3 Voordelen van olijfolie voor kinderen

Ben je je bewust van de voordelen van olijfolie voor kinderen? Lees verder om te ontdekken waarom het een vast onderdeel van hun dieet zou moeten zijn.
3 Voordelen van olijfolie voor kinderen

Laatste update: 28 juni, 2022

Ben je op de hoogte van de voordelen van olijfolie voor kinderen? Olijfolie levert een reeks voordelen op, dus is het goed dat het regelmatig in hun dieet voorkomt. Het is een natuurlijk voedingsmiddel dat verschillende soorten essentiële voedingsstoffen levert, die de goede werking van het lichaam op korte en lange termijn bevorderen.

Voor we beginnen, is het belangrijk op te merken dat vetten jarenlang ten onrechte gedemoniseerd werden. Men geloofde dat hun consumptie de cardiovasculaire gezondheid negatief kon beïnvloeden, zonder voldoende bewijs. Tegenwoordig weten we dat dit niet waar is en dat het fundamentele kwaliteitsvoedingsstoffen zijn, met uitzondering van transvetzuren.

De voordelen van olijfolie voor kinderen

Hier laten we je de belangrijkste voordelen zien die olijfolie aan kinderen biedt. Bedenk wel dat het van essentieel belang is dit voedingsmiddel te introduceren in de context van een evenwichtig en gevarieerd dieet. Op dezelfde manier moet je de dosis inname onder controle houden. Het heeft namelijk een hoge energiedichtheid.

1. Verbetert de werking van het cardiovasculaire systeem

Volgens een studie gepubliceerd in de Tijdschrift van het Amerikaans College voor Cardiologie (Engelse link), is een van de voordelen van olijfolie voor kinderen dat de regelmatige inname ervan in verband wordt gebracht met een lagere incidentie van cardiovasculaire ongelukken bij volwassenen. Gedeeltelijk is dit te danken aan de concentratie aan omega-9 vetzuren. Dit zijn lipiden die ontstekingsmechanismen in het inwendige helpen beheersen.

Om het meeste uit olijfolie te halen, moet het echter extra vierge zijn en rauw worden geconsumeerd. Wanneer vetten aan zeer hoge temperaturen worden blootgesteld, kunnen ze worden omgezet in transvetten.  Die zijn ongezond en verhogen het risico op het ontstaan van chronische en complexe ziekten.

Hoewel hart- en vaatziekten bij kinderen minder vaak voorkomen dan bij volwassenen, moet je weten dat de afzetting van vet in de wanden van de slagaders al op jonge leeftijd begint. Daarom vertaalt het aanleren van gezonde gewoonten vanaf de kindertijd zich in een lager risico om in de toekomst ziek te worden.

Voordelen van olijfolie voor kinderen
Cardiovasculaire gezondheidszorg moet vroeg in het leven beginnen, want veel van de schade door slechte voeding en een zittende levensstijl stapelt zich gedurende het hele leven op.

2. Voordelen van olijfolie: helpt veroudering voorkomen

We moeten vermelden dat olijfolie een bron is van vitamine E, een krachtige natuurlijke antioxidant (Engelse link). Dit element neutraliseert de vorming van vrije radicalen en de daaropvolgende ophoping ervan in de lichaamsweefsels. Dit vertaalt zich op zijn beurt in een lager risico op ziekten.

Bovendien draagt vitamine E zelf bij tot het herstel van de spieren na inspanning. Omdat kinderen veel lichamelijke activiteit onderhouden, helpt het zorgen voor een optimale inname van voedingsstoffen de spieren zich aan te passen en efficiënt te regenereren.

3. Olijfolie helpt constipatie bestrijden

In de eerste levensfasen komen sommige evacuatieproblemen, zoals constipatie, veel voor. Om deze toestand te verbeteren kan de consumptie van olijfolie een haalbare strategie zijn. Het verbetert namelijk de smering van de ontlastingsbolus, vergemakkelijkt de afdaling langs het spijsverteringskanaal en helpt de latere uitdrijving ervan.

Om een belangrijk voordeel te bereiken is het in elk geval ook raadzaam te zorgen voor voldoende consumptie van vezels, die tussen het oplosbare en onoplosbare deel 25 gram per dag moeten bedragen. Dit zal ervoor zorgen dat de microbiota goed blijft functioneren.

Een kind met constipatie op het potje
Regelmatige consumptie van olijfolie en vezels zal het kind helpen om een gemakkelijkere en regelmatiger stoelgang te hebben.

Olijfolie heeft verschillende voordelen voor kinderen

Zoals je gezien hebt, zijn de voordelen van olijfolie voor kinderen divers als het regelmatig in de voeding voorkomt. We hebben het over een zeer hoogwaardig voedingsmiddel, dat een van de belangrijkste bronnen van lipiden in de voeding zou moeten zijn. Natuurlijk moet je altijd de extra vierge olijfolie kiezen. Die is namelijk het beste van allemaal. De andere alternatieven hebben een hogere graad van raffinage, zodat de vetzuren die ze bevatten niet zo goed zijn.

Bedenk tot slot dat je ook andere gezonde vetten in de voeding van kinderen moet opnemen, zoals de omega-3 oliën die bijvoorbeeld in avocado en vette vis voorkomen. Deze voedingsstoffen controleren het ontstekingsniveau in het lichaam en bieden ook veel voordelen voor de hersenontwikkeling in de vroege levensfase.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Guasch-Ferré, M., Liu, G., Li, Y., Sampson, L., Manson, J. E., Salas-Salvadó, J., Martínez-González, M. A., Stampfer, M. J., Willett, W. C., Sun, Q., & Hu, F. B. (2020). Olive Oil Consumption and Cardiovascular Risk in U.S. Adults. Journal of the American College of Cardiology75(15), 1729–1739. https://doi.org/10.1016/j.jacc.2020.02.036
  • Neha, K., Haider, M. R., Pathak, A., & Yar, M. S. (2019). Medicinal prospects of antioxidants: A review. European journal of medicinal chemistry178, 687–704. https://doi.org/10.1016/j.ejmech.2019.06.010

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.