Zalm in de magnetron in 4 minuten, een eenvoudig recept voor het hele gezin

Zalm in de magnetron is gemakkelijk te bereiden en heel snel. In slechts 4 minuten krijg je een gezond en voortreffelijk resultaat. Lees verder!
Zalm in de magnetron in 4 minuten, een eenvoudig recept voor het hele gezin

Laatste update: 13 september, 2022

Zalm in de magnetron kan gemakkelijk in 4 minuten bereid worden en is een gezond recept, ideaal om regelmatig in je dieet op te nemen. Deze vette vis heeft een hoge concentratie omega-3 vetzuren, die nodig zijn voor een goede werking van het lichaam. Het is ook een bron van eiwitten met een hoge biologische waarde.

Alvorens te beginnen is het belangrijk te benadrukken dat het meer dan aanbevolen is de aanwezigheid van zeevruchten in de voeding te benadrukken. Deze hebben meestal een gunstig lipidenprofiel, dus is het beter hun gewicht in de routines te verhogen ten opzichte van vlees.

Zalm in de magnetron

Een bord met zalm

Zalm is een gezond voedingsmiddel, dat vetzuren van de omega-3 reeks bevat en mineralen, vitaminen en voedingsstoffen die essentieel zijn voor de groei en ontwikkeling van kinderen.

Ingrediënten

Stap-voor-stap instructies

  1. Snijd allereerst de teentjes knoflook in plakjes.
  2. Verhit een beetje extra vierge olijfolie in een koekenpan en bak de knoflook bruin zonder te verbranden. Als ze klaar zijn, haal je ze van het vuur en zet je ze apart.
  3. Leg de visfilets op een bord met een beetje zout erop.
  4. Bestrijk ze met de olie en knoflook direct uit de koekenpan en zet ze in de magnetron.
  5. Kook op middelhoog vermogen gedurende 4 minuten, hoewel dit afhangt van de capaciteit van het apparaat dat je gebruikt.
  6. Als je wilt kun je het sap van een citroen over de vis uitpersen om de uiteindelijke smaak te verbeteren. Je kunt zelfs kruiden met verschillende culinaire specerijen, zoals peterselie en oregano.
  7. Serveer tot slot met gekookte aardappel en rijst als garnering.

Waarom dit recept maken?

Zoals we al gezegd hebben, is zalm een vis die heel heilzaam is voor de gezondheid. Hij is vooral bekend om het feit dat hij omega-3 vetzuren bevat. Van deze elementen is aangetoond dat (Engelse link) ze de ontstekingsniveaus in de inwendige omgeving beheersen, wat het ontstaan van veel chronische en complexe ziekten, zoals hart- en vaatziekten, helpt voorkomen.

Het is belangrijk op te merken dat zalm eiwitten van hoge biologische waarde bevat. Deze zijn een bron van alle essentiële aminozuren en scoren goed wat verteerbaarheid betreft, zodat het gebruik ervan optimaal is. Deze voedingsstoffen zijn ideaal voor de groei en ontwikkeling van jonge kinderen.

Volgens een studie (Engelse link) gepubliceerd in de Annals of Nutrition & Metabolism moet tijdens de eerste levensfasen gezorgd worden voor een eiwitinname van meer dan 1 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag. Het gehalte aan mineralen en vitaminen van deze vis mag niet over het hoofd gezien worden. Het is een van de weinige voedingsmiddelen die vitamine D kunnen leveren.

Bereid zalm in de magnetron in 4 minuten

Zoals je hebt kunnen zien is het bereiden van zalm in de magnetron echt snel en gemakkelijk. Met slechts 4 of 5 minuten kun je namelijk een voortreffelijk gerecht krijgen uit organoleptisch oogpunt en met een hoge voedingsdichtheid. Bovendien kan dit gerecht regelmatig in je dieet opgenomen worden, want zalm is een vis die nauwelijks zware metalen bevat.

Bedenk tot slot dat wanneer vis gegeten wordt, het van essentieel belang is dat hij goed gekookt wordt, vooral tijdens de zwangerschap of in de eerste levensfase. Wellicht ook interessant voor jou

Hoe een gezond vegetarisch menu voor het gezin te plannen?
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Hoe een gezond vegetarisch menu voor het gezin te plannen?

Een gezond vegetarisch menu voor het gezin is gebaseerd op voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong en omvat eieren en zuivelproducten.  • Calder PC. Omega-3 fatty acids and inflammatory processes: from molecules to man. Biochem Soc Trans. 2017;45(5):1105-1115. doi:10.1042/BST20160474
  • Richter M, Baerlocher K, Bauer JM, et al. Revised Reference Values for the Intake of Protein. Ann Nutr Metab. 2019;74(3):242-250. doi:10.1159/000499374

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.