De voordelen van rust: dutjes voor mama

De voordelen van rust: dutjes voor mama
Ana Couñago

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Ana Couñago.

Laatste update: 22 december, 2022

“De morgenstond heeft goud in de mond”. Moeders verdienen niet alleen de tijd om te rusten, ze hebben het ook hard nodig. Er zijn talloze voorbeelden van de voordelen van rust.

Rust is van groot biologisch belang om het lichaam te laten herstellen. 

Hieronder beantwoorden we de volgende vragen:

 • Waarom is het voor moeders zo belangrijk om uitgerust te zijn?
 • Wat zijn de voordelen van rust tijdens het moederschap?
 • Hoe kan ik een rust routine voor mezelf ontwikkelen?

Het belang en de voordelen van rust

Hoewel je wellicht de gelukkigste en blijste moeder op aarde bent wanneer je je baby ziet, voel je je vast en zeker heel anders wanneer je de uitputting niet kan verslaan. 

Je hebt geen tijd. Jij geeft alles op voor je baby, die klaarblijkelijk niet van dutjes en rusten houdt. Tussen de borstvoeding, het slaapje, het speentje en het flesje door, rekening houdend met de slaaproutine en andere gadgets, ben jij nog niet toegekomen aan beetje tijd voor jezelf. Een dutje.

Huilen, luiers, ruzie, speelgoed, koken en het helpen van je kinderen met hun huiswerk is nog maar een stukje van de puzzel. Daarom is het nodig dat moeders op z’n minst 5 minuten rust krijgen om hun batterij weer op te laden. Zeker wanneer hun kind het hen moeilijk maakt.

Rust staat ons toe om die energie die we gedurende de dag hebben verbruikt weer op peil te brengen. Experts zeggen dat er verschillende verschijnselen optreden tijdens de slaap, waaronder: 

 • Hormonen kunnen zich herstellen.
 • Ontwikkeling van het immuunsysteem.
 • Het voorkomen dat vermoeidheid je geduld, tolerantie en de behandeling van je kind beïnvloedt.  
 • De hersengezondheid op peil houden.
 • Het vormen van een deel van de biologie van elk weefsel en orgaan in ons lichaam.

De voordelen van rust

Er zijn talloze belangrijke voordelen van rust voor moeder en kinderen. Let op, de volgende ideeën zullen je wellicht verrassen:

Borstvoeding in bed
 • Gewichtsverlies. Een tekort aan slaap veroorzaakt honger omdat het de hormonen die verantwoordelijk zijn voor een vol gevoel vermindert. Het heeft ook invloed op je voedselkeuze, waardoor je meer neigt naar suiker en koolhydraatrijk voedsel. Wil je slanker worden? Neem rust!
 • Verbetert je gemoedstoestand. Je hoeft geen expert te zijn om te ontdekken dat je kind moe wordt als ze chagrijnig of geïrriteerd zijn. Dat geldt ook voor volwassenen. Dus, wanneer je vannacht niet goed geslapen hebt, rust dan nog wat uit en sta met een beter gevoel op.
 • Bevordert je gezondheid. Onvoldoende slaap verhoogt de bloeddruk en verzwakt het immuunsysteem. Daarom houdt het vermijden van rust verband met verschillende ziektes.
 • Helpt je geheugen. Een dagelijkse dosis rust stimuleert de hersenfunctie. Je slaat informatie van de dag beter op. Het ontwaakt ook je creativiteit omdat je brein weer associaties en connecties gaat leggen. Deze gedachten zijn geweldig voor je verbeelding.
 • Gegarandeerd seksueel genot. Een ander groot voordeel van een goede nachtrust is de verhoging van het hormoon testosteron. Wanneer dit level te laag is, kan je libido verminderen. Libido is altijd goed voor het welzijn van een koppel, nietwaar?

Ontwikkelen een routine voor rust

Voordelen van rust voor mama en baby

Om als moeder de voordelen van rust te ervaren, is het verstandig een routine te ontwikkelen. Dit helpt jou en je baby en het komt jullie beide wellicht ten goede.

Houd er rekening mee hoe belangrijk het is om een paar minuten voor jezelf te hebben. Hier vind je een paar manieren om dat te doen: 

 • Slaap wanneer je baby slaapt. Op deze manier zul je kleine dutjes houden gedurende de dag. Maak je niet druk over het huishouden, de afwas en het schoonmaken van het huis. Dat kan wel even wachten.
 • Overweeg een flesje te gebruiken. Je hoef je baby niet te dwingen om melk te drinken of cornflakes met melk te eten. Maar biedt wel nog steeds borstvoeding aan. Probeer melk te kolven en dit in een fles klaar te zetten, zodat je partner of een andere familie de fles kan geven, wanneer jij meer rust nodig hebt. Zorg dat je hulp vraagt wanneer dat nodig is.
 • Creëer ook een gunstige omgeving. Je zou een nestje moeten maken, waar het mogelijk is om te ontspannen. Denk hierbij aan een schone donkere kamer met zachte en rustige muziek.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.