Gebarsten lippen bij kinderen: oorzaken en aanbevelingen

Droge en gebarsten lippen bij kinderen zijn een veel voorkomend probleem. Er zijn eenvoudige manieren om hun lippen te verzorgen en om kloofjes te voorkomen en te genezen.
Gebarsten lippen bij kinderen: oorzaken en aanbevelingen

Laatste update: 11 augustus, 2022

De lippen zijn een van de oppervlakken van het lichaam die het meest blootgesteld worden aan agressies van buitenaf. Daarom zie je bij kinderen vaak droge en gebarsten lippen. Weersomstandigheden zoals de wind, koude temperaturen, of uitdroging van het lichaam zelf kunnen droogheid en barsten veroorzaken.

De oorzaken van schrale en gebarsten lippen bij kinderen

Twee van de meest voorkomende oorzaken van schrale en droge lippen zijn uitdroging en irritatie. Hier zijn er echter nog een paar.

UV-stralen

Weinig mensen beschermen hun lippen tegen schade door ultraviolette stralen en blootstelling aan de zon. Volgens studies van Chronic Diseases in Canada (Engelse link) wordt zelfs geschat dat ultraviolette straling van de zon verantwoordelijk is voor ongeveer 93% van de huidkankers en voor ongeveer de helft van de kankers van de lippen.

Gebarsten lippen bij kinderen

De lippen bestaan uit een zeer gevoelige, dunne huid. Tegelijk missen ze het melanine pigment, dat in de rest van het huidoppervlak als natuurlijke afweer werkt.

De bijwerkingen van geneesmiddelen kunnen ook gebarsten lippen bij kinderen veroorzaken

Bepaalde geneesmiddelen kunnen bij kinderen schrale lippen en daaropvolgende barstjes als bijwerking veroorzaken. Isotretinoïne is er bijvoorbeeld een van. De bijwerkingen zijn afhankelijk van de dosis. Ook xerose en oogdroogheid kunnen door dit soort medicatie ontstaan.

Onderliggende ziekten, een van de oorzaken van gebarsten lippen bij kinderen

Er zijn meerdere ziekten die droge en gebarsten lippen als symptoom vertonen. Enkele ervan zijn de volgende:

Volgens publicaties van internationale studies van Quintessencce (Engelse link) kan soms een eenvoudige huidmanifestatie, zoals gebarsten lippen, een teken zijn van een huidziekte.

Extreme klimaten, zoals koude

In het winterseizoen, waar wind en kou in overvloed aanwezig zijn, worden de lippen te droog en, als gevolg daarvan, gebarsten. Dit komt door het gebrek aan talgklieren in het lipslijmvlies. Daardoor kan het de beschermende lipidenlaag niet aanmaken. Daarom is het kwetsbaar voor de schadelijke effecten van externe agentia.

Allergische reacties

Patiënten die lijden aan atopische dermatitis zijn vatbaarder voor het ontstaan van cheilitis of droge lippen.

Er kunnen zelfs allergische reacties optreden op niet-hypoallergene cosmetica (Engelse link), die je vindt in make-up sets die ontworpen zijn voor recreatief gebruik bij kinderen.

Uitdroging, een andere oorzaak van schrale lippen bij kinderen

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, droogt het voortdurend bevochtigen van de lippen met speeksel de lippen nog meer uit. Daardoor worden ze droog en gebarsten. Het kan zelfs ongemak, pijn of lichte bloedingen veroorzaken.

Aanbevelingen om schrale en gebarsten lippen bij kinderen te voorkomen

Er zijn verzorgings- en preventiemaatregelen om droge lippen of de daaropvolgende barstjes te voorkomen. Sommige zijn moeilijker uit te voeren als het om kinderen gaat.

Ga niet met je tong over je lippen

Een van de gewoonten die bij veel kinderen wordt waargenomen is het likken van de lippen, zelfs onbewust. Ze doen dat misschien om hun lippen vochtig te houden, maar het resultaat is uiteindelijk net het omgekeerde.

Speeksel heeft door zijn samenstelling de neiging sneller te verdampen en de lippen worden droger dan voorheen. Bovendien lijdt de periorbuccale streek aan dermatitis die veroorzaakt wordt door herhaald contact met speeksel.

Droogheid leidt tot barsten. De gevoelige huid van de lippen schilfert af in kleine huidschilfers waar kinderen aan gaan knabbelen en ze trekken ze los. Dit verergert de wonden als je niet snel ingrijpt.

Iets anders wat kleine kinderen niet kunnen vermijden is speelgoed of andere voorwerpen in hun mond stoppen en er op kauwen. Hier spelen verschillende factoren mee die het moeilijk maken: er kan vuil op komen of ze kunnen hun lippen en zelfs hun tanden nog meer verwonden.

Blijf goed gehydrateerd

Een gezonde en gevarieerde voeding helpt, samen met een goede hydratatie, om het hele huidoppervlak in goede conditie te houden.

Je moet ook ongeveer 8 glazen water per dag drinken. Je moet zorgen dat je kind zich niet dorstig voelt. In feite is het namelijk zo dat wanneer je je dorstig voelt, dat synoniem is met het feit dat het lichaam al in een toestand van uitdroging is.

Kijk naar de tandpasta van je kind

Er zijn veel tandpasta’s die een verbinding bevatten die natrium lauryl sulfaat (Engelse link) heet en schuim veroorzaakt. Het wordt zelfs gebruikt in zepen en shampoos. Dit bestanddeel verwijdert echter de beschermende lipidenlaag van de huid. Als gevolg veroorzaakt het ontbreken van deze barrière op de lippen intense irritatie die kan bijdragen tot schrale lippen.

Een jongen met schrale lippen

Ademen door de neus

In sommige gevallen kan een kind, nadat het een aandoening aan de luchtwegen heeft gehad waardoor het gedwongen was door de mond te ademen, dit blijven doen, ook als het gezond is.

Na een allergie, een neusverstopping of een zware verkoudheid kunnen kinderen niet goed door de neus ademen. Dit leidt gemakkelijker tot droge en gebarsten lippen.

Gebruik lippenbalsems

Lippenbalsems met shea boter, aloëvera, vaseline, cacaoboter of hyaluronzuur zijn aan te bevelen. Er is een grote verscheidenheid aan lipverzorgings- en vochtinbrengende producten op de markt. Ze hebben zelfs zonnefilters (Engelse link) om de schadelijke effecten van ultraviolette stralen te voorkomen. Probeer balsems met een smaakje te vermijden om verleiding en aflikken van je lippen te voorkomen.

Huismiddeltjes voor droge en gebarsten lippen

Volg de reeds voorgestelde voorzorgsmaatregelen, vermijd  de kou of zorg dat de luchtwegen van het kind niet verstopt zitten, zodat ze niet door de mond ademen. Verhoog ook de hydratatie en bedek hun droge en schrale lippen met lippenbalsem. Daardoor zou de aandoening binnen een paar dagen moeten afnemen.

Met kleintjes in huis is het ook verstandig om natuurlijke producten bij de hand te hebben om kleine problemen op te lossen en complicaties te voorkomen.

Hieronder delen we enkele natuurlijke remedies die droogheid kunnen helpen verlichten. Voor je ze aanbrengt, veeg je met een schoon borsteltje zachtjes over de lippen om de dode huid te verwijderen. Zo kan het middel dat je  aanbrengt beter zijn doel vervullen.

  • Aloëvera: Knip een takje aloëvera af en haal de gel eruit. Doe vervolgens een beetje op je vingers en wrijf er de lippen van je kind mee in. Drie keer per dag zal voldoende zijn om het vochtgehalte te herstellen.
  • Suiker: Doe een eetlepel suiker en een theelepel honing in een potje. Meng goed en smeer het voorzichtig met cirkelbewegingen op de lippen. Wacht een minuut en spoel af met warm water. Deze behandeling verwijdert dode huidcellen en geeft de gevoelige huid weer zachtheid. Maak het af met een vochtinbrengende balsem.
  • Honing: Smeer een paar druppels honing op de lippen en laat het 15 minuten inwerken. Spoel dan af met water en dep droog met een washandje. Let op: gebruik dit niet bij kinderen jonger dan 1 jaar!
  • Kokosolie: Giet in een kommetje drie eetlepels kokosolie en twee eetlepels olijfolie. Voeg eventueel een halve eetlepel honing toe. Smeer deze zalf op schrale lippen.

Als je met geen van deze oplossingen binnen een dag of twee verlichting van de lippen krijgt en het wordt erger, dan moet je er misschien mee naar de dokter gaan. Er kan zich namelijk een of andere onderliggende ziekte manifesteren.

Laatste adviezen voor gebarsten lippen bij kinderen

Een van de belangrijkste tips om gebarsten lippen bij kinderen te voorkomen is ze goed gehydrateerd te houden en vochtinbrengende balsems en crèmes te gebruiken. Tegelijk moet je, omdat het bij kinderen een repeterende handeling is, proberen te voorkomen dat ze op hun lippen bijten en de lippen en de huid eromheen nat maken. Deze aangetaste huid kan namelijk een gunstige voedingsbodem zijn voor het uitlokken van impetigo.  • Hitz Lindenmüller I, Itin PH, Fistarol SK. Dermatology of the lips: inflammatory diseases. Quintessence Int. 2014 Nov-Dec;45(10):875-83. doi: 10.3290/j.qi.a32638. PMID: 25262747.
  • Gallagher RP, Lee TK, Bajdik CD, Borugian M. Ultraviolet radiation. Chronic Dis Can. 2010;29 Suppl 1:51-68. PMID: 21199599.
  • Busick TL, Uchida T, Wagner RF Jr. Preventing ultraviolet light lip injury: beachgoer awareness about lip cancer risk factors and lip protection behavior. Dermatol Surg. 2005 Feb;31(2):173-6. doi: 10.1111/j.1524-4725.2005.31040. PMID: 15762210.
  • Collet E, Jeudy G, Dalac S. Cheilitis, perioral dermatitis and contact allergy. Eur J Dermatol. 2013 May-Jun;23(3):303-7. doi: 10.1684/ejd.2013.1932. PMID: 23568570.
  • Azcona L. Cosmética labial. Farmacia Profesional 2008;22(2):54-57. Disponible en: https://www.elsevier.es/en-revista-farmacia-profesional-3-articulo-cosmetica-labial-13116005.

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.