Hoe ga je om met de eerste koorts bij je kind?

Als je kind ziek is maken we ons uiteraard ongerust, maar vooral die eerste keer koorts zorgt voor angst en ongerustheid.
Hoe ga je om met de eerste koorts bij je kind?

Laatste update: 04 februari, 2019

Er is niets meer verontrustends dan de eerste koorts bij je kind. De eerste koorts van 41 graden is een gecompliceerde situatie. Het overspoelt onze gedachten met onzekerheid en zorgen en laat weinig ruimte over voor iets anders.

Wanneer dit gebeurt, wordt het een prioriteit om zo snel mogelijk op zoek te gaan naar medische aandacht. Emotionele steun is ook belangrijk om ons te helpen doeltreffend op de situatie te reageren en catastrofale resultaten te voorkomen.

De angst veroorzaakt door de eerste hoge koorts bij je kind is onvermijdelijk

De angst veroorzaakt door de eerste hoge koorts bij je kind is onvermijdelijk

Het is natuurlijk en volkomen begrijpelijk dat een ouder emotioneel en fysiek gespannen raakt wanneer hij wordt geconfronteerd met deze stressvolle situaties. Zonder te weten hoe of waarom, gaan we op zoek naar hulp, zoals medische verklaringen over het verminderen van de koorts van de kleine.

Zowel oudere kinderen als baby’s beginnen vaak koortsverschijnselen te vertonen die beginnen met vreemd gedrag. Hun kleine oogjes kunnen rood worden en ze ogen uitgeput waardoor we vermoeden dat er iets mis is.

Ons bewust zijn van deze signalen is erg belangrijk, omdat een baby niet kan praten of ons vertellen hoe ze zich voelen. Zelfs een ziek kind dat een beetje ouder is en koorts heeft, kan ons misschien niet veel meer uitleggen dan het feit dat hij zich niet lekker voelt.

Daarom is het zo belangrijk voor ons om altijd goed op te letten. We moeten hun koorts de aandacht geven die ze verdienen. Hieronder volgen enkele richtlijnen voor het omgaan met de eerste koorts bij je kind.

Temperatuur meten bij koorts bij je kind

Hoe te handelen als je kind koorts heeft

Allereerst moeten we weten dat er iets niet klopt in hun lichaampjes, wanneer ze hoge koorts of een enigszins hoge temperatuur hebben.

We moeten echter niet te veel aandacht besteden aan de vraag of de koorts hoog of laag is, omdat er infecties zijn zoals bronchiolitis die optreedt bij lagere temperaturen, terwijl bijvoorbeeld amandelontsteking optreedt bij hogere.

Ons zesde zintuig als moeders helpt ons. Het stelt ons in staat te herkennen of ons kind chagerijniger, vermoeider of apathischer is dan normaal. Het is ook belangrijk voor ons om hun temperatuur te meten met een werkende thermometer.

Nu is de vraag, hoe weten we of een kind koorts heeft, afhankelijk van hun temperatuur? Kinderartsen hebben enkele algemene richtlijnen opgesteld voor het classificeren van koorts op basis van de oksel temperatuur:

  • Tot 37,5ºC is een lichte koorts. In principe is het geen grote reden tot bezorgdheid als het kind meer dan drie maanden oud is.
  • Tussen 38ºC en 39ºC wordt geclassificeerd als matige koorts. Als je kind deze temperatuur heeft, moet je zonder te aarzelen de kinderarts raadplegen. Om de bron van de koorts te vinden en te behandelen.
  • Hoger dan 39ºC staat bekend als hoge koorts en vereist onmiddellijke medische hulp.

Als je besluit de temperatuur van je kind oraal of rectaal te nemen, moet je weten dat de temperaturen op beide locaties hoger zijn dan de temperatuur onder de oksel. Daarom is het belangrijk om de verschillen te kennen die bestaan ​​tussen alle drie de locaties.

Als je een infraroodthermometer gebruikt, moet je de instructies van de fabrikant zorgvuldig volgen. In het geval van traditionele thermometers is de omzetting van temperaturen afhankelijk van de locatie als volgt:

Rectale temperatuur 0.5ºC > orale temperatuur 0.5ºC > oksel temperatuur.

Thermometer om koorts bij je kind te meten

Koorts bij baby’s jonger dan 3 maanden

In het geval van pasgeboren baby’s en baby’s jonger dan 3 maanden moet koorts op een andere manier worden behandeld. We moeten voorzichtig zijn en het soms op verschillende manieren interpreteren.

Er moet rekening gehouden met hun kleding, de vaccinaties die ze hebben gekregen of als ze in iemands armen zijn geweest. We moeten hieraan denken omdat baby’s hun lichaamstemperatuur nog steeds niet goed zelf regelen.

Als na het normaliseren van de situatie van de baby de koorts niet lager is dan 37,5 ° C, moet je je arts raadplegen. Zij zullen indien nodig de oorzaak van de koorts en de behandeling bepalen.

Na de leeftijd van drie maanden beginnen kinderen hun eigen immuunsysteem te ontwikkelen. Daarom moeten ze worden geëvalueerd in de marges die we eerder hebben besproken.

Hoe koorts bij je kind verlagen

Wat kunnen we doen om koorts te verlagen?

Als de temperatuur niet erg hoog is (37,5 ° C), moeten we beginnen met het verwijderen van kleding. We moeten ze ook water geven en warm eten aanbieden.

Vermijd op dit punt om ze te veel te knuffelen of te dragen. Dit zal het kind helpen zijn eigen lichaamstemperatuur te regelen.

Als de koorts 38ºC is, kun je ze een warmwaterbad geven dat twee graden lager is dan hun lichaamstemperatuur. Als dit niet mogelijk is, bevochtig dan de nek, borst en lies met een spons met warm water.

Dit is ook het aangewezen moment om hen een pijnstiller te geven die je kinderarts adviseert voor momenten als deze. Bij het geven van medicatie moet je altijd de aanwijzingen van je kinderarts respecteren.

Als de koorts bij je kind aanhoudt ondanks al deze handelingen, dien je zonder aarzeling je arts te raadplegen.

Tijdens het eerste levensjaar van een kind zal koorts hun trouwe metgezel zijn. Daarom is het belangrijk dat we ons er vertrouwd mee maken en weten hoe we in elke situatie moeten handelen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • de Liria, R; Méndez Hernández, M. Fiebre sin foco. Protocolos diagnóstico-terapéuticos de la AEP:

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.