7 Films om kinderen te leren omgaan met tegenslag

Met de juiste film kun je kinderen leren omgaan met tegenspoed en zich inleven in de personages. Hier zijn enkele suggesties.
7 Films om kinderen te leren omgaan met tegenslag

Laatste update: 14 februari, 2022

Vaak weten ouders niet hoe ze bepaalde ideeën of waarden aan hun kinderen moeten overbrengen. In die zin zijn het spelen en bekijken van films heel waardevolle middelen om wat twijfels op te helderen en bepaalde kwesties of situaties aan de orde te stellen die anders wat moeilijker aan te pakken zouden zijn. Films gebruiken om kinderen te leren omgaan met tegenslag is een heel nuttig hulpmiddel om een band te krijgen met de personages, het verhaal te ontwikkelen en middelen te leren om met hun emoties om te gaan.

De films die we hieronder met je delen kunnen je helpen om met je kleintjes te praten over een moeilijk of pijnlijk onderwerp dat hen nauw raakt.

Gebruik films om je kinderen te leren omgaan met tegenslag

Cinema is veel meer dan amusement. Bij opvoedkundige zaken is het een waardevolle bron om goede waarden over te brengen. Neem nota van onze uitverkorenen voor het onderwerp van vandaag.

1. Finding Nemo

Deze animatiefilm van Pixar Animation Studios ® biedt meerdere lessen, zowel voor volwassenen als voor kinderen.

Eén ervan heeft te maken met het gemak om naar ouders en volwassenen te luisteren als ze advies geven. Het advies van volwassenen is gebaseerd op ervaring en de liefde die ze voor anderen hebben. Hun uiteindelijke doel is hun kind te helpen.

Ook benadrukt de film de noodzaak om hulp te vragen aan de omgeving. Want met steun is het gemakkelijker om vooruit te komen. Vele malen worden grote prestaties verkregen door teamwork.

Een ander onderwerp dat in deze film aan de orde komt is het belang van het vermijden van overbescherming. Deze daad belemmert namelijk de groei en onafhankelijke ontwikkeling van kinderen.

Tot slot doet dit verhaal ons nadenken over een kernpunt voor het leven: Dat het beter is “gewoon te blijven zwemmen”, dan “op te geven” bij elke moeilijkheid.

2. Big Hero 6

Deze film stelt ons bloot aan een pijnlijk verlies, maar leert ons ook hoe belangrijk het is moeite te doen om te bereiken wat we willen. En alsof dit nog niet genoeg is, benadrukt het verhaal respect voor de wensen van anderen.

3. Inside out

Deze film herwaardeert de plaats van emoties en benadrukt hoe verdriet en pijn aanwezig zijn om ons iets te leren. Ook dat we ze kunnen (en moeten) voelen en herkennen omdat ze de keerzijde zijn van andere mooie momenten, die vreugde en geluk gemeen hebben.

4. The Lion King

Dit is een van de favoriete films van alle generaties en dat komt door de kruising van leringen en verhalen die door de film heen gepresenteerd worden. Een van de meest relevante moralen is de noodzaak het verleden onder ogen te zien om rustig te kunnen leven en de toekomst beter tegemoet te kunnen treden.

De film belicht ook de waarde van vriendschap. Vooral als steun en beheersing nodig zijn om tegenspoed het hoofd te bieden. Optimisme is een van de grootste waarden die in de film tot uiting komen, en die ons leert dat het onze grootste hulpbron is om in de moeilijkste situaties vooruit te komen.

5. Omgaan met tegenslag in Frozen

Deze film is een voorbeeld van hoe je met tegenspoed kunt omgaan door de strijd om persoonlijke dromen te verwezenlijken. Deze missie vergt grote inspanning en opoffering. M aar uiteindelijk slaagt doorzettingsvermogen erin moeilijkheden te overwinnen en alles de moeite waard te maken.

6. Up

Als je een opbeurende film wilt, mag je dit verhaal (Engelse link) niet missen.

Deze film gaat over de avonturen van een padvinder genaamd Russell en een oudere volwassene genaamd Carl. Beiden bevinden zich in een uitzonderlijke situatie. Carl is bezig te rouwen om de dood van zijn vrouw. En Russel heeft niet veel steunende volwassenen in zijn omgeving.

Hoewel een gevoelig onderwerp voor kinderen aan de orde komt, zoals de dood en het verlies van geliefden, doet het dat vanuit een veerkrachtig perspectief.

De boodschap die het ons nalaat is dat deze slechte tijden overwonnen kunnen worden als we het gezelschap en de steun van andere mensen hebben. Ook dat het in het leven gaat om het zoeken naar nieuwe avonturen en projecten, die ons in staat stellen de illusie levend te houden om verder te gaan.

7. Billy Elliot

Deze film is bekend omdat hij een van de pioniers is in het doorbreken van genderstereotypen. Deze parameters kennen kinderen op een andere manier interesses, kleuren of activiteiten toe. Ongeacht het feit of ze jongens of meisjes zijn, alsof het om gewone zaken gaat.

Door de overtuigingen van het hoofdpersonage probeert de film aan te tonen dat iedereen om het even welke activiteit kan uitvoeren of om het even welke voorkeur kan hebben. Het geslacht doet er niet toe.

Om dit te bereiken moet Billy echter commentaar, kritiek, spot en tegenwerking van anderen onder ogen zien als hij zijn belangstelling voor ballet toont. Want in zijn omgeving behoort deze discipline tot het vrouwelijke universum.

De film heeft veel positieve aspecten om te belichten, maar zonder twijfel is het een manier om kinderen te leren omgaan met tegenslagen als ze leven en genieten van wat ze willen.

Wat je in gedachten moet houden als je kinderen leert omgaan met tegenslag

Hier volgen enkele aanbevelingen om het thema van deze films optimaal te benutten:
  • Leg de kinderen uit wat tegenslagen zijn en hoe je moeilijkheden en hindernissen kunt herkennen.
  • Probeer niet om kinderen in een ‘kristallen bol’ te laten levenHen overbeschermen is namelijk niet de oplossing. Accepteer dat ze soms zullen lijden en dat niet alles altijd zal verlopen zoals ze willen. Het is belangrijk ze met deze gedachte socialiseren en niet met een van voortdurend succes.
  • Benadruk de waarde van het proces en de bedoeling, zodat ze zich niet alleen op het resultaat richten. Zo kunnen ze ook werken aan tolerantie voor frustratie.
  • Geef je kinderen tot slot de ruimte om te spreken, zich te uiten en zo alles te onderzoeken wat de film in hen inspireerde.
Een moeder praat met haar dochter over tegenslag

Films die veel meer geven dan je denkt

Met deze gevarieerde lijst van filmsuggesties kom je niet alleen dichter bij de kleintjes thuis, maar kun je ze ook iets leren. Vooral als er een bepaalde kwestie is die je zorgen baart.

Kansen om kinderen te leren omgaan met tegenslag kunnen zich voordoen op de manier die je je het minst zou voorstellen. Evenals kansen om de emoties en gevoelens te ontdekken waarover anders moeilijk te praten zou zijn.

Het belangrijkste is dat de kleintjes kunnen begrijpen dat ze een ruimte van vertrouwen en steun hebben als ze dat nodig hebben.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Pulido Polo, Marta (2016). El cine en el aula: una herramienta pedagógica eficaz. Opción, 32(8),519-538.[fecha de Consulta 26 de Noviembre de 2021]. ISSN: 1012-1587. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=31048481031
  • Barros Bastida, Carlos, & Barros Morales, Rusvel. (2015). Los medios audiovisuales y su influencia en la educación desde alternativas de análisis. Revista Universidad y Sociedad7(3), 26-31. Recuperado en 26 de noviembre de 2021, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2218-36202015000300005&lng=es&tlng=es.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.