5 trucs om het huilen van je baby te kalmeren

5 trucs om het huilen van je baby te kalmeren
Marisol Rendón Manrique

Geschreven en geverifieerd door de leerkracht voorschoolse opvang Marisol Rendón Manrique.

Laatste update: 22 december, 2022

Een van de meest voorkomende en frequente ongemakken van je baby is huilen. Helaas verandert het vaak in een moeilijke dag wanneer er geen mogelijkheid is om je baby te kalmeren.

Wanneer je baby huilt van drie uur ‘s ochtends tot het ochtendgloren, dan maakt het niet uit hoeveel je van je kleintje houdt. Het zal je met bezorgdheid vervullen. Je wilt rust en stilte bieden en een manier vinden om je baby te kalmeren, ook al weet je niet hoe.

Hoe je baby te kalmeren als ze huilt?

Het eerste waar je duidelijk over moet zijn, is dat wanneer je baby huilt, daar altijd een reden voor is. Daardoor kan het moeilijk zijn om haar te kalmeren. Het hangt allemaal af van het geduld en de band die je met je baby hebt.

Als een baby huilt betekent het over het algemeen dat ze iets nodig heeft of een bepaald ongemak heeft. Het eerste dat we je aanraden om te doen als je baby huilt is om fysiek contact met haar te maken.

Houd je baby tegen je borst en geniet. Je baby moet weten dat je er voor haar bent en dat ze beschermd is als ze in je armen zit, ondanks het onaangename gevoel dat ze heeft en de reden waarom ze moet huilen.

Huilende baby bij moeder

Er is iets dat je in je achterhoofd moet houden voordat je probeert haar te kalmeren. De bewegingen die we instinctief maken werken soms niet en kunnen het tegenovergestelde effect hebben op wat je verwacht.

Vaak zorgt het herhaaldelijk bewegen van je baby voor nog meer gehuil en wanhoop. Dit komt omdat ze er geen plezier in hebben om van de ene naar de andere kant gaan. Je baby zal rust en vrede willen.

Zorg ervoor dat je zo stil mogelijk bent als je je baby naar je borst brengt. Je baby zal in het begin wanhoop voelen. Het voelen van je nabijheid, liever vroeg dan laat, zal een beetje rust brengen. Je liefkozingen zal het vertrouwen in jou vergroten: dit geeft je de mogelijkheid om haar grondig te bekijken en erachter te komen waarom ze begon te huilen.

We zullen je hieronder enkele eenvoudige methoden laten zien waarmee je het huilen van je baby binnen een paar minuten kunt verminderen.

5 afleidingen bij huilen

Huilende baby met vader

Onverwachte spelletjes

Wanneer je baby zich dicht bij je voelt en je begint een onverwacht spelletje met haar te spelen, dan zal haar concentratie en aandacht onmiddellijk worden afgeleid naar de actie die je op dat moment uitvoert, zoals de beweging van het papier of een spel met zand of andere materialen die gemakkelijk kunnen worden gevormd en spanningsniveaus kunnen verlagen.

Bad met badschuim

Voor een baby is de badkamer een van de meest intieme en aangename plaatsen waar je mooie momenten met haar kan delen. Wanneer ze huilt en je geen oorzaak kan vinden, geef haar dan een bad met milde aromatherapie-geuren, zoals vanille, zodat je haar laat ontspannen en dan zonder problemen slaapt.

Buiten wandelen

Neem je baby mee voor een korte wandeling in de buitenlucht. De vele afleidingen die zich buiten bevinden zullen haar aandacht trekken. Het zal haar interesse in de episode van huilen die ze doormaakt verminderen.

Zingen

Je stem is een van de sterkste verbindingen die je met je baby hebt. Vanuit de baarmoeder luisterde ze al naar je. Ze onthoudt de toon van je stem en je speciale geluid. Als je geen oplossing bij de hand hebt, zing dan met een zachte stem en alle liefde die je voor haar voelt. Zo zal je baby zich beschermd en kalm voelen.

De bovenstaande tips zullen zeer nuttig zijn om je te helpen je baby te kalmeren als ze huilt en je niet weet hoe je haar gerust kunt stellen. Je moet ervoor zorgen dat je kleintje schoon is, dat ze goed heeft gegeten, dat ze geen dorst heeft en geen symptomen van een ziekte heeft.

Houd er ook rekening mee dat net als jij er soms momenten zijn waarop je baby moet huilen om stoom af te blazen. Een moment van emotie kan ook de oorzaak zijn van tranen en niet noodzakelijkerwijs iets ernstigs. Haar ouders moeten er simpelweg zijn om haar te omringen met de liefde en alle genegenheid die ze nodig heeft.  Wellicht ook interessant voor jou

Je pasgeborene blijft huilen: hoe kalmeer je hem?
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Je pasgeborene blijft huilen: hoe kalmeer je hem?

Je baby is gevoed, heeft gerust en is niet ziek, maar je pasgeborene blijft huilen. Dan ben je mogelijk geïnteresseerd in enkele adviezen die we be...


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.