Het belang van vitamine D

Het belang van vitamine D

Laatste update: 17 juni, 2018

Je baby groeit voortdurend, zowel lichamelijk als verstandelijk. Daarom willen we vandaag graag het belang van vitamine D met je delen met betrekking tot de gezondheid van je kind. 

Vitamine D is essentieel voor een goede gezondheid en de integrale ontwikkeling van je kind.

Vitamine D is erg nuttig omdat het het lichaam helpt verschillende belangrijke mineralen, waaronder calcium, te absorberen. Het helpt ook tanden en botten te versterken.

Vitamine D werkt als een hormoon en heeft veel verschillende functies. Het helpt de goede werking van de bloedvaten en de hersenen te behouden.

Deze provitamine is ook een uitstekende factor als het gaat om de gezondheid van het hart, het immuunsysteem en het ademhalingssysteem.

Het is belangrijk om in gedachte te houden dat het menselijk lichaam in staat is om op natuurlijke wijze zijn eigen vitamine D te produceren. Dit gebeurt zolang we regelmatig en verstandig in contact komen met de zon en het buitenleven.

Waarom is het belangrijk om vitamine D onder medisch toezicht te consumeren?

Deze provitamine speelt een essentiële rol bij de bescherming en algemene werking van het zenuwstelsel en de botstructuren van het lichaam.

De hoeveelheid vitamine D dat ingenomen moet worden is specifiek. De concentratie is namelijk verschillend afhankelijk van de bron en het kan zowel kunstmatig als natuurlijk in voedsel worden gevonden.

Daarom moet je rekening houden met de aanbevelingen van je kinderarts voordat je het toedient. Er zijn enkele belangrijke factoren verwant aan vitamine D die de kwaliteit van het leven van je kind kunnen aantasten, namelijk:

 • Vitamine D-tekort kan zowel diarree als nier- en leveraandoeningen veroorzaken.
 • Het kan ook botmineralisatie verminderen en daardoor breekbaarheid van botten veroorzaken.
 • Rachitis bij kinderen.
 • Huidkanker, dit kan worden veroorzaakt door overmatige blootstelling van de huid van je kind aan de zon.

Voedingsmiddelen die een bron van vitamine D zijn

Vitamine D in eieren

Er zijn verschillende heerlijke voedingsmiddelen waarin provitaminen te vinden zijn. Enkele voorbeelden zijn:

 • Yoghurt
 • Vis
 • Sinaasappelsap
 • Melk
 • Granen
 • Kaassoorten
 • Eieren (eigeel)

Je baby zal zich geweldig voelen na het nuttigen van elk van deze voedzame voedingsmiddelen!

De concentratie van vitamine D varieert afhankelijk van het voedsel. Afhankelijk van de leeftijd van je kind moet je daarom de porties verhogen of verlagen.

Details over het onderwerp

Vitamine D in granen

Je hebt jezelf vast meerdere keren afgevraagd wat vitamines nou eigenlijk zijn. Het antwoord is dat het stoffen zijn die worden gevonden in voedingsmiddelen. Deze maken de ontwikkeling van je lichaam mogelijk.

Alle vitamines voeren specifieke taken uit zoals:

 • Melk, lever, sinaasappelen en groenten met donkere bladeren zijn goede bronnen van vitamine A. Vooral wortelen hebben het vermogen om vooral het nachtzicht aanzienlijk te verbeteren.
 • Om energie te produceren is vitamine B nodig. Vlees, eieren, zeevruchten en volle granen zijn allemaal uitstekende opties om de hoeveelheden die je kind nodig heeft te garanderen.
 • Vitamine C helpt als het gaat om het genezingsprocesen. Het wordt bijvoorbeeld gevonden in citrusvruchten, rode paprika, broccoli en kiwi.
 • Vitamine D in melk helpt bij het ontwikkelen van tanden en botten. Dit element is ook aanwezig in granen, vis, lever en eieren. Daarom is dat de reden dat dit voedsel niet mag ontbreken in het dieet van ons kleintje.

Zonlicht

De natuur is een grote leverancier waarvan het menselijke lichaam baat heeft. Zonlicht speelt hierbij een belangrijke rol. Dat is de reden waarom artsen aanbevelen dat we onze kinderen ongeveer 20 tot 30 minuten blootstellen aan de zon.

Het wordt aanbevolen dat baby’s ouder dan 6 maanden worden blootgesteld aan de zon tussen 07.00 uur – 10.00 uur en 16.00 uur – 18.00 uur.

De tijd dat we ze blootstellen aan zonlicht is afhankelijk van elk kind. Baby’s jonger dan 6 maanden mogen niet direct worden blootgesteld aan zonlicht. Dit kan namelijk hun gevoelige huid beschadigen. Op deze leeftijd krijgen baby’s nog steeds alle benodigde vitamine D via de moedermelk.

Zowel kinderen als volwassenen kunnen lijden aan vitamine D-tekorten. Daarom is om dat te voorkomen een gezond voedingspatroon de sleutel. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Kahwati LC., Palmieri Weber R., Pan H., Gourlay M., et al., Vitamin D, calcium, or combined supplementation for the adults: evidence report and systematic review for the US preventive services task force. JAMA, 2018. 319 (15): 1600-1612.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.