7 Voedingsmiddelen om verstopping bij kinderen tegen te gaan

Verhoging van de vezelconsumptie is doorslaggevend om het volume van de fecale bolus te vergroten en verstopping bij kinderen ten gevolge van een slechte darmtransit te bestrijden.
7 Voedingsmiddelen om verstopping bij kinderen tegen te gaan

Laatste update: 05 april, 2022

Verstopping bij kinderen kan vaak voorkomen. Deze aandoening kan veel ongemak veroorzaken en de gewoonten van de kleintjes negatief beïnvloeden. Gelukkig is het mogelijk om het te bestrijden door een effectieve dieetbehandeling toe te passen.

Er moet echter opgemerkt worden dat verstopping bij kinderen het gevolg kan zijn van heel verschillende oorzaken. Soms is de trigger een eetprobleem, maar ook lichamelijke inactiviteit kan een belangrijk effect hebben. Het vaststellen van de oorzaak is de sleutel tot het kiezen van een effectief middel.

Wat is verstopping en hoe behandel je het?

Constipatie (Engelse link) of verstopping bij kinderen wordt gekenmerkt door een onregelmatige stoelgang of harde, droge ontlasting. Dit kan per kind verschillend zijn. Enkele van de verschijningsvormen zijn de volgende:

  • Minder dan 3 ontlasting per week.
  • Harde of droge ontlasting die moeilijk te passeren is.
  • Pijn in de maag en/of bij het evacueren van de darmen.
  • Sporen van vloeibare of pasteuze ontlasting in het ondergoed (wat een teken kan zijn van vastzittende ontlasting).
  • Bloed aan het oppervlak van de ontlasting.

In het algemeen verschijnt het na enkele veranderingen in dieet, lichaamsbeweging, of gewoonten betreffende het naar het toilet gaan. Maar het kan ook door andere oorzaken komen. Denk bijvoorbeeld aan allergieën en intoleranties, het innemen van medicijnen en zelfs sommige ziekten.

Daarom raden we altijd aan een arts te raadplegen om een diagnose te stellen en de beste behandeling te vinden (indien nodig).

Bij veel kinderen is het meestal geen ernstige situatie, hoewel het veel pijn en ongemak veroorzaakt. Meestal kan je het aanpakken met een paar eenvoudige veranderingen die je thuis kunt toepassen. Probeer dus deze voedingsmiddelen tegen verstopping bij kinderen, want ze kunnen een grote hulp zijn.

Voedingsmiddelen tegen verstopping bij kinderen

De volgende voedingsmiddelen die we je gaan laten zien zijn nuttig gebleken om verstopping bij kinderen te bestrijden, en slagen erin de frequentie en het gemak van de stoelgang te verhogen.

1. Havermout tegen verstopping

7 Voedingsmiddelen om verstopping bij kinderen tegen te gaan

Binnen de groep van granen is haver de vertegenwoordiger van de hoogste kwaliteit. Dit voedingsmiddel bevat een aanzienlijke hoeveelheid oplosbare vezels, die op darmniveau kunnen fermenteren en zo de gezondheid van de microbiota verbeteren.

Volgens een studie gepubliceerd in Nature Reviews (Engelse link) is het belangrijk om de aanwezigheid van vezels in het dieet van kinderen te verhogen. Op die manier ontstaat een fecale bolus met een groter volume, waardoor een efficiëntere darmtransit bereikt wordt. De stimulatie van de mechanoreceptoren van de darm maakt het verschil.

2. Kiwi’s

Kiwi’s zijn, samen met appels, de vrucht die het grootste effect heeft op de beheersing van constipatie. Het zijn ook goede vertegenwoordigers van voedingsmiddelen met een hoog vezelgehalte, dat, in dit geval, oplosbaar is. Ze zijn niet alleen een energiek substraat voor de microbiota, maar staan ook garant voor een krachtigere darmperistaltiek.

Dankzij deze laatste eigenschap daalt de afvalstof snel door het spijsverteringskanaal. Als voor een goede inname van water wordt gezorgd, is het resultaat nog beter.

3. Yogurts zijn onmisbare voedingsmiddelen in het dieet van kinderen

Een van de sleutels tot het beheersen van verstopping bij kinderen is de consumptie van probiotische bacteriën. Die zitten vooral in gefermenteerde zuivelproducten, zoals yoghurt en kefir.

Het gebruik van probiotische supplementen is de laatste jaren onderzocht als een manier om constipatieproblemen te behandelen. Maar op dit moment zijn de resultaten niet overtuigend (Engelse link) en veranderen ze afhankelijk van het soort probioticum dat onderzocht werd.

De auteurs van deze zelfde studie vonden daarentegen positieve resultaten na toediening van yoghurt, zowel natuurlijk als verrijkt met probiotica. Meer bepaald ervoeren ze een betere frequentie van de stoelgang en minder pijn bij het passeren van de ontlasting.

4. Volkoren granen

Bij de keuze van producten met een hoog koolhydraatgehalte is het goed te kiezen voor knollen, peulvruchten of volle granen. Deze laatste vallen op door de aanwezigheid van vezels in hun samenstelling, in tegenstelling tot hun geraffineerde tegenhangers.

Bovendien worden de koolhydraten met lage glykemische index die ze hebben langzaam in de darm opgenomen. Daardoor wordt een efficiënte beheersing van de bloedsuiker bereikt, waardoor pieken in de bloedsuiker die de gezondheid van de alvleesklier conditioneren, vermeden worden.

Het zijn nuttige voedingsmiddelen om constipatie te voorkomen. De onoplosbare vezels erin helpen de frequentie van de stoelgang te verhogen, evenals de consistentie ervan.

Granen zijn belangrijk in je dieet


5. Pruimen

Deze soort gedroogde vruchten bevat ook veel vezels en is een perfecte aanvulling op het dieet (Engelse link) van kinderen die last van verstopping hebben. Het beste kun je twee of drie pruimen een paar uur laten weken en na die tijd de pruimen en het overgebleven vocht opeten.

Als kinderen het echter moeilijk vinden ze op deze manier in te nemen, kun je ook pruimensap aanbieden, dat (al dan niet) vergezeld kan gaan van appelsap.

6. Olijfolie

Dit voedingsmiddel moet niet als huismiddeltje genomen worden. Het is ook niet nodig dat kinderen een eetlepel olijfolie op een lege maag innemen. Maar het is een onmisbaar ingrediënt bij het koken, het op smaak brengen van maaltijden en het begeleiden van de hoofdingrediënten.

Vetten in de voeding helpen de darm te smeren en bevorderen zo de darmtransit. Het is ook een voedingsmiddel dat de galblaas stimuleert gal af te scheiden. Dit verbetert op zijn beurt de spijsvertering en oefent een mild laxerend effect uit.

7. Water tegen verstopping

Hydratatie is een ander sleutelpunt om een regelmatige darmtransit te bevorderen. Het is nodig voldoende te drinken om te voorkomen dat het probleem zich voordoet. Naast het verhogen van de vezelinname als behandelingsmethode, is het van essentieel belang de waterinname aan te passen (vooral als het kind een tekort had).

Water is in het algemeen de beste drank om kinderen aan te bieden. Maar bouillons en vruchtensappen (van tijd tot tijd) kunnen ook bijdragen tot hun hydratatie.

Lichamelijke activiteit is de sleutel tot het voorkomen van verstopping bij kinderen

Het is niet alleen belangrijk om de voedingsgewoonten te verbeteren, maar het is ook belangrijk dat de kleintjes regelmatig aan lichaamsbeweging doen. Op die manier wordt functionele verstopping, gekenmerkt door een inefficiënte doorvoer van de ontlastingsbolus door de darm, vermeden.

Hoe actiever kinderen zijn, hoe minder kans ze maken op dit soort problemen. Vooral als het om eten gaat.

Er zijn ook andere zeer positieve praktijken met betrekking tot de gewoonte om naar het toilet te gaan. In die zin is het positief voor kinderen om het verlangen om naar de wc te gaan niet tegen te houden, er voldoende tijd voor uit te trekken, en specifieke routines voor dit moment te creëren.

Om constipatie bij kinderen tegen te gaan, neem je bepaalde voedingsmiddelen op in het dieet

Met de voedingsmiddelen die we net genoemd hebben, zorg je ervoor dat de darmtransit van kinderen voldoende is. Als ze in een gevarieerde en evenwichtige voeding worden opgenomen, vermindert het risico op het ontstaan van chronische constipatie.

Maar een kinderdieet is niet de enige belangrijke factor, dus het is ook nodig om andere bepaalde gewoonten bij de kleintjes aan te passen.

Bedenk nu dat als het probleem niet verbetert, je een arts moet raadplegen. Dit is nodig als je kind stopt met eten, gewicht verliest, koorts heeft, bloed in de ontlasting heeft, een gezwollen buik heeft, of aanhoudende pijn bij het drukken ervaart. Wellicht ook interessant voor jou

Verstopping tijdens de zwangerschap: 4 remedies
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Verstopping tijdens de zwangerschap: 4 remedies

Het is mogelijk verstopping tijdens de zwangerschap te verlichten met een reeks goede gewoonten en bepaalde natuurlijke remedies.  • Clinica Mayo. Estreñimiento en niños.
  • Guerra P, Nima L. N, et al. Pediatric functional constipation treatment with Bifidobacterium-containig yogurt: a crossover, double-blind, controlled trial. World Journal of Gastroenterology. Septiembre 2011. 17 (34): 3916-3921.
  • National Institutes of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Alimentación, dieta y nutrición para el estreñimiento en los niños. Mayo 2018. U.S. Department of Health and Human Services.
  • Vriesman MH, Koppen IJN, Camilleri M, Di Lorenzo C, Benninga MA. Management of functional constipation in children and adults. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2020 Jan;17(1):21-39. doi: 10.1038/s41575-019-0222-y. Epub 2019 Nov 5. PMID: 31690829.

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.