Je relatie met neven en nichten van dezelfde leeftijd

Het hebben van neven en nichten van dezelfde leeftijd kan geweldig zijn voor kinderen en het kan familiebijeenkomsten voor de kleintjes des te leuker en specialer maken.
Je relatie met neven en nichten van dezelfde leeftijd
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 11 februari, 2019

Het is goed mogelijk dat je eerste familieherinneringen neven en nichten van dezelfde leeftijd betreffen, met wie je tijdens het opgroeien altijd een speciale band had.

Het is waar dat je tijdens je jeugd meestal niet zoveel tijd door zult brengen met je neven en nichten als met je broers en zussen. Wanneer je echter wel tijd met ze doorbrengt, dan brengen ze zoveel speciale en positieve voordelen in je leven.

Het hebben van neven en nichten van dezelfde leeftijd kan heel speciaal zijn. Velen van ons zullen toen we jong waren een hechte band hebben gehad met onze neven en nichten.

Als je neven en nichten van dezelfde leeftijd hebt, dan weet je precies waar we het over hebben. Ze waren waarschijnlijk je beste vrienden binnen je familie en degenen met wie je spelletjes hebt gespeeld tijdens alle grote vieringen en familiebijeenkomsten.

Deze relatie kan voor een enig kind helemaal speciaal en belangrijk zijn. Ook al zal de relatie niet hetzelfde zijn wanneer je de volwassenheid bereikt, je zal je altijd die zomers herinneren die jullie samen hebben doorgebracht, plezier hebben gemaakt en onvergetelijke momenten hebben gedeeld.

Neven en nichten van dezelfde leeftijd

Neven en nichten zijn als broers en zussen waar we niet mee leven. In feite heeft het hebben van neven of nichten van dezelfde leeftijd dezelfde voordelen als het hebben van een broer of zus, met als enig verschil dat je niet met hen hoeft te leven.

Het hoeft verre van negatief te zijn. Het kan zelfs heel voordelig zijn, omdat het vaak de kans verkleint dat er wrijving tussen de twee ontstaat.

neefje en nichtje aan het spelen

Voor sommigen zijn neven en nichten de broers of zussen die ze altijd al wilden hebben. Het zijn degenen aan wie ze hun grootste geheimen als eerste vertellen. Dit alles is een kans om hun sociale vaardigheden te ontwikkelen en tegelijkertijd de ontwikkeling van hun cognitieve en motorische vaardigheden te stimuleren.

Als neven en nichten dezelfde leeftijd hebben, dan betekent dit dat ze bij alle grote familie-evenementen altijd een vriend hebben. Hierdoor kunnen de kinderen geweldig gezelschap vinden en zichzelf vermaken terwijl de volwassenen aan het praten zijn.

Neven en nichten vrienden voor het leven

Veel neven en nichten van dezelfde leeftijd delen het gevoel voor humor van de familie en zijn opgevoed in een vergelijkbare omgeving en met vergelijkbare achtergronden.

Dit betekent dat:

 • Ze zich op hun gemak voelen wanneer ze bij elkaar zijn.
 • Neven en nichten in staat zijn om samen een leuke tijd te hebben.
 • Ze samen kunnen genieten van dezelfde grappen en elkaars gezelschap.

Als ze ouder zijn, dan kunnen ze samen lachen en grappen maken over de eigenaardigheden van elk van hun gezinnen. Het is goed om te weten dat ze altijd iemand hebben die ze kunnen vertrouwen. Dat er altijd iemand is tot wie ze zich kunnen wenden.

Neven en nichten zijn vrienden waarmee je belangrijke familiefeesten kunt delen, zoals bruiloften en geboortes. Ze hebben dezelfde grootouders en dit vergroot de band terwijl ze samen tijd met hen doorbrengen.

“Je kiest je familie niet. Ze zijn een geschenk van God voor jou, zoals jij dat voor hen bent.”
-Desmond Tutu-

Voordelen van het hebben van neven en nichten van dezelfde leeftijd

nichtje en neefje lachen samen

Hier is een samenvatting van enkele van de vele voordelen van het hebben van neven en nichten van dezelfde leeftijd:

 • Ze voelen zich meer als een broer (of zus) of een beste vriend dan een neef (of nicht).
 • Familiebijeenkomsten zijn oneindig veel leuker als je een neef of nicht van dezelfde leeftijd hebt.
 • Ze kiezen zelf wanneer ze samen tijd door willen brengen. Er is geen verplichting om dit te doen, zoals wel het geval is bij broers en zussen.
 • Ze creëren geweldige herinneringen aan familiefeesten, zoals urenlang spelen terwijl de volwassenen praten.
 • Ze delen hetzelfde bloed en de band is sterk, bijna onbreekbaar.
 • Er is een speciaal kameraadschap, in goede en slechte tijden.
 • Ze zijn een perfecte combinatie van familie en vrienden.
 • Ze ontwikkelen goede motorische vaardigheden door samen te spelen.
 • Neven en nichten delen meestal hetzelfde gevoel voor humor, wat vaak door volwassenen is bijgebracht tijdens familiefeesten.
 • Ze vormen vanaf een zeer jonge leeftijd een hechte band.
 • Kinderen vinden hun neven en nichten van dezelfde leeftijd vaak geweldige speelkameraden, met wie ze plezier kunnen hebben en met wie ze een vriendschap voor het leven kunnen sluiten.
 • Ze weten hoe het is om uit dezelfde familie te komen en kunnen daardoor de reacties en gedragingen van andere familieleden beter begrijpen.

Een relatie vanaf de kindertijd

Laten we samengevat alle voordelen van neven en nichten van dezelfde leeftijd onthouden. Als je een van de gelukkigen bent, probeer dan ten volle van deze relatie te genieten, want je kunt zoveel onvergetelijke momenten samen delen.

Op dezelfde manier, als je kinderen neven en nichten van dezelfde leeftijd hebben, zorg er dan voor dat ze zoveel mogelijk tijd met elkaar doorbrengen. Het is een relatie die vanaf de kindertijd moet worden aangemoedigd, omdat het zo’n belangrijke rol speelt in het leven van kinderen en zo waardevol is voor hun ontwikkeling. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Zhao, H. (2000). Family-based association studies. Statistical Methods in Medical Research, 9(6), 563-587. https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/096228020000900604
 • Palacios, J., & Rodrigo, M. J. (1998). Familia y desarrollo humano (pp. 333-349). Alianza.
 • Suarez, O., & Moreno, J. (2002). La familia como eje fundamental en la formación de valores en el niño. Carabobo: Universidad de Carabobo.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.