Adolescenten willen genegenheid, geen gepreek

De adolescentie is een fase waarin gevoelens de overhand hebben. Als ouders hebben we echter de neiging om te preken wanneer we proberen contact te maken met onze kinderen, en uiteindelijk komen we nergens. Adolescenten willen genegenheid en empathie, en dat is de weg die we moeten nemen om een gezonde communicatie met hen tot stand te brengen.
Adolescenten willen genegenheid, geen gepreek
Mara Amor López

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Mara Amor López.

Laatste update: 22 december, 2022

De adolescentie wordt gekarakteriseerd als een fase waarin gevoelens en emoties de boventoon voeren. Dus waarom proberen we hun problemen altijd op te lossen met hen de les te lezen en met gepreek? Onze adolescenten willen genegenheid, en ons langdradige gepreek zal niets doen om een gezonde communicatie met onze tieners tot stand te brengen.

Tijdens deze periode moeten ouders hun aanpak veranderen. Tijdens de kindertijd geven we onze kinderen bevelen en heersen we over hen, maar onze tieners pikken dit niet langer. We moeten onze aanpak dus veranderen en de manier waarop we opvoeden aanpassen.

Natuurlijk moeten we nog steeds aandacht besteden aan de verschillende aspecten van het leven van onze kinderen. Maar tegelijkertijd moeten we ze meer zelfstandigheid en verantwoordelijkheid geven.

De adolescentie is een gecompliceerde tijd, zowel voor ouders als voor kinderen. Als we een gezonde communicatie met onze kinderen willen behouden, moeten we ons inspannen om ze te begrijpen en te laten zien dat we om hen geven. Onze kinderen willen genegenheid, en dat is het krachtigste middel dat we kunnen gebruiken om met hen in contact te komen.

Waarom willen adolescenten genegenheid en geen gepreek?

Veel ouders proberen te redeneren met hun puberende kinderen of leggen hun eigen criteria op zonder rekening te houden met hun gevoelens. Als gevolg daarvan slaan kinderen dicht en wordt communicatie onmogelijk. Dus wat kunnen we doen om ons in te leven in onze tieners en hen te laten zien dat we om hen geven?

Onze tieners begeleiden

Als ouders is het cruciaal dat we onze tieners laten zien dat we ze respecteren, maar dat we moeten samenwerken zodat ze hun leven niet verspillen. In de eerste plaats willen adolescenten genegenheid. Als ouders moeten we zorg en empathie tonen en ze gebruiken als een opening om over alles te praten en te bespreken. Zonder een zorgzame en begripvolle basis zijn we verloren.

Adolescenten willen genegenheid

Gesprek als basis voor vertrouwen en nabijheid

Adolescenten en ouders hoeven niet allemaal dezelfde meningen te delen. Ze komen uit twee verschillende generaties en zien daarom de dingen – de wereld, liefde, geld, etc. – op een andere manier. Daarom moeten we deze dingen met onze tiener kunnen bespreken zonder dat ze onze emotionele banden in de weg staan. Onthoud dat dit een onzekere ontwikkelingsfase is voor adolescenten en je gepreek zullen ze niet de zekerheid geven die ze zoeken. Onze tieners willen juist genegenheid.

Waarom reageren adolescenten soms agressief?

Wanneer adolescenten agressief reageren op hun vaders of moeders, is daar een reden voor. Deze agressie is vaak sterker bij jongeren die tijdens hun jeugd een betere relatie met hun ouders hebben gehad. Ze tonen agressie omdat ze het moeilijk vinden om van hun ouders te scheiden. Maar als ze dit niet doen, dan zullen ze altijd kinderen blijven.

Voor adolescenten kan het moeilijk zijn om het pad naar de wereld van de volwassenheid te bewandelen. Ze moeten hun eigen beslissingen gaan nemen (Engelse link) en niet altijd een vader of moeder hebben die hen vertellen wat ze moeten doen.

Hoe kunnen we deze agressie oplossen?

Als we de betekenis en de motivatie achter de agressie van onze tiener begrijpen, zal de agressie afnemen. Als tienes zeggen “ik haat je” maar je begrijpt waarom ze het zeggen, doet het natuurlijk nog steeds pijn. Maar je kunt begripvol zijn en dingen loslaten. Als je de dingen niet buiten proportie opblaast en de agressie niet persoonlijk opvat, zal het voor jullie allebei veel gemakkelijker zijn.

Adolescenten willen genegenheid: welke dingen zouden ouders nooit moeten doen?

Zeg geen dingen als “als je niet wilt doen wat ik zeg, pak dan je koffers maar en ga weg.”

We moeten onze kinderen uitleggen dat we denken dat ze een fout maken en dat we niet accepteren of goedkeuren wat ze doen. Maar tegelijkertijd moeten we ze laten weten dat we er nog steeds voor ze zijn, wat er ook gebeurt, omdat we onvoorwaardelijk van ze houden. Dit geeft hen de zekerheid die ze nodig hebben en dat is precies wat ze willen.

Adolescenten willen genegenheid

Probeer geen perfecte moeder of vader te zijn

Als je perfect probeert te zijn, zullen onze tieners zich vervreemd voelen. Als je jezelf toestaat onvolmaakt te zijn, zullen je tienerkinderen meer openstaan voor verbinding. Onthoud dat adolescenten zich onzeker voelen in de buurt van anderen. Als je daarom een beeld van perfectie en kracht projecteert, zullen je kinderen zich geïntimideerd voelen en niet willen praten. Wees bereid om je zwakheden, fouten en vergissingen te tonen. Hierdoor zullen je kinderen zich dichter bij je voelen.

Besteed niet meer aandacht aan je telefoon of tv dan aan je tieners die genegenheid willen

Soms zijn we zo gefocust op onze favoriete tv-programma’s, sociale media of chatten met vrienden dat we geen aandacht besteden aan onze kinderen. Af en toe praten onze kinderen met ons en dan zeggen we dat ze stil moeten zijn omdat we met iets bezig zijn. Later krabben we ons achter de oren als we achter het probleem komen waar ze eerder met ons over wilden praten.

Als ouders niet naar hun tieners luisteren of hun veranderingen niet begrijpen, is het onwaarschijnlijk dat je erachter komt wat er met hen aan de hand is. Het is waar dat we moe zijn als we thuiskomen van het werk. Het laatste wat we dan willen is een conflict met onze kinderen. Gesprekken veranderen gemakkelijk in ruzies omdat we proberen te preken en onze ideeën op te dringen.

Maar we moeten onthouden dat onze kinderen genegenheid willen en geen gepreek. Twijfel er geen seconde over dat je kind je tijd en geduld nodig heeft. We zijn ouders en niemand heeft gezegd dat het makkelijk zou worden. Maar we moeten er zijn voor onze puberende kinderen als we willen voorkomen dat ze in deze ontwikkelingsfase problemen krijgen.

 

 

 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.