Bijwerkingen van vaccinaties bij baby's

Wel of niet vaccineren, het blijft een moeilijk onderwerp om te bespreken. Wat is jouw mening hierover?
Bijwerkingen van vaccinaties bij baby's

Laatste update: 04 januari, 2019

De bijwerkingen van vaccinaties bij baby’s zijn altijd een onderwerp van discussie geweest. Hoewel de meeste deskundigen het gebruik van vaccinaties aanbevelen, zijn er ook enkele die dit afkeuren.

Het is belangrijk om de bijwerkingen van vaccinaties te kennen, zodat ouders een beslissing kunnen maken met betrekking tot het al dan niet inenten.

Vaccins zijn er voor gemaakt om ziektes te voorkomen. De controversie rondom dit onderwerp zit hem juist daarin, omdat de meeste vaccins worden gemaakt op basis van het virus dat de ziekte zelf veroorzaakt.

Echter, het gebruik van vaccinaties heeft er voor gezorgd dat er minder dodelijke ziektes zijn dan voorheen.

Zodra een baby geboren is, is het belangrijk om zijn gezondheid te beschermen. Vaccinaties vervullen deze functie, door ziekten die de dood als gevolg kunnen hebben te voorkomen vanaf een vroege leeftijd.

Daarom is het zo belangrijk om bij ieder bezoek aan de kinderarts te praten over vaccineren.

Vaccinatie controle

Een belangrijk onderdeel van de medische controle bij de kinderarts is het onderzoeken of de vaccinaties van de baby nog up-to-date zijn.

Het vaccinatieschema hangt af van de leeftijd en de ontwikkeling van het kind. In sommige gevallen zijn er vaccins die meer dan 1 dosis nodig hebben om effectief en sterk genoeg te zijn.

De basisvaccinaties waar elke baby op kan vertrouwen, kunnen de volgende kinderziektes voorkomen:

  • Difterie
  • Tetanus
  • Kinkhoest
  • Hepatitis B
  • Polio
  • Pneumokokken
  • Meningokokken
  • Bof, mazelen en Rodehond

Vanaf de tweede maand kunnen alle vaccinaties gepland worden. De volgende dosis vindt dan plaats tussen de twee en de vier maanden, afhankelijk van de indicatie.

In het geval van DKTP (difterie, kinkhoest, tetanus en polio)  wordt deze nog tot de leeftijd van 4-6 jaar versterkt.

Vaccins moeten worden gegeven onder supervisie van een specialistische dokter, die je er van kan verzekeren dat ze door een geautoriseerd laboratorium zijn ontwikkeld.

Wat zijn de bijwerkingen van vaccinaties bij baby’s?

Vaccinaties hebben niet altijd een uitwerking op baby’s. In veel van de gevallen hangt alles af van het immuunsysteem van het kind en de tolerantie jegens het vaccin. 

Effecten kun je onderverdelen in mild, gematigd en complex. De meest voorkomende reacties zijn koorts, zwelling of pijn op de plek waar het vaccin is gedaan. Ook geïrriteerdheid komt voor.

De bijwerkingen van vaccinaties bij baby’s kan zich ook uiten in het verliezen van de eetlust. Deze gevallen, die onder de milde effecten worden geplaatst, kunnen behandeld worden met NSAID’s (niet-steroïdale anti-ontstekingsmedicijnen).

Wat zijn de bijwerkingen van vaccinaties bij baby's

Een gematigde bijwerking is bijvoorbeeld een koortsreactie van meer dan 40 graden Celsius.

Dit kan langer dan 5 dagen duren, met 3+ uren onophoudelijk huilen.

Een onderdeel van de complexe bijwerkingen van vaccineren is het krijgen van toevallen/beroertes of bewusteloosheid.

Hoe kun je de bijwerkingen van vaccineren tegenwerken

Wanneer je te maken krijgt met een bijwerking waarmee je geen rekening had gehouden, is het advies om een afspraak te maken met een kinderarts.

Er zijn echter meerdere behandelingen die algemene effecten kunnen helpen minimaliseren.

In het geval van koorts

Wanneer het gaat om ongemak of een lichte koorts is, dan kun je dit behandelen met natte doekjes op het voorhoofd bijvoorbeeld. Het in bad doen van de baby zal ook zorgen voor een lagere lichaamstemperatuur.   

Als de koorts hoog is, volg dan de aanwijzingen van de dokter op. In de meeste gevallen wordt dit bestreden met een koortswerend medicijn (NSAID). Sommige doktoren raden een dosis van dit medicijn aan, om de koorts voor te zijn.

Infecties, pijn en ongemak als bijwerkingen van vaccinaties bij baby’s

  • In het geval van zwelling en infectie. De huid wordt normaal gesproken rood, op de plek waar de spuit gezet wordt. Een koud compres kan in dit geval uitkomst bieden.  Een gezwel of zwelling zou je niet mogen aanraken. Het gaat uit zichzelf weg. Op het moment dat zich een abces vormt, raadpleeg dan een dokter.
  • Wanneer er pijn of ongemak is. In het algemeen zal de arm of het been waarin de vaccinatie is gegeven een beetje beurs zijn. Dit kan zorgen voor irritatie of zwaarmoedigheid bij het kind. Laat je baby voldoende rusten en vermijd aanraking van de pijnlijke plek.
Pijn en ongemak als bijwerkingen van vaccinaties bij baby's

Wanneer je gematigde of complexe bijwerkingen van vaccinaties bij baby’s ontdekt, vraag dan meteen om hulp. Snelle medische aandacht zorgt voor een snel genezingsproces.

Aanbevelingen met betrekking tot vaccineren

  • Vaccinaties moeten worden uitgevoerd onder strenge controle van een specialistisch dokter. Deze is ervan verzekerd dat het product gemaakt is bij een geautoriseerd laboratorium. Ook moeten hygiënische procedures altijd worden opgevolgd tijdens het doseren.
  • Kinderartsen zijn de enigen die kunnen bepalen wanneer het tijd wordt voor vaccinaties bij baby’s. Sommige kinderen voldoen niet aan alle criteria om gevaccineerd te kunnen worden. Ze hebben bepaalde kenmerken of voorafgaande ziektes, waardoor ze mogelijk niet in aanmerking komen.

Met al deze informatie kun je je zeker een mening vormen over dit onderwerp. Hoe meer je weet, des te meer hulpmiddelen je hebt om te besluiten wat het beste is voor je kind. 

Daarnaast is het natuurlijk altijd goed om de mening van een deskundige te raadplegen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.