Tips om constipatie bij kinderen te bestrijden

Hoewel het een ouderwets advies lijkt, helpt melk met magnesium om constipatie bij kinderen effectief te bestrijden.
Tips om constipatie bij kinderen te bestrijden

Laatste update: 27 april, 2022

Hoewel het lijkt op een advies dat een grootmoeder zou geven, helpt melk met magnesiumoxide om constipatie bij kinderen effectief te bestrijden. Ja, melk met magnesiumoxide is een effectief middel, verklaart het document getiteld Diagnosis and treatment of constipation in children, uitgebracht door het Spaanse Nationale Gezondheidssysteem.

Deze studie beveelt ook glycerine zetpillen aan als behandeling tegen constipatie bij kinderen jonger dan 1 jaar en beveelt, indien nodig, ook aan een zoutklysma toe te passen.

Maar voordat je je kind medicijnen geeft, moet je bedenken dat de normale frequentie van ontlasting per leeftijd varieert. Het gaat bijvoorbeeld van vier ontlasting per dag in de eerste levensweek tot 1 of 2 ontlasting per dag bij 4-jarigen.

De frequentie van de stoelgang neemt geleidelijk af naarmate je kind ouder wordt.

“Constipatie wordt gekenmerkt door moeizame en vaak pijnlijke defecatie van harde en grote ontlasting die met lange tussenpozen wordt uitgestoten”, leggen de kinderartsen Camarero Salces C. en Rizo Pascual JM uit.

Hoe kun je ontdekken of je kind aan constipatie lijdt?

Het is van vitaal belang dat ouders de tekenen van deze aandoening kennen. De aanwezigheid van verschillende symptomen in de darmgewoonten van je kind kan als signaal dienen om een constipatieprobleem vast te stellen.

A toddler sitting on a toilet.

Deze problemen moeten al een of twee maanden aanwezig zijn om echt als symptomatisch beschouwd te worden. Er zijn ook perioden waarin een kind vatbaarder is voor constipatie.

In feite zijn er drie kritieke momenten waarop deze aandoening kan verergeren:

 • Het spenen van de zuigeling.
 • Luiertraining.
 • Het begin van school.

Symptomen bij baby’s jonger dan vier jaar

Bij kinderen jonger dan vier jaar kan er sprake zijn van constipatie als er minstens een maand lang twee of meer van de volgende problemen worden geconstateerd:

 • De stoelgang is erg moeilijk en/of pijnlijk. Pijnlijke stoelgang is meestal het symptoom dat de rest van de problemen op gang brengt. Het veroorzaakt namelijk een gevoel van angst voor pijn dat de kleintjes zowel lichamelijk als geestelijk beïnvloedt.
 • Het kind poept maar één of twee keer per week.
 • De stoelgang vindt minstens een keer per week onwillekeurig plaats.
 • Het kind houdt overmatig veel ontlasting vast.
 • Er wordt ook een grote ontlastingsmassa in het rectum gevonden.
 • De uitgescheiden ontlasting is erg groot.

Symptomen bij oudere kinderen

Bij kinderen ouder dan vier jaar wordt de periode om problemen op te sporen verlengd tot minstens twee maanden. Dat wil zeggen dat je met een geval van constipatie te maken hebt als twee of meer van de volgende symptomen gedurende minstens twee maanden worden waargenomen:

 • Het kind poept drie of minder keer per week.
 • Onvrijwillige stoelgang komt minstens een keer per week voor.
 • Het kind vermijdt vrijwillige defecatie.
 • Pijn bij het poepen.
 • Grote ontlasting die zelfs ter hoogte van de buik kan worden gepalpeerd.
 • Bloed in de ontlasting.

Nu je de symptomen kent en weet of je kind inderdaad last van verstopping heeft, moet je dus op zijn voeding letten. In het algemeen drinkt een kind met constipatie weinig vloeistof, en heeft het een onevenwichtig dieet dat rijk is aan eiwitten en te weinig vezels bevat.

Daarom is het van essentieel belang dat je kind na het legen van zijn maag zijn eetgewoonten verandert.

A toddler wearing a chef's hat, holding a block of cheese, and standing on a chair by a able full of vegetables.

Een dieet tegen constipatie

Net als volwassenen heeft je kind een goed dieet nodig met fruit, groenten, peulvruchten en granen; dit maakt deel uit van de eerstelijns behandeling van constipatie.

Voor de invoering van een dieet met deze kenmerken is soms het gebruik van vezelsupplementen nodig.

De inname van volle granen is een goede optie om constipatie te verbeteren, evenals het eten van appels en peren met schil.

Er zijn voedingsmiddelen rijk aan vezels zoals sperziebonen, wortels, linzen en amandelen die je geleidelijk, en zonder opdringen, in het dieet van je kind kunt opnemen. Wellicht ook interessant voor jou

Graanpurees voor baby’s: wat je moet weten
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Graanpurees voor baby’s: wat je moet weten

Graanpurees voor baby's is een heel geschikt voedingsmiddel, zolang het met kwaliteitsingrediënten gemaakt is. Dit is wat je moet weten. • Arnaud M. J. Mild dehydration: a risk factor for constipation? European Journal of Clinical Nutrition. Diciembre 2003. 57 Suppl 2: S88-95.
 • Clinica Mayo. Estreñimiento en niños. Septiembre 2021.
 • Hwan Bae S. Diets for constipation. Pediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition. Diciembre 2014. 17 (4): 203-208.
 • Mohhamadi Bourkheili A, Mehrabani S, et al. Effect of cow’s-milk-free diet on chronic constipation in children; a randomized clinical trial. Caspian Journal of Internal Medicine. 2021. 12 (1): 91-96.
 • Roma E, Adamidis D, et al. Diet and chronic constipation in children: the role of fiber. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition. Febrero 1999. 28 (2): 169-74.