Hoe weet je of je tiener uitgeput en gestrest is?

Als ouder moet je weten wanneer je tiener uitgeput en gestrest is. Op deze manier kun je ze helpen.
Hoe weet je of je tiener uitgeput en gestrest is?

Laatste update: 29 juni, 2021

Niet alleen volwassenen kunnen zich uitgeput en gestrest voelen. Sterker nog, tieners staan tegenwoordig ook onder grote druk, meer dan in voorgaande generaties. Maar het probleem is dat als je tiener uitgeput of angstig is, ze misschien niet de nodige strategieën hebben om met dit soort situaties om te gaan. Dit kan hen vervolgens verdrietig maken en kan zelfs tot depressie leiden.

Tekenen dat je tiener uitgeput en gestrest is

Als ouder is het belangrijk om aandacht te besteden aan deze waarschuwingssignalen die erop kunnen wijzen dat je tiener uitgeput en gestrest is. In deze gevallen is het belangrijk om hen te helpen met deze emoties om te gaan. Op die manier kunnen ze leren deze op de best mogelijke manier te beheersen.

  • Slapeloosheid. Er is iets niet goed met je tiener als ze niet goed slapen. Leer je tiener de schermtijd op elektronische apparaten te beperken voordat hij of zij naar bed gaat, zodat ze een goede nachtrust krijgen.
  • Meer rusteloos. Het onvermogen om te ontspannen kan zeer frustrerend zijn, vooral tijdens downtime. Als je tiener over het algemeen rusteloos en angstig is, kan uitputting de oorzaak zijn.
Hoe weet je of je tiener uitgeput en gestrest is

  • Verandering van eetgewoonten. Het kan zijn dat je tiener te veel eet of juist niet genoeg eet. Het feit is dat een verandering in eetgewoonten kan betekenen dat je tiener zich emotioneel uitgeput voelt. Het eten van ongezond voedsel kan namelijk voortdurende stemmingswisselingen veroorzaken en leiden tot extra slecht of ongewenst gedrag.
  • Risicovolle acties. Als je tiener voor het eerst met drugs of alcohol experimenteert, of als je vermoedt dat ze vaker middelen gebruiken, kan het zijn dat je tiener deze gebruikt om aan stress te ontsnappen.
  • Impulsief of emotioneel gedrag. In plaats van de hormonen meteen de schuld te geven, graaf wat dieper, want uitputting kan de boosdoener zijn. Als je tiener intense periodes van woede, frustratie, verdriet of andere emoties doormaakt, is het waarschijnlijk tijd om met je tiener te praten over stress.

Hoe kun je je gestreste en uitgeputte tiener helpen?

Je weet nu hoe je kunt merken of je tiener uitgeput en gestrest is. Het is nu essentieel om te leren hoe je hem kunt helpen om ervoor te zorgen dat hij zich weer goed gaat voelen. Een strategie die voor veel ouders werkt, is om je tiener te vragen of ze iemand in hun klas kennen die symptomen van uitputting vertoont.

Door problemen met je kind op deze manier aan te pakken, kunnen ze openlijk reageren, zonder angst voor vergelding of gevolgen zoals “ik kan mijn moeder niet vertellen dat ik te moe ben, omdat ze dan ‘s avonds mijn telefoon afpakt.”

Je tiener de kans geven om over de symptomen te praten en vervolgens met je te praten over hoe ze met dat symptoom om zouden gaan, is de beste manier om ze bij het onderwerp betrokken te houden zonder het risico te lopen dat ze emotioneel van je wegdrijven.

Meisje slaapt op haar bureau omdat ze uitgeput is

Als je tiener toegeeft dat een vriend verwoed probeert om zijn persoonlijke leven in balans te brengen met hun academische leven, geef hem dan strategieën om met de situatie om te gaan. Kunnen ze sommige activiteiten elimineren? Moeten ze hun schermtijd beperken zodat ze kunnen blijven deelnemen aan genoemde activiteiten? Hebben ze een schema gemaakt om te weten hoeveel vrije tijd ze hebben en hoe ze die beter kunnen benutten?

In plaats van je tiener overdreven te bekritiseren voor hun gedrag als ze een van de waarschuwingssignalen vertonen die we hierboven hebben gedeeld, gebruik het dan als een kans om te praten over tijdmanagement, hoe je prioriteiten kunt stellen en hoe je kunt ontstressen.

Beter tijdmanagement als je tiener uitgeput en gestrest is

Een van de belangrijkste dingen die ouders kunnen doen om de druk op hun tiener te verlichten, is hen te helpen beslissingen te nemen over tijdmanagement. Tiener zijn is moeilijk. Er zijn miljoenen nieuwe ervaringen en druk, samen met een zeer beperkte hoeveelheid algemene levenservaring.

Praat met je tiener over de noodzakelijke maatregelen die hen in staat zullen stellen hun leven te reorganiseren. Op deze manier leren ze hoe ze hun tijd beter kunnen beheren om uitputting te voorkomen.

Je kunt ook uitleggen hoe je dingen doet, voor het geval het hen helpt in hun dagelijkse leven. Als je je eigen voorbeelden aan hen uitlegt, wordt je emotionele band met je tiener ook sterker. Bovendien zullen ze zich begrepen en geaccepteerd voelen. Het is erg belangrijk om je tiener niet te veroordelen of te bekritiseren. Onthoud dat je kinderen je nodig hebben om hen te helpen, niet om hen te veroordelen! Wellicht ook interessant voor jou

Hoe om te gaan met de YouTube-verslaving van je tiener
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Hoe om te gaan met de YouTube-verslaving van je tiener

YouTube kan een echt verslavend platform zijn voor tieners. Ontdek in dit artikel hoe je omgaat met de YouTube-verslaving van je tiener.