Jeugddiabetes: leer de eerste tekenen

We moeten kinderen vanaf jonge leeftijd leren om gezonde gewoonten te hebben, omdat jeugddiabetes zelfs bij zeer jonge kinderen kan toeslaan.
Jeugddiabetes: leer de eerste tekenen

Laatste update: 25 november, 2019

Jeugddiabetes is een ziekte die ieder jaar aanzienlijk vaker voorkomt. Het heeft zich volgens de Wereldgezondheidsorganisatie behoorlijk verspreid over de hele wereld, van 5% tot 10% van de wereldbevolking.

De ziekte zorgt ervoor dat het lichaam onvoldoende van het hormoon insuline produceert. Kinderen met diabetes moeten als gevolg speciale behandelingen volgen om de benodigde insuline te vervangen.

Het omgaan met diabetes kan voor kinderen ongemakkelijk zijn. Afhankelijk van hun leeftijd moeten ze leren zichzelf insuline-injecties te geven.

Kinderen met diabetes moeten ook weten hoe ze hun eigen bloedsuikerspiegel moeten meten en de hoeveelheid koolhydraten die ze eten bij kunnen houden met een speciaal apparaatje.

Omgaan met jeugddiabetes vereist constant toezicht en controle. Gelukkig is de technologische vooruitgang sterk verbeterd in hoe insuline wordt toegediend en hoe de bloedsuikerspiegel wordt geregeld.

Dit zorgt voor betere behandelingen en betere kwaliteit van leven voor patiënten die aan deze ziekte lijden.

De symptomen van jeugddiabetes

Over het algemeen manifesteren de symptomen van diabetes bij kinderen zich snel; het kan in slechts enkele dagen verschijnen, of soms in een paar weken. Enkele van de symptomen kunnen het volgende zijn:

1. Verhoogde drang om te plassen

Grote hoeveelheden suiker hopen zich op in de bloedbaan van het kind, waardoor het kind erg veel dorst krijgt. Als gevolg hiervan zal het kind meer willen drinken met vervolgens een verhoogde drang om naar de wc te gaan. Het kan ook gebeuren dat kleine kinderen met diabetes in hun bed plassen.

2. Grotere eetlust

Met weinig insuline aanwezig om de bloedsuikerspiegel te helpen fluctueren, is het zeer waarschijnlijk dat de organen en spieren onvoldoende energie zullen hebben, waardoor de eetlust in hun lichaam toeneemt.

3. Gewichtsverlies door jeugddiabetes

Een van de eerste symptomen van diabetes bij kinderen is gewichtsverlies. Deze ziekte veroorzaakt meer eetlust en het kind eet meer dan normaal. Maar zonder de nodige suiker om energie te produceren, zullen de spierweefsels de vetreserves van het lichaam gaan verbranden.

4. Vermoeidheid of gebrek aan energie

Omdat er onvoldoende suiker in het lichaam is, zul je merken dat het kind zich constant moe voelt.

Bloedsuikerspiegel controleren bij kinderen

5. Gedragsveranderingen

Stemmingswisselingen zijn een constant probleem bij kinderen met deze aandoening. Het is namelijk heel gebruikelijk dat hun humeur regelmatig verandert, van uitbundig en gelukkig tot nors en depressief. Bovendien kunnen ze zelfs erg geagiteerd en boos worden.

6. Adem die fruitig ruikt

Doordat ze vet verbranden in plaats van suiker, is het resultaat de vorming van bepaalde stoffen, ketolichamen genaamd, die een fruitige geur in de adem veroorzaken.

7. Blindheid of wazig zien

Het is mogelijk dat de ziekte blindheid kan veroorzaken. Een hoog suikergehalte in het bloed kan de heldere vloeistof in de ogen beïnvloeden.

8. Candida infecties zijn ook een teken van jeugddiabetes

Vooral bij meisjes die diabetes hebben, is het zeer waarschijnlijk dat ze ook genitale candida hebben.

Oorzaken van jeugddiabetes

Er is geen precieze oorzaak van diabetes bij kinderen, maar in de meeste gevallen van diabetes type 1 lijkt het verband te houden met het immuunsysteem van het lichaam dat virussen en bacteriën bestrijdt. In het geval van diabetes type 1 vernietigt het immuunsysteem ook de cellen van de alvleesklier, die insuline produceert.

Insuline is verantwoordelijk voor het transport van suiker (glucose) door de bloedbaan naar het hele lichaam. Over het algemeen komt suiker in de bloedbaan door voedsel in te nemen. Wanneer de bèta-cellen van de alvleesklier worden vernietigd, produceert het kind echter weinig insuline.

Het gevolg is dan de ophoping van bloedsuiker in de bloedbaan. Helaas kan dit problemen veroorzaken die het leven van het kind in gevaar kunnen brengen.

Het voorkomen van jeugddiabetes

Momenteel is er geen oplossing of remedie om diabetes type 1 te voorkomen. Er zijn echter veel onderzoeken geweest om te bepalen of er een verband bestaat tussen kinderen die bepaalde antilichamen en diabetes hebben. Maar de aanwezigheid van de antilichamen betekent niet dat diabetes onvermijdelijk is.

Wetenschappers zijn voortdurend op zoek naar jeugddiabetes bij kinderen met een hoog risico op deze aandoening. Bovendien richten andere wetenschappers zich op onderzoek naar manieren om de vernietiging van de β-cellen van de alvleesklier bij patiënten met deze diagnose te voorkomen.

Jongen met jeudgdiabetes

Voor nu is er niets dat kan worden gedaan om een ​​diagnose van diabetes type 1 bij kinderen om te keren, maar het is mogelijk om een ​​aantal richtlijnen te volgen die verdere complicaties helpen voorkomen:

  • Help de bloedsuikerspiegel goed onder controle te houden.
  • Leer ook het belang van een gezond en gebalanceerd dieet samen met regelmatige lichaamsbeweging.
  • Ga bovendien regelmatig naar de dokter om de toestand van het kind te controleren. Het wordt aanbevolen dat kinderen met deze aandoening ten minste jaarlijks of vaker naar de dokter gaan, als nauwlettend toezicht nodig is.

“Als het kind ouder wordt, is het van fundamenteel belang dat het goede gewoonten leert die hem of haar zal helpen zijn of haar toestand goed te beheren.”

Kortom, het is belangrijk om bewust te zijn van de symptomen om actie te kunnen ondernemen als zich incidenten of problemen met jeugddiabetes voordoen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Dra. Sara J. Carlson. (2017). Diabetes tipo 1 en niños. Mayo Clinic.
  • Organización Mundial de la Salud. (2016). Informe mundial sobre la diabetes.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.