Het belang van respect voor de privacy van je tiener

15 maart 2019
Heb je plotselinge veranderingen bij je kind opgemerkt? Maak je geen zorgen... misschien heeft hij of zij de puberteit bereikt. Dit is een tijd waarin ouders moeten leren om de privacy van hun kinderen te respecteren.

De tienerjaren hoeven geen ingewikkelde tijd voor ouders of kinderen te zijn. Als je je inspant om de privacy van je tiener te respecteren, dan kun je deze fase samen goed doorlopen.

Volg het praktische advies hieronder en je zult positieve resultaten zien.

Waarom is het respecteren van de privacy van een tiener zo belangrijk?

De kwestie van de privacy van een tiener is geen kleinigheid. Tieners hechten namelijk veel waarde aan hun privacy, omdat ze wanneer ze de volwassenheid naderen een fase van fysieke en emotionele veranderingen doormaken.

Ze moeten een interne ruimte creëren om zich door dit proces heen te navigeren. Vaak geven ze er de voorkeur aan om tijd alleen door te brengen.

Tijdens deze fase proberen kinderen om hun verlangens en hun angsten te onderzoeken om hun eigen identiteit te vinden. Privacy is een zeer belangrijk onderdeel van dit proces.

Op welke manier moet ik de privacy van mijn tiener respecteren?

In de eerste plaats moet je je kind respect tonen en hem of haar met respect behandelen. Bovendien moet je de plaats van je kind in huis respecteren.

Met dit in gedachten, volgen hier enkele aanvullende suggesties die je handig zult vinden.

De slaapkamer van je puber

Een manier om de privacy van je tiener te respecteren, is door hem of haar een eigen slaapkamer te geven. Een slaapkamer is voor kinderen een toevluchtsoord in huis. Het is een ruimte waar tieners:

  • Zichzelf kunnen ontdekken.
  • Zich vrij kunnen voelen.
  • Lachen.
  • Huilen.
  • Tijd met hun vrienden kunnen doorbrengen.

Het is belangrijk dat ouders deze behoefte en deze ruimte respecteren.

Ga niet zonder te kloppen de slaapkamer van je kind binnen. Op deze manier toon je niet alleen respect voor zijn of haar privacy, maar laat je ook je vertrouwen zien.

Respecteer de smaak van je kind

Je moet rekening houden met de persoonlijke smaak van je kind met betrekking tot de inrichting van zijn of haar slaapkamer. Dit is ook zo als de stijl van je kind niet jouw stijl is of niet overeenkomt met de rest van je huis.

Probeer aan de slaapkamer van je tiener niet je eigen persoonlijke voorkeuren op te leggen. Als je dat wel doet, dan zul je alleen conflicten en afwijzingen bij je zoon of dochter teweegbrengen.

Stel huisregels op

Het is absoluut noodzakelijk om duidelijke basisregels vast te stellen die je tiener zou moeten respecteren. Als ouders moet je echter een voorbeeld stellen door je tiener te respecteren, net als andere familieleden.

Het is ook belangrijk dat je zorgzaam blijft en je tiener genegenheid geeft en jullie emotionele band behoudt.

Stel voor zonder verplicht te stellen

Het is belangrijk om voorzichtig te zijn met het communiceren van je opdrachten. Het is het beste om een rustige, maar krachtige houding aan te nemen. Laat zien dat het belangrijk is dat je kind zijn of haar kamer en de rest van het huis schoon en opgeruimd houdt.

Laat tegelijkertijd je kind zien dat het schoonhouden van zijn of haar kamer een manier is om rekening te houden met andere mensen. Vermijd het om tegen je kind te schreeuwen en ruzie te maken, want dit zal afwijzing en ongehoorzaamheid alleen maar bevorderen.

Op welke leeftijd beginnen kinderen hun privacy te eisen?

Op welke leeftijd beginnen kinderen hun privacy te eisen

Kinderen beginnen tijdens de pre-adolescentie al privacy te zoeken. Dit gebeurt meestal tussen de leeftijd van 11 en 13 jaar.

Rond deze periode streven jongeren ernaar privacy te vinden om hun activiteiten uit te voeren en ruimte te eisen om alleen te zijn. Het is belangrijk dat je deze behoefte respecteert.

Tieners en onafhankelijkheid

Vroeg of laat komt het moment waarop het tijd is om de privacy van je kind te respecteren met betrekking tot zijn of haar onafhankelijkheid.

Naarmate kinderen volwassen worden, willen ze hun eigen beslissingen nemen, hun eigen vrienden kiezen, hun eigen kleding uitkiezen, enz. Ze zullen ook hun eigen smaak in muziek ontwikkelen en hun eigen weekendplannen maken.

Ouders moeten toegankelijk blijven en hun kinderen leren om hun onafhankelijkheid met mate uit te oefenen. Ze zijn tenslotte nog steeds kinderen en zijn onderworpen aan het gezag van verantwoordelijke volwassenen.

Wees voorzichtig om tegenstrijdigheden te vermijden als het gaat om het geven van toestemming. Met andere woorden, de onafhankelijkheid van je kind mag niet in conflict komen met de regels van het gezin.

Tegelijkertijd moeten ouders hun kinderen ondersteunen als ze met nieuwe situaties worden geconfronteerd. Dit omvat hun eerste uitstapjes met vrienden, hoe ze omgaan met hun geld, en hoe ze zich verhouden tot het andere geslacht.

Bovendien moet je je kind leren om ongezonde ondeugden zoals drugs, tabak en alcohol volledig af te wijzen. En je moet ze natuurlijk leren de wet te respecteren en positieve interpersoonlijke relaties te onderhouden.

Tieners moeten een interne ruimte creëren om zich door dit proces heen te navigeren. Vaak geven ze er de voorkeur aan om tijd alleen door te brengen.

De privacy van een tiener respecteren

De privacy van een tiener respecteren

Zorgvuldig omgaan met de privacy van je kinderen betekent ook dat je ze niet bekritiseert of dat je in het openbaar details van hun privéleven bespreekt.

Je moet het aan hen overlaten om zichzelf te uiten als ze dat willen. Als ze ervoor kiezen om dat niet te doen, dan moet je die keuze ook respecteren.

Tijdens deze fase is het ook van cruciaal belang dat je je tiener niet met anderen vergelijkt, inclusief broers en zussen, neven en nichten, vrienden en klasgenoten.

Wat te doen als je tiener rebels wordt

Sommige tieners ontwikkelen een meer vijandige houding dan anderen. Dit maakt echter deel uit van het proces van het bereiken van onafhankelijkheid. Volwassenen hebben de neiging om een negatieve perceptie van tieners te hebben. We hebben de neiging tieners als energiek, idealistisch en met een extreem rechtvaardigheidsgevoel te zien.

Er zijn echter momenten waarop extreem gedrag de hulp van een professional vereist. De hulp in roepen van psychologen, therapeuten en psychiaters kan noodzakelijk zijn als de rebellie van de tiener uit de hand loopt.

Samenvattend, door de privacy van tieners te respecteren, dragen ouders bij aan hun fysieke en emotionele ontwikkeling. Als gevolg hiervan zal je kind klaar zijn om een verantwoordelijke, stabiele en gelukkige volwassene te worden.