Een gevoel voor humor ontwikkelen bij kinderen

Naast je kind aan het lachen brengen en een gevoel voor humor ontwikkelen zal ook jij plezier maken en het leven op een positievere manier bekijken.
Een gevoel voor humor ontwikkelen bij kinderen
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 22 december, 2022

Als je zelf een kind van een jaar of vier hebt of als je een kind van die leeftijd kent, dan weet je dat hij of zij honderden keren per dag kan lachen. Dit in tegenstelling tot volwassenen die ongeveer 17 keer per dag lachen wanneer ze in een goede bui zijn. Het is belangrijk dat kinderen een gevoel voor humor ontwikkelen, want zo zal het leven voor iedereen een plezierige ervaring zijn.

Lachen is goed voor iedereen

Samen lachen creëert een band tussen ouders en kinderen. Er is geen betere manier om een band met je kinderen te creëren dan door eens goed samen te lachen.

Door te lachen kan een persoon meer leren. Bovendien zorgt het ervoor dat we ons meer op ons gemak voelen met onszelf en met de wereld die ons omringt. Kinderen die lachen krijgen het gevoel dat alles in orde is. Bovendien doen ze niets liever dan onbezonnen met je mee lachen.

Kinderen merken al heel vroeg dat een luchtige houding beter is om te leren. Bovendien geldt dit eveneens voor het aanleren van serieuze zaken. Lachen en een goed gevoel voor humor zijn ook noodzakelijk voor de sociale en mentale ontwikkeling van een kind.

Om het nog maar niet te hebben over de talrijke voordelen van lachen voor de gezondheid van zowel kinderen als volwassenen. Lachen en een goed gevoel voor humor zorgen er met andere woorden voor dat het leven minder zwaar is.

Gevoel voor humor ontwikkelen: kinderen
Studies hebben aangetoond dat lachen ervoor zorgt dat snelwerkende hormonen zoals endorfines worden geproduceerd. Hierdoor voelen mensen zich beter. Lachen vermindert ook het aantal stresshormonen in het lichaam en stimuleert het immuunsysteem.

Door te lachen vermindert de spierspanning. Bovendien verbetert de bloedsomloop en de ademhaling. Ook de hoeveelheid zuurstof in het bloed gaat omhoog. Dit zijn uiteraard allemaal voordelen voor de gezondheid.

Lachen maakt ook duidelijk dat iemand zich gelukkig voelt en in harmonie met zichzelf en de omgeving is. Er is niets zo mooi als de oprechte lach van een kind. Niet alleen is hun geluk en emotionele welbehagen enorm aanstekelijk, maar het leert ons ook dat het leven gemakkelijker kan zijn dan veel volwassenen denken.

Hoe kan je gevoel voor humor ontwikkelen bij kinderen?

Doe grappige dingen

Het is altijd een goed idee om grappige dingen te doen in het bijzijn van een kind van ongeveer 4 jaar. Kinderen lachen veel wanneer we ‘de clown uithangen’. Trek gekke bekken, vind nieuwe malle woorden uit, zing grappige liedjes, begin een kussengevecht, verberg je in het zicht van je kleintje… Er zijn talloze manieren om een kind aan het lachen te brengen. Zo zal je trouwens beetje bij beetje zijn of haar gevoel voor humor ontwikkelen.

Maak grapjes

Kinderen lachen graag en grapjes zijn daarom zeer belangrijk. Misschien is het grapje niet logisch, maar het is altijd leuk om op een overdreven manier een grap te vertellen. Dit zal hen ook helpen om taalvaardigheden te ontwikkelen, een gevoel voor timing te krijgen en het vertrouwen tussen jullie beide op te bouwen. Zorg ervoor dat je kind telkens lacht wanneer je een grap vertelt…ook al is de grap niet zo heel grappig!


Gevoel voor humor ontwikkelen: jongetje
Lach luidop

Probeer om altijd hardop te lachen. Lach zo vaak mogelijk en zo hard mogelijk als dit aanstekelijk kan zijn voor je kind. Samen lachen is een geweldige manier om het gezin samen te brengen en de onderlinge banden sterker te maken. Als je iets grappig vindt moet je ervan genieten op een respectvolle manier ten opzichte van jezelf en anderen.

Kietelen

Wie houdt er niet van om gekieteld te worden? Kietelen (niet te intens) is een leuke manier om iedereen aan het lachen te brengen. Je kan kietelspelletjes spelen om te zien wie het langst zijn of haar lach kan inhouden. Je kan ook kijken wie het hardst lacht. Stel zelf de regels op en zorg dat er maar één ding verboden is: niet lachen. Ongetwijfeld zullen jullie lol trappen!

Bekijk het leven van de zonnige kant

Of je nu een gezelschapsspel speelt of samen aan tafel zit om te eten, bedenk dat creativiteit essentieel is om een gevoel van humor te ontwikkelen bij kinderen. Zoek naar dingen die grappig kunnen zijn en gebruik ze om samen een leuke tijd te hebben.

Naast je kind aan het lachen brengen en een gevoel voor humor ontwikkelen zal ook jij plezier maken en het leven op een positievere manier bekijken. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.