Een strenge mama zijn maakt je kinderen succesvoller

Een strenge mama zijn maakt je kinderen succesvoller

Laatste update: 12 augustus, 2018

Bestempeld worden als een strenge mama heeft zo zijn voordelen. We proberen je niet alleen op te beuren: er is namelijk wetenschappelijk bewijs van.

Twee onderzoeken van de Universiteit van Essex in Engeland hebben aangetoond dat een strenge mama haar kind zal opvoeden tot een succesvol persoon. Een persoon die alle uitdagingen op zijn weg aankan.

Mama’s die voortdurend discipline en strikte normen aanwenden voor het opvoeden van hun kinderen worden vaak streng genoemd. Hetzelfde geldt voor hen die hoge verwachtingen hebben voor hun kinderen.

Echter deze vorm van opvoeding kan bijdragen tot het zelfstandig opgroeien van hun kinderen. Kinderen van een ‘strenge’ mama zijn in staat om grote doelen te stellen – en ze te bereiken.

“Alles wat ik ben, of hoop te zijn, heb ik te danken aan mijn lieve moeder.”

– Abraham Lincoln –

Is het goed om een strenge mama te zijn?

Een strenge mama zijn

Ja, dat is inderdaad zo. En de twee recente onderzoeken van de Universiteit van Essex ondersteunen deze conclusie. Het meest recente onderzoek, uitgevoerd bij meer dan 1000 meisjes en jongens van 13 tot 14 jaar, concludeerde dat kinderen van strenge en veeleisende mama’s succesvoller zijn. Dit gebeurt omdat ze opgroeien met duidelijke grenzen en regels.

Het andere onderzoek, dat plaatsvond van 2004 tot 2010, stelde wetenschappers in staat om het leven te volgen van 15.500 meisjes van 13 tot 14 jaar. De resultaten toonden aan dat de dochter van een strenge mama – diegene die er altijd voor zorgt dat haar dochter haar huiswerk maakt – meer kans heeft om af te studeren aan de universiteit.

Dit resultaat bewijst dat dochters van strenge mama’s in staat zijn om te voldoen aan de verwachtingen van hun ouders. Zij die een diploma behaalden, zullen waarschijnlijk een beter salaris verdienen. 

Overigens verklaart het onderzoek ook dat dochters van moeders met strengere gedragsnormen en die meer van hun kinderen verwachtten, meer kans hadden om toegelaten te worden op betere universiteiten. En dus hebben zij ook meer kans op het verdienen van een hoger salaris.

Een hogere opleiding beschermt jonge mensen tegen werkloosheid en een laag salaris wanneer ze een baan hebben. Deze groep meisjes was ook minder vatbaar voor tienerzwangerschap. Daardoor konden zij alle tegenslagen vermijden die gepaard gaan met een ongeplande zwangerschap op jonge leeftijd.

Daarnaast bewijst het onderzoek dat het positieve effect op tienergedrag van het hebben van een strenge mama groter is dan de academische invloed. Tieners hebben vaak geen vrienden of leraren die deze rol vervullen.

Dus wat je kinderen momenteel ook mogen denken, het hebben van een strenge mama loont op lange termijn.

De discipline van de tijgermoeder

Een strenge mama: tijgermoeder

Als er sprake is van ouders die streng en strikt zijn, dan zijn dit wel Chinese ouders. Er is zelfs een auteur, die artikelen schrijft in de Wall Street Journal, die zich de vraag stelt: waarom zijn Chinese moeders superieur?

De auteur komt tot de conclusie dat het geheim van hun succes ligt in discipline en hooggespannen verwachtingen.

Dit standpunt wordt ondersteund in het boek ‘Strijdlied van de Tijgermoeder’ (Battle Hymn of the Tiger Mother). In deze memoire schrijft Amy Chua, hoogleraar rechten aan Yale, over de opvoeding van haar twee dochters: Sophia, 18 jaar en Louisa, 16 jaar.

Beide dochters groeiden op met het studeren van de tafels van vermenigvuldiging gedurende 6 uur per dag. Van televisie kijken was geen sprake. Zij mochten niet gaan spelen bij vriendjes of een leuke hobby uitoefenen. Ze mochten niets anders dan cijfer tien behalen.

Bij Chua’s methode mogen kinderen slechts twee instrumenten bespelen: ofwel viool ofwel piano. De methode laat niet veel tijd over voor ontspanning, behalve om te slapen. Door moeders van deze cultuur wordt vrije tijd strikt beperkt opdat er geen kostbare tijd om te studeren wordt verspild.

Het verhaal van deze tijgermoeder werd meteen een bestseller. Het onthult eveneens de mening van deze Aziatische moeder over het schoolsysteem: dat door te proberen leren leuk te maken uiteindelijk de ouders al het werk moeten doen. 

Kortom, als je een succesvol kind wilt opvoeden, zullen mensen waarschijnlijk zeggen dat je een strenge mama bent. Laat hen maar: dit wil gewoon zeggen dat je hooggespannen verwachtingen hebt voor je kind.  It might interest you...

Een goed mens zijn – tips om je kind op te voeden
Je bent mamaLees het op Je bent mama
Een goed mens zijn – tips om je kind op te voeden

Tegenwoordig heeft onze aarde meer dan ooit goede mensen nodig die zich voor een betere leefwereld willen inzetten. Als ouders is het onze taak om ...