De belangrijkste emotionele behoeften van kinderen

We moeten er zeker van zijn dat we aan de belangrijkste emotionele behoeften van kinderen voldoen, zodat ze gezond en wel kunnen opgroeien. Blijf lezen.
De belangrijkste emotionele behoeften van kinderen

Laatste update: 20 juni, 2023

Een kind waarvan de belangrijkste emotionele behoeften vervuld zijn, zal een volwassene worden met voldoende middelen om een gezond en plezierig leven op te bouwen.

Alle ouders zijn zich bewust van de eerste levensbehoeften die hun kinderen moeten hebben. Bijvoorbeeld voedsel, rust en onderdak. Dit zijn essentiële elementen die elk mens nodig heeft om te kunnen leven. Er zijn echter andere, even belangrijke behoeften die samenhangen met het symbolische vlak.

We doelen op de psychologische en emotionele behoeften van kinderen, zodat ze zich op een gezonde manier kunnen ontwikkelen en groeien. Bovendien zijn dit essentiële aspecten voor hen om gedurende hun hele leven gezonde banden aan te gaan.

De emotionele basisbehoeften van kinderen

Zodra we ouders worden, worden we geconfronteerd met bepaalde uitdagingen waarvan we zelfs nooit hadden gedacht dat we die zouden meemaken. Er bestaat niet zo’n universele handleiding die antwoord geeft op de vraag hoe een goede ouder te zijn.   We hebben talloze twijfels over de opvoeding van onze kinderen en vragen ons vaak af of we het wel goed doen.

Maar de waarheid is dat we, voordat we weten wat we onze kinderen moeten bieden, eerst moeten weten wat ze nodig hebben. Want het is geen kwestie van lukraak aanbieden wat je hebt, maar de noodzakelijke en zinvolle elementen voor hen kunnen bieden.

Het is duidelijk dat elk kind anders is en andere behoeften heeft. Er zijn echter andere emotionele basisbehoeften die alle kinderen delen.

De belangrijkste emotionele behoeften van kinderen
Liefde is een essentieel element in het integrale welzijn van mensen en in de opbouw van eigenwaarde. Alle kinderen moeten zich geliefd voelen.

Liefde en genegenheid

Om te beginnen, liefde is de basis van alles. Uit de behoefte aan genegenheid vloeien alle andere behoeften voort. Kinderen moeten zich geliefd voelen door hun ouders of belangrijke volwassen figuren om gezond op te groeien.

Genegenheid voor kinderen kan zich uiten op verschillende manieren . We kunnen het tonen door woorden, of door ons gezelschap, steun en erkenning. Lichamelijk contact, zoals strelingen, kussen en knuffels, is een van de meest intense tekenen van liefde.

Gehechtheid

Een andere emotionele basisbehoefte is gehechtheid. John Bowlby, Brits psychiater en psychoanalyticus, beschrijft deze term als de hechte en duurzame band tussen een kind en een verzorger. Veilige gehechtheid vormt een cruciaal element voor het overleven en de fysieke en emotionele ontwikkeling van kinderen.

Het biedt een veilige basis van waaruit kinderen de wereld kunnen verkennen en hun cognitieve, emotionele en sociale vaardigheden kunnen optimaliseren. Met andere woorden, het biedt veiligheid en bescherming, en versterkt tegelijkertijd de onmisbare hulpbronnen voor het aannemen van een onafhankelijk en bevredigend leven in de toekomst.

Erkenning is een van de emotionele behoeften van kinderen

Kinderen hebben het nodig dat er naar hen gekeken en geluisterd wordt. Net als volwassenen moeten kinderen het gevoel hebben dat er met hen rekening wordt gehouden. Maar als het om kinderen gaat is erkenning nog belangrijker, want daaruit creëren ze hun identiteit en zelfbeeld.

Impliciet of expliciet laten ouders boodschappen aan hun kinderen na. Tijdens de kindertijd zien kinderen zichzelf en voelen ze zich volgens de manier waarop hun ouders hen zien. Daarom is het essentieel om voorzichtig te zijn met het geven van woorden of beschrijvingen aan kinderen.

Daarnaast is het belangrijk om hun prestaties te erkennen, maar ook om hun emoties te valideren en ruimte te maken voor hun meningen zonder ze te veroordelen.

Een moeder laat zien dat ze trots is op haar dochter die huiswerk maakt
Zonder in absurditeit te vervallen, moeten volwassenen ervoor zorgen de kwaliteiten, capaciteiten en prestaties van onze kinderen te erkennen.

Acceptatie

In overeenstemming met de behoefte aan erkenning komt acceptatie. Voor kinderen is het niet alleen essentieel om zich erkend te voelen door hun naaste familieleden, maar ze moeten ook merken dat ze geaccepteerd worden zoals ze zijn. Dit betekent dat, ondanks dat ze sommige persoonlijkheidskenmerken, interesses of standpunten niet delen met hun ouders, volwassenen dit niet moeten opvatten als iets negatiefs dat gecorrigeerd moet worden.

Verder moeten zowel de fouten die ze maken als de moeilijkheden die ze presenteren geaccepteerd en als geldig ervaren worden. Ze moeten voelen dat ze waardig zijn en liefde en respect verdienen, met hun sterke en zwakke kanten. Op deze manier zullen ze zich vrij voelen om zichzelf te zijn.

Waarom zijn de emotionele behoeften van kinderen zo belangrijk?

Het is algemeen bekend dat de kindertijd een zeer relevante fase van de menselijke ervaring is. Het is dan dat de persoonlijkheid wordt ontwikkeld en een hechtingsstijl wordt opgebouwd die later het volwassen leven zal beïnvloeden. De relatie met verzorgers uit de vroege kindertijd laat sporen na. Hoewel deze niet bepalend hoeven te zijn, zijn ze wel belangrijk in iemands ontwikkeling.

Daarom is het met toewijding en zorg aandacht besteden aan de emotionele behoeften van kinderen iets wat we moeten doen. Als je in dit verband twijfelt over hoe je je rol als moeder moet uitoefenen, bedenk dan dat je professioneel advies kunt vragen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Galtung, J. & Wirak, A. (1973). Humans needs, humans Rights, and the theories
    of development. Paris: UNESCO.
  • Hidalgo García, M. V., Sánchez Hidalgo, J., & Lorence Lara, B. (2008). Procesos y necesidades de desarrollo durante la infancia. XXI. Revista de Educación, 10, 85-95.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.