Manieren waarop je het zelfvertrouwen van je kind naar beneden haalt

Manieren waarop je het zelfvertrouwen van je kind naar beneden haalt
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 19 oktober, 2022

Zowel voor volwassenen als kinderen is het zelfvertrouwen een belangrijk onderdeel van het leven. Zonder zelfvertrouwen kunnen we niet positief naar onszelf kijken, waardoor het moeilijk wordt om sociaal te ontwikkelen, onszelf te beschermen en van onszelf te houden.

Als ouders willen we erg betrokken zijn in het leven van onze kinderen om ervoor te zorgen dat ze zo veilig en zelfverzekerd mogelijk opgroeien. Dit zorgt echter voor het tegenovergestelde.

Onze woorden en acties vormen vaak geen goede mensen, maar zorgen juist voor verdriet en laag (of zelfs geen) zelfvertrouwen.

Niemand weet van nature hoe je een goede moeder, vader, oom of opa bent. En omdat we dit begrijpen, zullen we je vertellen hoe je gewoontes kan ontwikkelen die je helpen met het opbouwen of versterken van het zelfvertrouwen van je kind.

Heb je je ooit slecht gevoeld over het lage zelfvertrouwen van je kind? Ben jij het soort ouder dat constant probeert om zijn kind te beschermen tegen de wereld? Als het antwoord op deze vragen ja is dan is het tijd om iets te gaan veranderen.

Onthoud dat kinderen hun ouders nodig hebben voor liefde, steun, als gids en om hun aan te moedigen. Het leven kan erg moeilijk zijn en het is noodzakelijk om te weten hoe je je kind goed kan helpen met opgroeien.

Zelfvertrouwen helpt ons om te ontwikkelen. Dankzij een goed zelfvertrouwen en een goede psychologische emotionele gezondheid kunnen we een positievere houding ontwikkelen en bijdragen aan betere relaties en ervaringen die in het voordeel zijn van onze omgeving.

Het zelfvertrouwen motiveert en inspireert

De Venezolaanse  psycholoog Pablo Ríos Cabrera zegt, in zijn boek getiteld Psychology: the adventure of knowing each other, dat zelfvertrouwen gerelateerd is aan verwachtingen en succes. Zelfvertrouwen dwingt ons om te groeien, doelen te stellen en verwachtingen te hebben die ervoor zorgen dat we succes bereiken.

Stel je bijvoorbeeld voor dat je dochter een astronaut wilt worden. Ze zal verwachtingen hebben van hoe ze haar doel kan bereiken. Als ze dit doel behaalt is het een indicatie van een gezond zelfvertrouwen. Aan de andere kant, als het voor haar te moeilijk is om voor zich te zien dat haar droom uit zal komen, hebben we een probleem.

Laten we het probleem nog iets beter bekijken met behulp van een paar mogelijke situaties.

Mogelijke situatie #1: schade toebrengen aan het zelfvertrouwen van je kind

Je kind vertelt je dat ze een astronaut wil worden als ze groot is. Vervolgens willen we haar daar graag bij helpen, maar hierbij maken we een paar fouten zoals:

  1. Je kind willen helpen met huiswerk dat te maken heeft met de ruimte. We helpen zo veel dat we het huiswerk eigenlijk helemaal zelf maken. Hierbij denken we dat dat je kind bevoordeelt. (Het is goed om je kind te helpen met huiswerk, maar we moeten ze ruimte geven om zelf na te denken en problemen op te lossen. We moeten er niet voor zorgen dat ze afhankelijk zijn.)
  2. Ja, we kopen boeken en een telescoop voor haar zodat ze de sterren kan zien, maar we staan niet toe om het in elkaar zetten ervan aan haar over te laten. We lossen alles zelf op. (Je kan haar van een afstand in de gaten houden in plaats van haar nutteloos te laten voelen omdat we alles voor haar doen.)
  3. We nemen haar niet mee naar een planetarium of andere plaatsen die met de ruimte te maken hebben. In plaats daarvan houden we haar thuis, omdat er daar “beter voor gezorgd wordt”. (Overmatige bescherming beperkt kinderen enorm, zorgt ervoor dat ze zich onzeker en angstig voelen en verlaagt hun zelfvertrouwen.)

Het resultaat: De kleine meid ziet niet voor zich dat ze ooit een astronaut kan worden. Dit komt omdat wij haar droom gesaboteerd hebben. Door haar alles te geven wat we denken dat ze nodig heeft, zijn we eigenlijk alleen maar haar ontwikkelingsmogelijkheden aan het tegenhouden en daarbij ook de groei van haar zelfvertrouwen.

Meisje zonder zelfvertrouwen op de grond

Mogelijke situatie #2

Ze vertelt ons dat ze een astronaut wil worden als ze groot is. Het maakt niet uit hoe realistisch deze droom voor ons klinkt, toch doen we het volgende:

  1. We werken samen aan al haar schoolwerk dat te maken heeft met de ruimte, mits ze ons om hulp vraagt.
  2. We kopen een telescoop, boeken en speelgoed voor haar die te maken hebben met de ruimte. Hiermee kan zij zelf onderzoek doen. Als ze problemen heeft, kunnen we haar helpen, maar we zullen het proces niet belemmeren. Het is belangrijk dat ze het zelf leert en dat ze zich gesteund voelt.
  3. We denken er beter over na om naar het planetarium te gaan of een cursus te laten volgen. Als ze de kans heeft te ontwikkelen, waarom laten we haar dan niet? Als het niet werkt, voelt ze in ieder geval geen verplichtingen als ze het nog eens wil proberen.

LET OP! Als we niet de materialen of het geld ervoor hebben om een activiteit te doen, kunnen we altijd nog naar alternatieven zoeken en tijd spenderen met onze dochter. Zoals bijvoorbeeld een filmavond met ruimtefilms organiseren.

Moeder en dochter aan tafel

Wat gebeurt er als je ze niet toestaat om fouten te maken?

Als kinderen geen fouten mogen maken en wij ze te veel beschermen tegen slechte ervaringen of fouten in het algemeen, zullen ze in de toekomst niet goed kunnen functioneren en worden ze afhankelijk. Het zelfvertrouwen zal dan laag zijn en blijven. Ze zullen denken dat fouten maken slecht is.

Daarom moet je ze altijd laten weten dat ze kunnen leren van hun fouten. Dat ze weten wat ze fout doen en de kans krijgen om het zelf op te lossen.

Leer je kinderen om dingen te doen op de best mogelijke manier en om verantwoordelijk te zijn voor hun acties. Op deze manier zullen ze op een gezonde manier omgaan met het maken van fouten. Ze zullen zich zelfs realiseren dat je kunt leren van je fouten. Ze zullen je hun leven lang dankbaar zijn en jij kan je beter voelen over jezelf.

Ga ervoor!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.