De foto die viraal ging laat de ziekte zien waarover moeders niet praten

De foto die viraal ging laat de ziekte zien waarover moeders niet praten

Laatste update: 22 december, 2022

De hoofdrolspeler op de foto die viraal ging is Kathy DiVicenzo. Deze anonieme heldin heeft in eerste instantie een afbeelding geüpload op haar facebook-account die meer dan duizend woorden waard is. 

De foto waarop ze overweldigd met haar twee kinderen op de grond zit ging snel viraal omdat het de essentie van postnatale depressie vast legt, een ziekte waar niet vaak over wordt gesproken.

Hoewel moeders er meestal niet hardop over praten en het liever stil houden spreken de officiële statistieken voor zichzelf. Volgens het Amerikaanse Centrum voor Ziektebestrijding en Preventie (CDC) lijdt één op de negen moeders eraan.

Een postnatale depressie is een syndroom dat op kan treden na de bevalling. Het kan op een gematigde of op een intense manier tot uiting komen. Het gebeurt meestal in de eerste drie maanden van het leven van de baby, hoewel het zich ook binnen het eerste jaar na de bevalling kan manifesteren.

De foto die viraal ging: een röntgenfoto van een stille ziekte

De schokkende foto die viraal ging heeft zich over de hele wereld verspreid. Het heeft een stoornis aan het licht gebracht die zo veel voorkomend is maar zich in de stilte afspeelt. Daardoor wordt het door veel mensen niet goed begrepen.

Op deze botte foto die viraal ging is Kathy te zien met haar twee kinderen. De locatie was niet in scene gezet, maar zoals het gewoon was. Alle drie zitten ze op de grond van een niet opgeruimde kamer vol met speelgoed. Het is niet alleen de ontreddering op Kathy´s gezicht dat haar verdriet laat zien.

De kinderen spelen ook een interessante rol in deze foto. De oudste dochter probeert de aandacht van haar moeder te trekken terwijl de baby op de vloer ligt met een volle luier. Maar de foto is compleet door het uiterlijk van Kathy, wat een stempel op het probleem drukt.

De moeder, slordig en grijs, ziet er niet goed uit in een slecht passende BH. Aan de ene kant hangt het omlaag, verwijzend naar de borstvoeding periode en alles wat daar bij hoort (het goede en het slechte). Haar gezicht is ook een ode aan de periodes van vermoeidheid, het levende bewijs van hoe uitgeput ze is.

De andere kant van dezelfde medaille

De foto die viraal ging van een postnatale depressie

Maar deze facebook-post was eigenlijk niet alles. Deze Amerikaanse moeder heeft ter vergelijking een andere foto geüpload. Het tegenovergestelde beeld waarin de scene drastisch verandert is. In deze situatie is het eerste dat opvalt dat de kamer netjes is.

Daar komt bij dat het meisje met een glimlach op haar gezicht naar haar moeder kijkt terwijl ze met haar twee poppen speelt. Ondertussen is de baby aangekleed en ligt hij op een zachte deken. De grootste verandering en contrast is te zien bij Kathy. Ze is verzorgd, goed gekleed en ze lacht. Meer uitgerust ziet ze er stralend, gelukkig en compleet uit.

“Deze twee afbeeldingen vertegenwoordigen mijn leven, afhankelijk van de dag. Ik voel me alleen op mijn gemak als ik één van deze realiteiten deel en daar zit het probleem. Ik ben bang dat je anders denkt dat ik zwak en gek ben, een verschrikkelijke moeder of een van de andere miljoen dingen waarvan mijn verstand mij probeert te overtuigen. Maar ik weet dat ik niet de enige ben met deze gedachten.”

– Kathy  DiVicenzo –

Op deze manier eindigt Kathy DiVicenzo met succes het stigma en verbreekt ze de stilte rond dit onderwerp. Deze moeder gaat nog verder door alle moeders die deze aandoening hebben aan te moedigen om hun ervarningen te delen. Op deze manier “weet iedereen dat ze niet alleen zijn”.

Het Amerikaanse Nationale Instituut van Mentale Gezondheid definieert postnatale depressie als een “stemmingsstoornis die vrouwen na de bevalling kan treffen”. Volgens experts in het veld reageren de oorzaken van deze ziekte op een mix van fysieke en emotionele factoren.

Symptomen van een postnatale depressie

Symptomen van een postnatale depressie

Er zijn veel tekenen die aantonen dat een moeder aan deze ziekte lijdt. Het is essentieel om de nodige ondersteuning te krijgen om de ontwikkeling van ernstigere complicaties te voorkomen. De symptomen en risicofactoren waarmee rekening gehouden moet worden zijn onder andere:

  • Een diep gevoel van verdriet en leegte, verlies van hoop
  • Regelmatig huilen zonder duidelijke reden
  • Teveel angst en zwaarmoedigheid
  • Slecht humeur en constante prikkelbaarheid
  • Duidelijke neiging om te veel te slapen of onvermogen om in slaap te vallen
  • Boosheid of woede ervaren
  • Verlies van interesse en geheugen en moeite om aandacht en concentratie te behouden
  • Gebrek aan eetlust
  • Lijdend aan fysieke pijn, maagproblemen en spieraandoeningen
  • Moeilijkheden bij de omgang met vrienden en familie en emotionele hechtingsproblemen met de baby

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.