 32867380; PMCID: PMC7503667. Recuperado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32867380/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.