Doe rustig mama, want mijn kindertijd gaat snel voorbij

Doe rustig mama, want mijn kindertijd gaat snel voorbij
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 16 augustus, 2018

Doe rustig mama, want mijn kindertijd gaat snel voorbij. Van mij hoeft niet alles onberispelijk te zijn. Niet elke maaltijd hoeft perfect. Je hoeft niet alles op te offeren voor ieder nuk van mij.

Ik wil alleen maar in plassen springen en vies worden van de modder. Daar gaat opgroeien om.

Je hoeft niet de eerste te zijn op het schoolplein. Nee, mama. Ik wil dat je je vervuld, tevreden en gelukkig voelt. Niet verstikt. Ik wil dat je tijd voor jezelf neemt. En het liefste van alles wil ik dat je zegt dat je van me houdt. Dat je voorover buigt en naar me lacht.

Vertel me elke dag dat je van me houdt. Ik verzeker je dat ik het de rest van mijn leven zal onthouden en het kost maar vijf seconden van je tijd. Deze herinneringen troosten me wanneer ik me verdrietig voel, wanneer ik niet zo goed in mijn vel zit in mijn donkerste dagen.

Ik wil ook dat je me helpt om te begrijpen dat ik niet gevormd word door mijn fouten of mijn succes. Ik ben ook maar een mens. En voorafgaande aan elke prestatie, heb ik ook heel vaak gefaald.

Moeder en kind

Mama, ik wil dat je rustig doet, want mijn kindertijd gaat snel voorbij

Je hoeft mijn t-shirt niet perfect te strijken, mama. Ik wil de vouwen van jouw knuffels in mijn t-shirt. Laat me voelen wat echt belangrijk is. Dat we van elkaar houden. Niet hoe mooi ons huis is.

Denk niet aan eventuele vlekken in mijn kleding wanneer ik speel. Ik wil gekieteld en gekust worden. Ik wil geheimpjes met je delen en verstoppertje met je spelen. We kunnen verhalen delen en spelletjes spelen, zoals alleen wij dat samen kunnen.

Ik wil begrijpen dat het niet uitmaakt wat voor speelgoed ik heb. Je moet me uitleggen wat ik ervan kan leren en hoe we samen kunnen spelen. Ik wil voelen dat je naar me kijkt en me begrijpt, terwijl ik in alle vrijheid voel, praat en mezelf ben.

Ik moet weten dat mijn emoties er mogen zijn. Naar jou wil ik kijken voor bevestiging, wanneer ik fouten maak. En vergeet niet, mama: wanneer ik fouten maak heb ik jou het hardste nodig. 
Moeder en dochter tijd samen doorbrengen

Druk me niet weg, vertel me niet dat ik het niet goed doe. Herinner jezelf er aan dat ik die woorden keer op keer, als een echo, zal blijven horen. Heb geduld en neem de tijd om me uit te leggen dat er dingen zijn die me pijn kunnen doen of anderen kunnen kwetsen.

Echt, mama. Met de tijd zal ik het begrijpen, maar nu zul je me alles nog uit moeten leggen. Laten we samen genieten en knuffelen, want mijn kindertijd gaat snel voorbij. Dit geeft me de kracht om door te gaan, wanneer ik ouder word en je mijn hand niet meer kan vasthouden.

Wees flexibel en laat me experimenteren

Het maakt niet uit alswe vandaag eigenlijk groenten hadden moeten eten. Misschien wil ik wel een cake voor je maken: de eitjes samen door de bloem roeren. Samen naar buiten kijken vanaf het dak. Op die manier delen we samen een wereld die we ons eigen maken, net zoals wanneer je samen met mij op de vloer een spelletje doet. Ik hou van die momenten!

Mama, ontspan en denk na. Ik weet dat je het druk hebt, maar je moet je realiseren dat jij het rustiger aan kan doen, maar mijn kindertijd gaat snel voorbij. Maak tijd voor me, zonder steeds alles te willen controleren.

De mooiste momenten van het leven gebeuren ongepland. Laat de teugels vieren. Het maakt niet uit wanneer we een keertje om half zeven eten, in plaats van om zes uur. Jij leert me namelijk wat het belangrijkste is in het leven en dat de afwas soms wel kan wachten.

Mijn kindertijd gaat snel voorbij

Laat me kind zijn

We kunnen samen knuffelen in bed. We kunnen buikpijn krijgen van het lachen. Of praten over wat er in ons omgaat en momenten delen die we nooit zullen vergeten. Echt waar, het is jouw liefde die mij helpt opgroeien. Het is jouw liefde die mijn jeugd een geweldige fase in mijn leven maakt.

Maar wanneer je me niet in de modderen laat springen of me geen lieveheersbeestjes laat vangen, me niet de kans geeft om jou mijn geheimpjes te verklappen, dan zal mijn kindertijd iets van zijn magie en betekenis verliezen.

Rustig aan mama, we hebben geen haast. Ik weet dat je het druk hebt, maar laten we het samen simpel houden en plezier maken. Laat me huilen, laat me lachen, laat mijn verbeelding spreken en laat me de wereld ontdekken.

Wees niet bang en voel je niet belast. Vergeet niet dat je met een knuffel mijn wereld een beetje mooier maakt. Voor mij is er niets beter dan dat jij naast me staat, dat je mijn wortels water geeft en me deel laat uitmaken van jouw wereld. Want mijn kindertijd gaat snel voorbij.

Vergeet niet: de enige afspraak die je niet kan verzetten is mijn kindertijd. Het is een enkele reis en er is geen weg meer terug. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.