Vrouwen van 30 jaar en ouder krijgen slimmere baby's

Vrouwen van 30 jaar en ouder krijgen slimmere baby's
Vrouwen van 30 jaar en ouder krijgen slimmere baby's
Elena Sanz Martín

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Geschreven door Zuleyvic Adriana Cuicas

Laatste update: 22 december, 2022

Op basis van de resultaten van een onderzoek in Londen werd geconcludeerd dat vrouwen van 30 jaar en ouder slimmere baby’s krijgen. Er werd aangetoond dat baby’s die werden geboren bij vrouwen boven deze leeftijd een betere cognitieve capaciteit vertoonden dan die van vrouwen in de twintig.

Hoe kan dat, vraag je je af. Wel, de reden hiervoor is dat 30-jarige en oudere vrouwen over het algemeen stabieler zijn. Daarnaast zijn ze beter opgeleid, hechten meer belang aan hun gezondheid, hebben een hoger inkomen. Meestal gaat het bij deze vrouwen ook om een geplande zwangerschap. Dit alles maakt dit de ideale leeftijd voor het krijgen van slimme kinderen.

In de afgelopen decennia ging het bij de meeste vrouwen die al een eind in de dertig waren om een tweede, derde of vierde kind. Maar dit is nu anders. Vrouwen wachten tot ze een goede carrière gestart zijn voordat ze een gezin stichten.

De studie werd uitgevoerd door een groep onderzoekers aan de London School of Economics. Aangetoond werd dat kinderen van nieuwbakken moeders die ouder waren dan 30 een hogere mate van psychologisch welzijn en mentale ontwikkeling lieten zien. De oorzaak hiervan is dat vrouwen op die leeftijd zich zowel op persoonlijk als op professioneel gebied tevreden voelen.

Ook hebben vrouwen van 30 jaar en ouder over het algemeen een stabielere relatie volgens dezelfde studie. Dat resulteert in de capaciteit om een hecht gezin te vormen. Daar komt nog bij dat hun hogere inkomen, dankzij een al wat langer werkverleden, ook bijdraagt aan stabiliteit.

Slimme kinderen

Het leven wordt kalmer voor vrouwen van 30 jaar en ouder

Een andere belangrijke overweging  is dat vrouwen van in de dertig vaak een gezondere levensstijl hebben. Over het algemeen consumeren ze minder alcohol, roken weinig of helemaal niet en zorgen beter voor zichzelf.

Ook werd opgemerkt dat deze vrouwen meer aandacht besteden aan de prenatale zorg. Hun zwangerschap is veelal gepland dus ze zijn zowel lichamelijk als geestelijk voorbereid op de komst van een baby.

De resultaten van de studie van vrouwen die in hun veertigste een baby kregen zijn iets anders. Deze vrouwen hebben meer neiging tot obesitas, oftewel overgewicht. Mogelijke redenen hiervoor zijn:  Vrouwen van deze leeftijd de neiging hebben minder met hun kinderen te spelen en hebben daarnaast een hoger risico op complicaties zoals zwangerschapsdiabetes en hoge bloeddruk.

Wat betreft de jongere moeders die in de 20 waren kwam het volgende uit het onderzoek te voorschijn: vooral in het begin van het moederschap ervaren deze vrouwen meer stress. Zij zijn soms nog volop bezig hun relatie solide te maken, een thuis te creëren.  Soms moeten zij hun studie nog afronden en een baan vinden. Dit alles wordt bemoeilijkt door een niet-geplande zwangerschap die hen dwingt snel een nest te bouwen voor hun toekomstige gezinnetje.

Moeders met hun baby's

Voordelen van voor het eerst moeder worden wanneer je in de 30 bent

Een vrouw van tussen de 30 en 34 heeft meestal een aantal voordelen ten opzichte van jongere vrouwen. Dat komt doordat haar persoonlijke ontwikkeling haar in staat stelt het moederschap met meer volwassenheid tegemoet te treden. Hier volgen wat voordelen.

  • De ouders zitten in een betere financiële situatie en hebben ook een serieuze, stabiele werksituatie. Daardoor zullen zij tijdens de zwangerschap veel meer rust ervaren.
  • Vrouwen van 30 jaar en ouder hebben meestal geplande zwangerschappen, omdat de vrouw in deze fase van het leven haar doelen duidelijk voor ogen heeft.
  • Op deze leeftijd verlangt een vrouw vaak meer naar een baby dan wanneer zij in de 20 is. De kinderwens is wezenlijker, groter.
  • Het paar heeft een evenwichtigere en duurzame relatie.
  • Vrouwen van 30 jaar en ouder voelen niet dat een baby hen belemmert om haar dromen en verlangens te vervullen. In tegendeel, een baby krijgen is een diepe wens.
  • De aanstaande moeder is meestal alerter en meer gericht op medische check-ups.

Als jij  in de dertig bent en overweegt om voor het eerst moeder te worden, kan dit onderzoek jou misschien dat laatste duwtje geven. Dat duwtje dat je nodig had om de beslissing te nemen. Vergeet niet dat je slimmere kinderen zult hebben en dat je zeker de gelukkigste vrouw ter wereld zult worden. Er bestaat geen twijfel over: moeder worden is een unieke ervaring.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.