Positiviteit over het lichaam bij onze kinderen

Als ouders hebben wij de verantwoordelijkheid om positieve boodschappen aan onze kinderen door te geven. En dit omvat het leren van positiviteit over het lichaam.
Positiviteit over het lichaam bij onze kinderen
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 22 december, 2022

De berichten die we onze kinderen over hun lichaam meegeven, hebben een enorm gewicht. We moeten ze daarom over positiviteit over het lichaam leren. Kinderen zijn als sponzen, ze leren van alles wat ze bij hun ouders zien. Ze luisteren naar alles wat we zeggen en imiteren alles wat we doen.

Met dit in gedachten hebben ouders de grote verantwoordelijkheid, niet alleen om hun kinderen groot te brengen, maar ook om voor hun emotionele ontwikkeling en persoonlijke groei te zorgen.

Het is van cruciaal belang dat ouders zich er zeer van bewust zijn dat het bekritiseren van hun uiterlijk waar hun kinderen bij zijn ernstige gevolgen kan hebben.

En dit is waar, hoe klein onze kinderen ook zijn. Je wilt natuurlijk niet dat je kinderen onzeker zijn over hun eigen lichaam en uiterlijk. Het is daarom zo belangrijk om hen te helpen op de gezondste manier van hun lichaam te houden.

Positiviteit over het lichaam en kinderen

Je kinderen hoeven niet op te groeien, terwijl ze zich constant van hun uiterlijk bewust zijn. Het is natuurlijk veel belangrijker dat ze op hun gezondheid letten. Met dit in gedachten, moet je een goed voorbeeld geven zodat je kinderen een positief rolmodel kunnen volgen… Ongeacht je huidige fysieke conditie.

Als ouder wil je altijd gezond gedrag voor je kinderen modelleren. Als je geobsedeerd bent door je gewicht en je kinderen zien dat, wat voor soort boodschap leer je ze dan?

Je kleintje begrijpt misschien dat ze alleen zo schattig en aantrekkelijk zijn als het beeld dat ze in de spiegel zien. Dit kan het voor kinderen moeilijk maken om met gezonde ideeën over schoonheid en gewicht op te groeien en wat het betekent om gezond te zijn.

Ouders die zichzelf fysiek naar beneden halen

Meisje bekijkt zichzelf in de spiegel

Als kinderen zien dat hun ouders kritiek hebben op het gewicht of het uiterlijk van een ander, dan denken ze misschien dat dit soort interactie acceptabel is. Het grenst echter aan mishandeling en is verbaal zonder twijfel schadelijk. Kinderen die dit soort verbale uitwisseling zien en horen, kunnen het internaliseren als iets dat volkomen normaal is.

Ze kunnen deze zelfde gewoonte ook in hun eigen relaties aannemen. En tegelijkertijd kunnen ze zich aangetrokken voelen tot relaties waar dit soort verbale uitwisseling gebruikelijk, vertrouwd en daardoor wenselijk lijkt… Of ze nu de initiatiefnemers zijn of de ontvangers.

Je kinderen leren over positiviteit van het lichaam

Het beste bericht dat ouders hun kinderen kunnen sturen, is dat schoonheid in veel verschillende vormen voorkomt. Een van de belangrijkste doelstellingen als het op ons lichaam aankomt, is gezond zijn. Je moet je op de innerlijke schoonheid van je kind concentreren.

Wijs tegelijkertijd naar modellen die qua uiterlijk op je kinderen lijken als geldige referentiepunten. Dit kan als een positieve motivator dienen, zodat je kleintjes hun unieke fysieke kenmerken omarmen.

Heeft het lichaamsbeeld meer invloed op meisjes dan op jongens?

Zowel jongens als meisjes lijden als gevolg van culturele en maatschappelijke ideeën over lichaamsbeeld en wat het betekent om aantrekkelijk te zijn.

Als het echter om mannen gaat, dan zijn uiterlijkheden altijd minder belangrijk geweest als het gaat om algemeen succes in het leven. En bewust of onbewust is deze boodschap van generatie op generatie overgedragen.

Problemen met lichaamsbeeld en eetstoornissen komen zowel bij jongens als bij meisjes voor. Soms neemt de obsessie met iemands fysieke verschijning een andere vorm aan, bekend als lichaamsdysmorfie. Dit verwijst naar een obsessie met het vergroten van het lichaamsvolume. Met andere woorden, omgekeerde anorexia.

Sommige van deze problemen met iemands lichaamsbeeld blijven onopgemerkt of niet gediagnosticeerd bij kinderen. En dit kan enkele van de verschillende statistieken verklaren die we vinden.

Positiviteit over het lichaam: Ouders moeten hun eigen problemen met hun lichaamsbeeld aanpakken

Positiviteit over het lichaam

Ouders moeten zich bewust zijn van wat ze doen en zeggen en hoe ze handelen. Dit omvat de manier waarop ze zichzelf behandelen, omdat dit een krachtige boodschap naar hun kinderen stuurt. We moeten daarom nadenken over de soorten berichten die we onze kinderen willen laten leren, en ze over positiviteit van het lichaam leren.

Het is ook nuttig voor moeders om zichzelf over hun postpartumlichamen te informeren. Het kost tijd om na de bevalling weer in vorm te komen. Dit begrijpen kan zeer nuttig zijn en helpen om de neiging om je lichaam na de zwangerschap te verafschuwen en aan te vallen, tot een minimum te beperken.

Het beste tegengif tegen ontevredenheid met je lichaam is het beoefenen van gezonde gewoonten. Als je dus niet tevreden bent met iets dat met je lichaam te maken heeft, zorg dan dat tevredenheid je nieuwe doel wordt.

Het is voor ons allemaal belangrijk om ons bewust te zijn van verschillende soorten schoonheid, omdat er zoveel verschillende soorten lichamen zijn. Als je je goed wilt voelen over hoe je jezelf kunt zien, probeer dan zo gewoon de beste versie van jezelf te zijn.

Wees bereid om problemen met het lichaamsbeeld samen met je kinderen te overwinnen. En doe dat altijd vanuit een positief perspectief en een ondersteunende aanpak.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.