Nuttige korte films om waarden bij kinderen bij te brengen

Vandaag presenteren we je acht korte films die kinderen waarden kunnen bijbrengen die hen altijd zullen leiden om beter te zijn. Lees verder!
Nuttige korte films om waarden bij kinderen bij te brengen

Laatste update: 14 maart, 2024

Film is een van de beste middelen die we hebben om ons te verdiepen in de realiteit van andere mensen en het leven vanuit andere perspectieven te leren waarderen. Het is ook een perfecte manier om quality time met je kleintjes door te brengen en ze lessen te leren die hen zullen helpen om beter te worden als mens. Blijf dus lezen en ontdek een aantal korte films die nuttig kunnen zijn om kinderen waarden bij te brengen.

Een goed mens zijn met morele waarden gaat verder dan goede manieren. Het gaat over je inleven in de pijn en tegenslagen van anderen en leren respectvol en hartelijk met anderen om te gaan. In dat opzicht is de volgende lijst met korte films ideaal om met kinderen te delen en dan na te denken over de argumenten in elk van deze films.

Acht korte films die je kunnen helpen om kinderen waarden bij te brengen

De educatieve kracht (Spaanse link) van korte films gebruiken is een geweldig idee als het gaat om het overbrengen van levenslessen die geweldige waarden bijbrengen. Ook al zijn het amusementsproducten voor kinderen, hun plots gaan verder dan plezier. Ze nodigen zowel volwassenen als kinderen uit om na te denken over hun leven en dat van anderen.

Hier zijn enkele korte films die je kunnen helpen om kinderen waarden bij te brengen.

1. The Easy life

In het leven zijn de dingen niet altijd zo makkelijk als we zouden willen en we moeten moeite doen om onze doelen te bereiken. Het plot van de korte film draait om een klein meisje wiens pop al het huiswerk doet dat ze zelf zou moeten doen, allemaal zodat het kleine meisje zoveel als ze wil videospelletjes kan spelen op haar spelcomputer.

Dit gebrek aan inspanning zal echter gevolgen hebben die haar leven snel zullen beïnvloeden. Dit is een korte film die kinderen uitnodigt om na te denken over de waarde van inspanning om hun doelen te bereiken, zodat ze volwassen worden door toewijding en leren om zichzelf te verbeteren zonder afhankelijk te zijn van andere mensen om alles voor hen te doen.

2. The Present

Deze korte film, die prijzen won op verschillende festivals over de hele wereld, nodigt ons uit om na te denken over lichamelijke handicaps vanuit het oogpunt van een kind. Het volgt het verhaal van een jongen die van videospelletjes houdt en zijn trouwe hond, die een handicap delen die hun dagelijks leven iets ingewikkelder maakt.

Door de plot laat The Present kinderen nadenken over de kracht van zelfacceptatie, veerkracht en respect voor andere mensen, ongeacht hun beperkingen.

3. The Last Knit

Inspanning en toewijding zijn fundamentele pijlers in het leven van ieder mens om doelen en doelstellingen te bereiken. Grenzen en weten wanneer je moet opgeven bij mogelijke gevaren zijn echter ook fundamenteel.

Met deze prachtige korte film leren kinderen dat het soms, voor hun eigen bestwil, belangrijk is om te herkennen wanneer ze zich op tijd moeten terugtrekken, zonder dat dat een nederlaag is waar ze zich voor hoeven te schamen.

4. Zero

Kwetsende opmerkingen en discriminatie zijn veelvoorkomende problemen op de meeste scholen die thuis moeten worden verdelgd. Deze korte film draait om een nummer nul, die de spot van anderen moet verdragen vanwege zijn lage waarde.

Ondanks de kritiek van anderen weet Nul echter dat hij moet genieten van de kleine dingen die het leven te bieden heeft. Hij trotseert de tegenslagen door de grote waarde die hij bezit te erkennen en met de hulp van een speciaal persoon die in hem waardeert wat anderen weigeren waar te nemen.

5. Piper

Onze comfortzone verlaten om nieuwe uitdagingen aan te gaan is een angst die iedereen wel eens in zijn greep heeft. Maar naast de angsten die ervoor zorgen dat we ons in het onbekende wagen, is het essentieel om in onszelf de innerlijke kracht te vinden die nodig is om niet op te geven.

Deze korte film van Pixar vertelt het verhaal van kleine Piper, een verlegen vogeltje dat bang is om zijn nest te verlaten om net als de andere vogels op mosselenjacht te gaan op het strand. Het is een voorstel dat kinderen uitnodigt om niet op te geven en hen leert dat het onder ogen zien van die angsten leuker en spannender kan zijn dan op hun veilige plek blijven.

6. Reach

Solidariteit en altruïsme voor anderen zijn waarden die van jongs af aan moeten worden gecultiveerd. Zo leren kinderen empathisch te zijn in oneerlijke situaties. Deze ongelooflijke korte film neemt ons aan de hand van de hoofdpersoon, die in een ondraaglijk hete woestijn op zoek is naar water om zijn dorst te lessen.

Maar tot ieders verbazing, als hij eindelijk vindt wat hij zo graag wilde hebben, deinst hij er niet voor terug om zijn kostbare schat aan iemand te geven die het harder nodig heeft dan hij. En omdat in dit leven goede daden vanuit het hart worden beloond, zal ook zijn daad van solidariteit worden beloond. Reach is een verhaal voor kinderen om te leren delen wat ze hebben met mensen in nood.

7. Partly Cloudy (Plaatselijk Bewolkt)

Deze prachtige korte film van Pixar leert kinderen over het belang van de waarde van vriendschap en teamwork. Het vertelt het verhaal van een ooievaar en een wolk die goede vrienden worden terwijl ze hun werk delen om baby’s te maken en naar hun nieuwe gelukkige ouders te brengen.

Het is een vriendschap die zo oprecht en puur is dat ze zelfs de moeilijkste obstakels kan overwinnen. Het is een perfecte korte film voor kinderen om te leren hun vriendschappen op waarde te schatten en ze te accepteren zoals ze zijn, ongeacht hun deugden en gebreken.

8. For the Birds

Discriminatie, uitsluiting en stereotypen zijn negatieve houdingen die nooit zouden moeten worden toegestaan. Zeker niet in een wereld waarin verschillen ieder van ons uniek en bijzonder maken.

Deze korte film behandelt de kwestie van respect voor anderen vanuit een leuk perspectief. Het nodigt kinderen uit om altijd respect te hebben voor alle mensen, ongeacht hun lichaamsbouw of hun bijzonderheden, door te leren dat we het allemaal verdienen om met respect te worden behandeld en dat we niet moeten worden beoordeeld op onze aard.

Bekijk deze korte films die kunnen helpen om kinderen waarden bij te brengen

Nu je een aantal van de mooiste korte films kent die je kunnen helpen om je kleintjes positieve waarden bij te brengen, is het tijd om je favorieten te kiezen en een marathon te organiseren met je kinderen. Op deze manier zul je niet alleen quality time met het gezin doorbrengen, maar je zult ze ook geweldige lessen leren die ze voor altijd bij zullen blijven.

Tot slot moet je onthouden dat je kinderen na elke korte film moet begeleiden als ze nadenken over wat ze net hebben gezien, zodat ze alle reflecties die in de korte films worden gedeeld, kunnen internaliseren en begrijpen. Op deze manier kunnen je kleintjes in hun eigen woorden met je praten over wat ze hebben begrepen en kun jij als ouder de boodschap aanvullen met jouw mening.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Barros C. Barros R. (2015). Los medios audiovisuales y su influencia en la educación desde alternativas de análisis. Revista Universidad y Sociedad7(3), 26-31. Recuperado de: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2218-36202015000300005&lng=es&tlng=es
  • Moreno Sánchez M. (2018). Valores y universo Disney: Análisis de las películas galardonadas con los premios Óscar desde el punto de vista de su influencia educativa. Universidad de Granada; 2018. Recuperado de: https://digibug.ugr.es/handle/10481/48899
  • Pulido Polo, Marta (2016). El cine en el aula: una herramienta pedagógica eficaz. Opción, 32(8),519-538. ISSN: 1012-1587. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=31048481031

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.