8 eigenschappen van overbezorgde moeders

8 eigenschappen van overbezorgde moeders
Marisol Rendón Manrique

Geschreven en geverifieerd door de leerkracht voorschoolse opvang Marisol Rendón Manrique.

Laatste update: 27 december, 2022

Hier is een lijst met 8 eigenschappen van overbezorgde moeders. Ouders willen altijd het beste voor hun kinderen, maar er zijn momenten dat dit juist niet goed voor ze is.

Er zijn veel ouders die soms onbewust hun kinderen geen controle laten hebben over hun eigen leven. Ze geven hun kinderen geen verantwoordelijkheden, eigen ervaringen en vrijheid.

Heb je je ooit afgevraagd of je een overbezorgde moeder bent? Kijk eens naar deze eigenschappen en je zult het zien.

Onthoud dat je werk als moeder niet alleen gaat om het beschermen van je kinderen en hen beschermen tegen confrontaties.

Het is ook belangrijk dat je hun de mogelijkheden geeft om uitdagingen aan te gaan en te overwinnen. Mogelijkheden die hen helpen om onafhankelijke en bekwame mensen te worden.

“Kinderen die alleen maar complimentjes horen raken daar verslaafd aan. Ze vermijden moeilijke taken omdat het ze zich onzeker laat voelen en ze geven op wanneer ze niet goed in een activiteit zijn.”

– Ashley Merryman –

Eigenschappen van overbezorgde moeders

1. Proberen om alle problemen van je kinderen op te lossen

Wanneer er problemen zijn nemen overbezorgde moeders gelijk de controle over. Ze proberen hun kinderen te beschermen voor het ervaren van elk soort ongemak.

Als kinderen nooit ongemakken hebben doorstaan ontwikkelen ze geen tolerantie voor frustratie. Het vermindert ook hun vaardigheid om problemen op te lossen.

2. Hebben overmatig contact met de school van hun kinderen

Overbezorgde moeders zoeken contact op met derden in plaats van hun kinderen te leren om zelf met situaties om te gaan. Wanneer er zich een probleem voordoet op school gaan overbezorgde ouders gelijk naar de docenten toe om hun het probleem op te laten lossen.

Het maakt niet uit hoe klein het probleem is, ze zoeken gelijk naar hulp om hun kinderen in een beschermde bubbel te houden.

3. Doen alles om zeker te weten dat hun kinderen overal in slagen

Mensen leren duizenden lessen dankzij het maken van fouten en door frustraties. Kinderen met overbezorgde ouders krijgen geen kans om betrokken te raken in nieuwe activiteiten waarbij ze nieuwe dingen leren.

Natuurlijk is de bedoeling goed, maar het kind krijgt geen kans om dingen te ontdekken en nieuwe vaardigheden te leren.

Overbezorgde ouders zoeken contact op met derden

4. Kunnen extreem neerbuigend zijn wanneer er iets niet goed gaat

Het is belangrijk voor kinderen dat ze weten wat ze voelen en dit kunnen uiten. Ze moeten leren omgaan met hun verdriet, boosheid en hulpeloosheid.

We moeten ze helpen om uitdagingen te accepteren en te overwinnen in plaats van er alles aan doen om ze zich goed te laten voelen.

5. Hebben de controle over de vriendschappen van hun kinderen

De mensen waar kinderen mee omgaan tijdens hun jeugd en puberteit hebben een grote invloed op hun gedrag. Overbezorgde moeders proberen hun kinderen ervan te weerhouden om met anderen om te gaan die in hun ogen ‘slecht’ zijn.

Kinderen moeten zelf ontdekken wat ‘goed’ en wat ‘slecht’ is. Leren hoe je gezonde interpersoonlijke relaties vormt is een vaardigheid die elk mens zelf moet ontwikkelen.

6. Bemoeien zich constant met het leven van hun kinderen

Constant willen weten wat je kinderen aan het doen zijn kan ongezond zijn. Het is goed dat een moeder zich zorgen maakt over het welzijn van haar kinderen, maar het is schadelijk als je de grens overschrijdt.

Naarmate kinderen ouder worden hebben ze meer behoefte aan privacy om hun eigen levens te leiden. Dit is heel normaal en deel van het proces van volwassen worden.

Overbezorgde moeders respecteren deze grens niet en respecteren het recht van hun kinderen niet om dingen geheim te houden.

Overbezorgde moeder

7. Geven hun kinderen geen klusjes of verantwoordelijkheden thuis

Samenwerking en het gevoel van deel uitmaken van een familie komt door discipline. Kinderen met een overbezorgde moeder begrijpen het concept van wederkerigheid niet. Ook kennen ze het principe van bijdragen aan de samenleving niet.

Wanneer dit zo is gaan kinderen geloven dat hun gevoelens, gedachtes en behoeftes voor iedereen een prioriteit moet zijn.

8. Verbergen de ware natuur van de wereld

Volwassenen weten dat de wereld vol zit met oneerlijkheden en onaangename momenten. Kinderen moeten ook van het bestaan van deze gevaren afweten. Ze moeten voorbereid zijn om deze te kunnen overwinnen.

Als ze niet voorbereid zijn lopen ze de kans dat ze verslagen worden door deze woeste wereld.

Hoeveel van deze eigenschappen herken je in jezelf? Zelfs als je het beste wilt voor je kinderen moet je ze leren hoe ze met moeilijke situaties om moeten gaan.

Je zal er niet altijd zijn om ze te geven wat ze nodig hebben. Help ze om onafhankelijke volwassenen te worden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.