8 gevaren van een overbeschermende opvoeding

Voortdurend zorgen maken over de veiligheid van onze kinderen en alle risico's koste wat kost vermijden, is ironisch genoeg een gevaarlijke manier van opvoeden. Overbeschermen van je kinderen is alles behalve heilzaam. Als je meer wilt weten over de gevaren van een overbeschermende opvoeding, nodigen we je uit om het artikel van vandaag te lezen.
8 gevaren van een overbeschermende opvoeding
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 28 april, 2019

Opvoeden is nooit eenvoudig geweest en we ervaren het allemaal anders. Wat waar is, is dat ouders altijd uitkijken voor het welzijn van hun kinderen. Soms gaan moeders en vaders tot het extreme bij hun overbeschermende opvoeding, ondanks de gevaren ervan.

Wanneer ouders te veel zijn toegewijd om hun kinderen te beschermen tegen mogelijke dreigingen, zien ze vaak gevaar waar er geen is. Daardoor zijn ze voortdurend alert en groeien hun kinderen op in een soort bubbel, losgekoppeld van de realiteit.

Het is waar dat kinderen weerloos zijn in bepaalde situaties, wat betekent dat ze veel zorg en aandacht van volwassenen nodig hebben. Er komt echter een moment dat ze ook moeten leren om zelfstandig problemen op te lossen. Dit stelt hen in staat om onafhankelijkheid en een persoonlijkheid te ontwikkelen.

Wanneer ouders hun kinderen blootstellen aan overmatige zorgen en voorzorgsmaatregelen, hebben ze een negatief effect op het karakter en de persoonlijkheid van hun kinderen. Deze impact is moeilijk ongedaan te maken in latere levensfasen. Dit levert natuurlijk talrijke problemen op.

De gevaren van een overbeschermende opvoeding

1. Lage eigenwaarde

Het zelfrespect is iets dat kinderen ontwikkelen terwijl ze zelf verschillende uitdagingen en moeilijkheden ervaren – of ze die nu overwinnen of niet. Als ze hier nooit de kans toe krijgen, vanwege een overbeschermende opvoeding, zullen ze niet in staat zijn om zelfvertrouwen op te bouwen.

De eigenwaarde van het kind zal voortdurend afnemen als ouders hun kinderen niet toestaan ​​om bepaalde dingen alleen te beheren. Wanneer ouders alles voor hun kinderen doen, ontdekken hun kinderen nooit hun eigen vermogen, en ontwikkelen ze niet de moed om problemen en uitdagingen van het dagelijks leven aan te gaan.

Moeder overbeschermt haar zoon

2. Ongeduld door een overbeschermende opvoeding

Wanneer ouders hun kinderen niet toestaan ​​dingen voor zichzelf te doen, leren deze kinderen niet de waarde van inspanning. Alles wat ze weten te doen, is een verzoek doen om te krijgen wat ze willen. Als gevolg hiervan worden ze verwend en hebben ze geen empathie. Ze zijn vatbaar voor huilen en driftbuien.

3. Kinderen worden afhankelijk van hun ouders

Als gevolg van overbezorgd ouderschap worden kinderen overmatig afhankelijk van hun ouders. Dit komt omdat hun ouders proberen hun leven zo gemakkelijk mogelijk te maken en elk probleem voor hen op te lossen.

Deze kinderen zijn dan niet in staat om problemen op te lossen zonder de hulp van hun ouders. Hun zelfstandigheid en onafhankelijkheid worden ernstig beperkt. Dit gedrag kan duren tot in de tienerjaren en zelfs tot in de volwassenheid.

Het is waar dat kinderen weerloos zijn in bepaalde situaties, wat betekent dat ze veel zorg en aandacht van volwassenen nodig hebben. Er komt echter een moment dat ze ook zelf moeten leren problemen op te lossen.

4. De ontwikkeling van angsten en onzekerheden

Wanneer angst en zorgen dicteren hoe moeders en vaders hun kinderen opvoeden, geven ouders deze angst en onzekerheid door aan hun kleintjes. Omdat deze kinderen niet zelfstandig kunnen omgaan, beginnen ze alles als een potentiële bedreiging te zien.

Dit kan zelfs resulteren in sociale fobieën. Als we onze kinderen een overbeschermende opvoeding geven, veranderen we ze in onzekere individuen. We moeten daarom onze kinderen de kans geven om te ontdekken dat ze in staat zijn om hun doelen te bereiken.

5. Beperkt leren

Mensen leren door te experimenteren en fouten te maken. Vanaf het moment dat we erg klein zijn, leren we met vallen en opstaan. Soms zijn we succesvol, soms falen we. We moeten onze kinderen toestaan ​​om deze ervaringen te hebben.

Als kinderen falen, moeten we hen vaardigheden leren om problemen op te lossen in plaats van dingen voor hen op te lossen. Als onze kinderen weten hoe ze dagelijkse problemen kunnen oplossen, zullen ze in de toekomst verantwoordelijke volwassenen worden.

6. Onvermogen om frustratie te tolereren

Overbeschermde kinderen hebben altijd iemand daar die alles voor hen oplost. Hun ouders nemen zelfs hun beslissingen en voorkomen zo fouten.

Dit is schadelijk voor de ontwikkeling van een kind omdat ouders hen niet de kans geven om mislukking te ervaren. Later in het leven, wanneer ze worden geconfronteerd met teleurstelling en mislukking, weten deze kinderen niet hoe ze met deze frustratie moeten omgaan.

7. Gedragsproblemen dankzij een overbeschermende opvoeding

Het gebrek aan zelfrespect dat door overmatige zorg wordt veroorzaakt, kan later in het leven ook leiden tot gedragsproblemen. Deze problemen kunnen optreden wanneer het kind socialiseert met zijn of haar leeftijdsgenoten of tijdens de les. Ze kunnen ook een negatief effect hebben op de academische prestaties.

Kind gestresst door overbeschermende moeder

8. Gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel

Het is belangrijk dat we onze kinderen vanaf jongs af aan verantwoordelijkheden geven. We moeten hen niet altijd helpen met hun dagelijkse klusjes, zoals het opruimen van speelgoed en het opmaken van hun bed, en we moeten ook geen excuses maken voor hun fouten of slecht gedrag. Als we dat doen, zal hun verantwoordelijkheidsgevoel langzaam verdwijnen.

Regels moeten van toepassing zijn vanaf het moment dat onze kinderen klein zijn. Ze moeten leren dat om met anderen om te gaan en in de samenleving te leven, we verantwoordelijkheid moeten nemen voor onze acties. Met deze waardevolle les zullen we verantwoordelijke en respectvolle kinderen grootbrengen.

Ten slotte is het belangrijk om te onthouden dat, hoe hard je ook probeert, het onmogelijk is om onze kinderen te beschermen tegen alle risico’s, teleurstellingen en lijden. In het leven zijn er eindeloze strijden om aan te gaan, en we moeten onze kinderen voorbereiden om elke hindernis te overwinnen.

Daarom is het cruciaal dat we geen gewoonte maken van een overbeschermende opvoeding.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.