Een open brief van een kinderarts aan speelgoeddokter Doc McStuffins

Een open brief van een kinderarts aan speelgoeddokter Doc McStuffins

Laatste update: 22 december, 2022

De meeste kinderen vinden het leuk om tekenfilms te kijken en soms steken ze er ook nog wat van op. Daarom is het niet zo gek dat een specialist zoals kinderarts Steve Silvestro besluit om een brief te schrijven aan Doc McStuffins, Disney’s bekende speelgoeddokter.

In die brief probeert Dr. Silvestro onjuiste informatie over de impact van Doc McStuffins op kinderen te weerleggen. Zijn mening over deze speelgoeddokter en haar vriendjes staat haaks op de mening van Harvard University. Laatstgenoemde heeft een niet-vleiende studie op deze karakters losgelaten.

In dit report staat dat kinderen die naar Peppa Pig kijken, meer kans hebben op het ontwikkelen van autisme. Deze informatie werd gauw over boord gegooid door medisch specialisten en de universiteit zelf, waardoor enige vorm analyse niet meer mogelijk was.

Na dit ongelukkige voorval duurde het niet lang voordat de rake en amuserende brief van Dr. Silvestro in het nieuws kwam. Dr. Silvestro bedankte de bedenker van de karakters voor zijn bijdrage aan de kinderjaren: nu hebben kinderen geen angst meer voor de dokter! 

Wat er in de brief aan Doc McStuffins staat

“Zoals je weet, is het gebruikelijk voor ons als doktoren, om brieven te schrijven naar gezamenlijke patiënten. Wat blijkt, een heleboel patiënten kennen ons beiden en ik wil graag laten weten hoeveel jij hen geholpen hebt,” schrijft Dr. Silvestro.

Een open brief van een kinderarts aan speelgoeddokter Doc McStuffins

De Noord-Amerikaanse kinderarts begint als volgt: “Ten eerste wil ik je zeggen dat je mijn beroep zoveel makkelijker hebt gemaakt!“. Hij vertelt dat de angst voor de dokter bij kinderen is verdwenen. Nu zijn ze zelfs enthousiast om naar de dokter te gaan en sommige hebben witte jassen aan.

“Als een kind nog steeds zenuwachtig is wanneer ik de kamer binnen kom hoef ik alleen maar Tijd voor een Check-up te zingen. Alleen dan verschijnt er al een glinstering in hun ogen. Het is als een geheime groet, waardoor de kinderen weten dat ik aan hun kant sta”.

“Iedereen weet dat je jouw stethoscoop gebruikt om knuffels op magische wijze tot leven te wekken. Het resultaat daarvan is dat kinderen niet langer bang zijn van mijn stethoscoop. Ze zien het niet meer als een koud medisch gereedschap, maar als een poort naar verbeelding en plezier”.

“Ik kan net doen alsof ik het op een verkeerde plaats gebruik – op hun ellebogen of knieën. Of op mijn neus net als bij een olifant. Hierdoor ontstaat er sneller een lach dan een traan, wanneer ik het uiteindelijk op hun borst leg”.

Wat speelgoeddokter Doc McStuffins nog meer leert

“Maar, ik wil je er graag op wijzen dat je kinderen veel verder helpt dan alleen een doktersbezoek. Van geduldig zijn en het overwinnen van angsten, tot het onderhouden van vriendschappen. Maar ook adoptie en het naar huis halen van een nieuwe baby. Mede dankzij jou vinden kinderen hun weg  bij de uitdagingen en onplezierige aspecten van het alledaagse leven.

De relatie tussen Doc McStuffins en Chilly is een van de aspecten die de kinderarts het meest op waarde schat. Chilly wordt gezien als een lichtelijk “hypochondrisch” karakter die zich gauw druk maakt over onbelangrijke dingen.

Met die reden, zegt de schrijver “is hij niet zo anders dan een klein kind”. Voor kinderen zijn de kleinste dingen al groots en intimiderend. 

Een goede manier om kleintjes te motiveren

Ondanks Chilly’s ongegronde angsten luistert de speelgoeddokter zorgvuldig naar haar patiënt, stelt ze hem gerust en biedt hem veiligheid.

“Jouw voorbeeld is een goede herinnering voor ouders en collega-doktoren om oprecht te luisteren en met warmte en liefde te reageren wanneer je werkt met bange kinderen,” zegt de kinderarts.

Echter, Dr. Silvestro geeft ook aan dat dit niet de enige manier is waarop de tekenfilmserie een voorbeeld voor kinderen is. Doc McStuffins droomt ervan om net als haar moeder dokter te worden. Z e is hierdoor een bron van inspiratie voor veel van mijn patiënten. 

Veel kleine kinderen vragen nu naar de stethoscoop, om naar het geluid van hun eigen hart te kunnen luisteren. Veel van hen hebben de diepe wens om in de toekomst ook dokter te worden. Dit verbaast Dr. Silvestro en hij ziet het als iets compleet nieuws.

“Daarom nogmaals, bedankt dat je mijn beroep zoveel makkelijker hebt gemaakt. Je hebt me een reden gegeven om te zingen tijdens een check-up. Je bent een geweldig rolmodel voor mijzelf en mijn patiënten. Ik hoop dat we in de toekomst nog veel gemeenschappelijke patiënten mogen delen!”


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.