10 spellen die kinderen helpen hun woede te beheersen

10 spellen die kinderen helpen hun woede te beheersen
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 13 mei, 2018

De emoties van een klein kind kunnen, net als die van een volwassene, het kookpunt bereiken, waardoor woede en frustratie vrij spel krijgen. Op die momenten moeten ouders hun kinderen helpen om hun woede te beheersen. Maar hoe?

Waarom is woede zo moeilijk te beheersen?

We kunnen niet ontkennen dat de samenleving steeds meer voorstander wordt van het niet te onderdrukken onze emoties, maar onze frustraties vrij toe te staan. Daardoor hebben we steeds minder zelfbeheersing en zelfdiscipline.

Zoals we weten leren kinderen door het observeren van het gedrag van de mensen om hen heen, met name van hun eigen familieleden. Daarom is het vooral belangrijk om onze eigen woede te beheersen als een middel om de woede van onze kinderen onder controle te houden. Dit geeft hen het goede voorbeeld.

“In onze toegeeflijke cultuur horen volwassenen en kinderen voortdurend berichten dat we moeten doen wat we willen.”

-David Walsh-

Als we dit werk niet met onze kinderen beginnen te doen, zullen we ons volgens deskundigen niet alleen schamen als ze woedeaanvallen hebben in het openbaar of bij ons thuis. De gevolgen zullen veel erger zijn dan dat. We zullen bepaalde veranderingen in hun neuronen belemmeren, die in de toekomst verantwoordelijk zijn voor het ontwikkelen van een solide en volwassen karakter.

Leren je woede te beheersen door spel

Door middel van spelletjes, komen we veel verder met onze kleintjes dan we denken. Spelletjes kunnen een gezonde en plezierige manier zijn om te beginnen met het verfijnen van de persoonlijkheden en de emoties van onze kinderen.

Cartoon handen en meisje

We kunnen scènes voorbereiden en naspelen met onze kinderen, zodat we kunnen laten zien wat er op school kan gebeuren als een klasgenoot hen stoort of wanneer dingen niet gaan zoals ze willen. Hoe zullen ze reageren? Zullen ze hun woede kunnen beheersen? Door je kinderen te vragen hoe zij op die momenten zouden reageren, kunnen wij als ouders een idee krijgen van hoe ze vorderen.

“Woede is als de wind die de lamp van de geest uit blaast”   

-Robert G. Ingersoll-

10 manieren om te helpen met zelfbeheersing

Goed voorbeeld

De eerste ‘tool’ die je je kind kan geven en het belangrijkste instrument, is er één die we hierboven reeds vermeld hebben: het goede voorbeeld van de ouders. Er is aangetoond dat ons lichaam “spiegelneuronen” bevat. De functie van deze neuronen is om te imiteren wat er om ons heen gebeurt. Als wij bijvoorbeeld de eerste zijn om op een rustige manier te reageren. Onze kinderen zullen dan dankbaar zijn en zullen ze op dezelfde manier reageren.

Maak je eigen anti-stress speelgoed

Je kind kan het zelf iets maken om haar woede te beheersen, zoals een anti-stress knijpbal. Plaats bijvoorbeeld een ballon in een andere en vul deze vervolgens met rijst. Zij kan het zelfs personaliseren door haar naam erop te schrijven.

Geef opties

Stel samen met je kind een reeks opties samen om haar woede te beheersen. Bijvoorbeeld een bord met verschillende dingen die ze kan uitkiezen om te doen als ze in staat is om haar emoties te beheersen.

Water en zand

Studies tonen aan dat het aanraken van water of zand ontspannend kan zijn op het moment dat een kind boos is. Daarom kunnen we een bak met water voorbereiden zodat ons kind haar handen erin kan leggen en cirkels of vormen kan maken om haar te helpen ontspannen.

Stoplicht

Maak een afbeelding met trefwoorden en plaats deze in haar kamer in het zicht. Je kan bijvoorbeeld een verkeerslicht maken, waarbij elke kleur betrekking heeft op een gedrag. Rood: stop en denk na voordat je handelt. Geel: Voorzichtig zijn en nadenken over de gevolgen. Groen: ga door en gedraag je correct.

Time-out

Maak een ruimte in je huis vrij waar je kind een paar minuten kan doorbrengen om te kalmeren. Dit kan haar slaapkamer zijn of een plek die speciaal voor haar is ingericht om te ontspannen.

Heel boos meisje

Bellen blazen

Blaas bellen de lucht in. Het doel van deze methode of spel, is om je kind te helpen haar ademhaling te beheersen en daardoor haar woede te beheersen.

Muziek

Luister naar ontspannende muziek. Dit zal helpen je kind in een goed humeur te krijgen.

Ademhaling beheersen

Door het opblazen en laten leeglopen van haar buik, zal je kind controle krijgen over haar ademhaling, die haar weer helpt te ontspannen.

Voorlezen

Lees verhalen en kinderboeken waar je kind zich met de hoofdpersoon kan identificeren. Dit helpt je ​​kind leren te ontdekken wanneer ze een goed of een slecht gedrag hebben vertoond.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.